Κυριακή 28 Απριλίου 2024  06:20:05

Στο επίκεντρο η συζήτηση για το εμβόλιο προστασίας μας

Η ελληνική κοινωνία έχει θορυβηθεί το τελευταίο διάστημα μετά τα απανωτά περιστατικά μηνιγγίτιδας στην Πάτρα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το 2024 έχουν καταγραφεί συνολικά περισσότερα από 12 κρούσματα, με τα τρία εξ αυτών να αφορούν σε φοιτητές.

Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της πόλης της Πάτρας. Άλλο ένα κρούσμα έχει αναφερθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 13. Με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η ανίχνευση τριών κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας οροομάδας σε έναν Οργανισμό (Σχολείο, Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, κ.ά) κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών συνιστά έξαρση κρουσμάτων και συστήνεται η λήψη μέτρων (επέκταση της χορήγησης χημειοπροφύλαξης σε ευρύτερο κύκλο από τις στενές επαφές και στοχευμένος εμβολιασμός στις στενές επαφές των κρουσμάτων).

Τα περιστατικά μηνιγγίτιδας έχουν επαναφέρει τη συζήτηση για την αποζημίωση του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β (είναι ο τύπος του εμβολίου για τον οποίο δεν αποζημιώνεται) που έως σήμερα χορηγείται δωρεάν μόνο σε παιδιά υψηλού κινδύνου, καθώς ο αριθμός κρουσμάτων που καταγράφονται στην Ελλάδα κρίνεται μικρός. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γνωστός Καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, την περασμένη εβδομάδα κατά τη Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη του ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, πραγματοποιούνται συζητήσεις στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε σχέση με την προστασία των βρεφών και υπάρχουν θετικές εισηγήσεις.

Στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο εμβόλια κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β. Το ένα κοστίζει περίπου 105 ευρώ και το άλλο περίπου 90. Το δεύτερο είναι εγκεκριμένο για ηλικίες άνω των 10 ετών. Για τα παιδιά κάτω των 2 ετών συστήνεται η διενέργεια τριών δόσεων, ενώ για όσα είναι από 2 ετών και πάνω γίνονται δύο δόσεις. Μπορεί ένα παιδί, ένας έφηβος ή ακόμη και ένας ενήλικος να το πραγματοποιήσει οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του θέλει. Αρκετοί γονείς, βέβαια, αντιμετωπίζουν πραγματικό δίλημμα μπροστά στο μεγάλο κόστος του εμβολίου, καθώς εάν υπάρχουν δύο παιδιά στην οικογένεια πρόκειται για τουλάχιστον 400 ευρώ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline