Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024  05:25:23

Μάσκες τέλος από σήμερα, πλην εξαιρέσεων, αλλά από Σεπτέμβριο ξαναγυρνάμε στο τέταρτο εμβόλιο για όλους, με μάσκες και νέα μέτρα. Μετά τον Αθ. Πλεύρη ανάλογη αναδίπλωση και από την Μίνα Γκάγκα. Κύριο

Σε ποιούς χώρους θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε υποχρεωτικά μάσκα, αν και η σύσταση των καθηγητών Υγείας και του υπουργείου είναι να χρησιμοποιείται μάσκα σε κάθε μαζική σύνταξη σε κάθε ανοικτό χώρο. -Τι θα γίνει με τα πλοία.

-Αναστέλλεται από σήμερα Τετάρτη το μέτρο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ωστόσο με μερικές εξαιρέσεις. Μπαίνουμε σε μια ομαλότητα προσωρινή.

1.Συγκεκριμένα, η μάσκα παραμένει υποχρεωτική στις νοσοκομειακές μονάδες και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και σε άλλες δομές Υγείας όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη.

Υποχρεωτικά με χρήση μάσκας θα πρέπει να μετακινούνται και οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών, όπως είναι τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, τα τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός.

Όσον αφορά στα μέσα μεταφοράς που υπάρχουν αριθμημένες θέσεις όπως τα αεροπλάνα, τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία, η μάσκας καταργείται για τους επιβάτες όσο και για τους εργαζόμενους.

Σχετικά, με τα πλοία η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων δεν έχει αποφασίσει ακόμα για την άρση της χρήσης μάσκας, όποτε αυτή παραμένει, προς το παρόν, υποχρεωτική.

Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων θα ισχύει μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022.Ηδη χθες η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα τις απόψεις του υπουργού για τέταρτο εμβόλιο υποχρεωτικό για όλους, επαναφορά της μάσκας και άλλα νέα μέτρα-περιορισμούς από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τι θα ισχύει σε σχολεία και Πανεπιστήμια

Χωρίς μάσκες θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο και οι μαθητές, μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Επιτροπής.

Μετά την άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους, οι ειδικοί εισηγήθηκαν το ίδιο και για σχολεία-Πανεπιστήμια.

Η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων έγινε δεκτή από το υπουργείο Παιδείας κι έτσι μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί απαλλάσσονται από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας.

Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα.

Υποχρεωτική χρήση μόνο στις Εξετάσεις

Η μοναδική περίπτωση που η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από μαθητές και φοιτητές είναι κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων.

2. Ο άλλοτε βιαστικός και υπεραισιόδοξος Αθ. Πλεύρης, αναδιπλώνεται: «Από Σεπτέμβριο, θα χρειασθούν τέταρτη δόση εμβολίου οι πάντες- όχι μόνο οι ευάλωτοι». 

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Τρίτη, 31 Μαΐου 2022 02:12

«Επίσης θα χρειασθούν να επαναφέρουμε ορισμένα μέτρα προστασίας και περιορισμού».
Ήταν από τον περασμένο Απρίλιο ο πιό βιαστικός και υπεραισιόδοξος υπουργός, ο αρμόδιος Αθ. Πλεύρης για πλήρη απελευθέρωση από τους περιορισμούς της δίχρονης επιδημίας της κοινωνικής ζωής, της αγοράς, της οικονομίας, του τουρισμού. Αναδιπλώνεται μετά τους φόβους για αναζωπύρωση το καλοκαίρι και περί νέας μετάλλαξης: «Από Σεπτέμβριο, θα χρειασθούν τέταρτη δόση εμβολίου οι πάντες- όχι μόνο οι ευάλωτοι Επίσης και ορισμένα νέα μέτρα ελέγχου..».

2. Η αρμόδια Επιτροπή θα συζητήσει αυτή την εβδομάδα το πρωτόκολλο για τον κορωνοϊό στα πλοία - Πιθανότατα ο εμβολιασμός κατά της Covid θα γίνει με τη σειρά που γίνεται και στη γρίπη, είπε ο υπουργός Υγείας

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης εκτίμησε -μιλώντας στο ΣΚΑΪ- ότι από τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί μια τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς κάποιων περιοριστικών μέτρων, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

«Θα θέλαμε και στον κορωνοϊό να υπάρχει ένα εποχικό εμβόλιο, όπως της γρίπης, που να γίνεται μια φορά και να μη χρειάζεται να καλούμε επαναληπτικά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί.

Όμως το πιο πιθανό σενάριο για φέτος είναι να πάμε σε ενισχυτική δόση», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «θεωρώ δεδομένο ότι μπαίνοντας στο φθινόπωρο θα υπάρξει θέμα εμβολιασμού σίγουρα του ευάλωτου πληθυσμού, ενώ η αίσθησή μου είναι ότι θα πάμε και στον γενικό πληθυσμό». Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης, πιθανότατα ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα γίνει με τη σειρά που γίνεται και στη γρίπη. Θα ξεκινήσει με βάση την ηλικία, θα επεκταθεί στις ευάλωτες ομάδες και στη συνέχεια στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, επισήμανε ότι «αν θα είναι υποχρεωτική η τέταρτη δόση θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας».

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας, σχολίασε ότι υπάρχει μια ύφεση τονίζοντας ότι στους σκληρούς δείκτες βρισκόμαστε σε πολύ χαμηλή πληρότητα τις κλίνες ΜΕΘ και αντίστοιχα τα κρούσματα έχουν μια μειούμενη πορεία. «Αυτό μας δείχνει ότι το καλοκαίρι φαίνεται ότι δε θα μας πιέσει η πανδημία, ωστόσο όλη η επιστημονική κοινότητα λέει ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί ακόμα και με αυτές τις συνθήκες, ακόμα και με την Όμικρον το φθινόπωρο θα έχουμε μια πίεση. Περιμένουμε ότι τον Σεπτέμβριο ακόμα και με τα χαρακτηριστικά που έχουν οι βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού προ Covid, θα υπάρξει μια πίεση».

Ερωτηθείς αν θα επανέλθουν και τα περιοριστικά μέτρα, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «κάποια μέτρα μπορεί να επανέλθουν, αλλά ευελπιστούμε ότι θα πάμε καλύτερα. Σίγουρα, η μάσκα που είναι και το τελευταίο μέτρο που φεύγει, είναι ένα μέτρο που έχει ήπια χαρακτηριστικά και σίγουρα τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν χώροι που δε βρίσκω λόγο να μη διατηρήσουμε τη μάσκα».

Πρόσθεσε δε ότι η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αυτή την εβδομάδα θα συζητήσει το πρωτόκολλο των πλοίων. «Όπου έχουμε αριθμημένες θέσεις, υπάρχει δυνατότητα να μείνουμε στη σύσταση. Σε άλλα ΜΜΜ, που δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις, η μάσκα είναι υποχρεωτική», εξήγησε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline