Σάββατο 27 Απριλίου 2024  19:39:43

Πλησιάζει ο μεγάλος σεισμός και πάλι. Με 7,5-7,8 Ρίχτερ, όπως το 1999, πολύ καταστροφικός για την Πόλη». Ανήσυχοι όλοι οι σεισμολόγοι σε ότι αφυπνίζεται το «μέγα ρήγμα της Ανατολής» από Πόντο έως Β. Αιγαίο. Κύριο

Προβληματίζουν έντονα οι προσεισμοί των 4-5 βαθμών, και το ενδεχόμενο, όπως συνέβη το 1999, να «επεκταθούν»-ακολουθήσουν μεγάλοι σεισμοί στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική.

Κωνσταντινούπολη – Γκανάς: Αν σπάσει το ρήγμα θα δώσει 7,5 Ρίχτερ

«Είναι ώριμο να σπάσει, έχει να δώσει σεισμό 400 χρόνια και κάποια στιγμή σύντομα θα γίνει αυτό» λέει ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκάνας. Ο πιο πρόσφατος σε σειρά παρόμοιων προβλέψεων-ανησυχιών από σεισμολόγους Ελληνες και Τούρκους, που ομιλούν για βέβαιη σεισμική απειλή-δοκιμασία, εντός εβδομάδων ή μηνών.
Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Τουρκία ο σεισμός 4,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες στα Δαρδανέλλια. Οπως είπε μιλώντας στο Action 24 o σεισμολόγος Αθανάσιος Γκάνας για την Κωνσταντινούπολη έχουν γίνει διευρυμένες έρευνες και με ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς το ρήγμα είναι υποθαλάσσιο και περνάει από τα Πριγκηπόννησα νοτίως και συνεχίζει μέχρι τον Μαρμαρά.

«Εκεί υπάρχει το κομμάτι του ρήγματος που δεν έχει σπάσει το 1999, αυτό αν σπάσει τώρα θα δώσει έναν σεισμό 7,5 Ρίχτερ. Είναι ώριμο να σπάσει, έχει να δώσει σεισμό 400 χρόνια και κάποια στιγμή σύντομα θα γίνει αυτό. Αυτό φυσικά θα δημιουργήσει και τσουνάμι» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση κατά πόσο θα επηρεάσει την χώρα μας ο κ. Γκανάς ανέφερε: «Οπωσδήποτε θα επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος, αλλά βραχυπρόθεσμα, περιμένουμε δηλαδή μια αύξηση της σεισμικότητας στο Βόρειο Αιγαίο, και στο Κεντρικό, αλλά δεν υπάρχει κάτι περισσότερο να πούμε για αυτό γιατί με βάση το ιστορικό και την στατιστική μπορούμε να κάνουμε κι εμείς εκτιμήσεις, αλλά με τη φυσική δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλος σεισμός».

«Από λάθος ήχησε συναγερμός τσουνάμι»

Ο κ. Γκάνας μίλησε και στην ΕΡΤ για τον σεισμό, που συνοδεύτηκε από λάθος συναγερμό για τσουνάμι και όπως είπε δεν μας ανησυχεί. Για το ρήγμα το οποίο περνάει νότια των Πριγκηποννήσων και είναι πολύ κοντά στην ακτή της Κωνσταντινούπολης, ανησυχούμε διότι έχει παρέλθει η μέση περίοδος επανάληψης, είπε ο σεισμολόγος.
«Από εκεί που τελείωσε η διάρρηξη του 1999 των 7,4 στη Νικομήδεια είναι γνωστό αυτό το ρήγμα. Ξέρουμε πότε, επειδή έκανε σεισμό το 1766 εκεί και ο προηγούμενος πάνω στο ρήγμα αυτό είχε γίνει το 1509. Ανησυχούμε διότι έχει παρέλθει η μέση περίοδος επανάληψης, κατά 10 χρόνια. Δεν μπορεί το ρήγμα να δουλέψει ως ρολόι με έναν αντίστροφο χρονομέτρησης, αλλά όσο καθυστερεί τόσο χειρότερο είναι για την Κωνσταντινούπολη και για την Αγία Σοφία φυσικά.

Το μέγιστο μέγεθος αναμένεται στα 7,5 Ρίχτερ. Αν γίνει αυτός σεισμός, σύντομα θα έχουμε πολλούς νεκρούς και πάρα πολλές ζημιές. Αν σπάσει το ρήγμα, θα ενεργοποιήσει με τη σειρά του ρήγματα που είναι μέσα στον Μαρμαρά, τα οποία έχουν και αυτά δυναμικό για μεγάλους σεισμούς, γι αυτό βλέπετε και προειδοποιήσεις για τσουνάμι».
Για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα, ο σεισμολόγος απάντησε ότι «δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο που να περιμένουμε γενικά μεγάλους σεισμούς επειδή θα γίνει σεισμός Κωνσταντινούπολη».

2.Σεισμός: Πόσο μας επηρεάσει μια μεγάλη δόνηση στην Κωνσταντινούπολη 

Όσα λέει στο ethnos.gr ο διευθυντής Μελετών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς.

Ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα αναφορικά με το πόσο θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο ένας ενδεχόμενος μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη. Το ενδεχόμενο αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση, διότι επιστήμονες του κλάδου υποστηρίζουν ότι έχει να γίνει πολλά χρόνια ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, μία ούτως ή άλλως σεισμογενής περιοχή, με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευτεί πολύ ενέργεια, η οποία πιθανότατα θα ξεσπάσει.

«Ένας ενδεχόμενος μεγάλος σεισμός, μεγέθους 7,5 Ρίχτερ, στην Κωνσταντινούπολη θεωρώ δεδομένο ότι θα επηρεάσει το Βόρειο Αιγαίο. Για άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τίποτα, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από μία ευρύτερη διαδικασία», σημειώνει ο κ. Γκανάς.
Μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι ο σεισμός που έγινε τον Αύγουστο του 1999 στη Νικομήδεια της βορειοδυτικής Τουρκίας, με περισσότερους από 17.000 νεκρούς, είχε ως αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν ρήγματα στην Αττική, με αποτέλεσμα να γίνει ο σεισμός της Πάρνηθας των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 7 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους και να αφήσει πίσω του 152 νεκρούς.

«Αναφορικά με το συγκεκριμένο γεγονός υπάρχουν δύο επιστημονικές απόψεις. Η μία τάση υποστηρίζει ότι ο σεισμός της Αθήνας το 1999 σχετίζεται με το σεισμό της Νικομήδειας λίγες ημέρες νωρίτερα. Η δεύτερη τάση υποστηρίζει ότι δεν έχουν καμία σχέση οι δύο σεισμοί και ότι ήταν ώριμο να δώσει σεισμό το ρήγμα της Φυλής. Προσωπικά τάσσομαι υπέρ της δεύτερης άποψης», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γκανάς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline