Κυριακή 28 Απριλίου 2024  02:03:18

Κυβέρνηση- ΝΔ: 1. Στόχοι να μειωθούν Κασσελάκης- Ανδρουλάκης... 2. Στόχοι μη μας μειώσουν: Βελόπουλος, Νίκη και τώρα Α. Λοβέρδος. Κύριο

Τα νέα δεδομένα 80 ημέρες μέχρι τις Ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου, διαμορφώνουν την διπλή στρατηγική, επίθεσης και άμυνας, για την Κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Να κερδίσει νέες ψήφους αλλά και να μη χάσει δεδομένες και μάλιστα με μέτρο το 40,6% των περσινών βουλευτικών εκλογών και όχι το 33% των Ευρωεκλογών του 2019.

Πολιτική, καθαρά, η μάχη-αναμέτρηση σε αυτές τις Ευρωεκλογές σε πολλά ανοικτά μέτωπα είτε παλαιά επιθετικά από τα δύο μεγάλα κόμματα της Αντιπολίτευσης είτε με κινδύνους νέας φθοράς από τα μικρά κόμματα , τα «πιράνχας». Με πρώτο τον κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου, ο οποίος αφαιρεί ψήφους από Μακεδονία και Θράκη, διαλαλεί ότι η ΝΔ έγινε από τον Κυρ. Μητσοτάκη «κόμμα των ανθρώπων του Σημίτη» και με φιλοδοξίες να συγκεντρώσει, για πρώτη φορά, διψήφιο, αριθμό. Και βέβαια «πιράνχας» δύο άλλα κόμματα - το ένα δεξιά της ΝΔ, η ΝΙΚΗ και το άλλο αριστερότερα, προς το Κέντρο, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Α.Λοβέρδο πρώτο σε σταυρούς επί χρόνια, τον οποίο πολέμησε στις τελευταίες εκλογές ο μηχανισμός της Χαρ. Τρικούπη με «εντολή Ανδρουλάκη».

2.Γιατί Νο1 στόχος ο Βελόπουλος

Στην τελευταία του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός έκανε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Βελόπουλο. Σκόπιμη, ανησυχητική, μετά όλες τις δημοσκοπήσεις. Συγκεκριμένα, μιλώντας για την τραγωδία των Τεμπών και τα σενάρια που διακινούνται όσον αφορά το περιεχόμενο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που κάποιοι λένε πως προκάλεσε τη σφοδρή έκρηξη, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης προσπαθεί «να χτίσει καριέρα πάνω σε αυτές τις σαχλαμάρες».

Η επίθεση δεν θα είναι η μόνη. Παρά το γεγονός πως Ν.Δ. και Ελληνική Λύση εκφράζουν δύο εντελώς αντίθετες κοσμοθεωρίες σε βασικά θέματα όπως ήταν ο εμβολιασμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πως το κυβερνών κόμμα έχε διαρροές της τάξεως του 1,5%-2% προς την Ελληνική Λύση. Την ίδια ώρα, από τη Λάρισα και πάνω το κόμμα Βελόπουλου δείχνει μία δυναμική πρωτοφανή αγγίζοντας το 13%-14%, διεκδικώντας σε Μακεδονία και Θράκη ακόμα και τη δεύτερη θέση. «Η Ν.Δ. επιβάλλεται να αναχαιτίσει αυτήν την τάση», λέει κυβερνητική πηγή και σε αυτή την προσπάθεια θα πέσουν στη μάχη όλα τα όπλα.

Η δεξιά του Κυρίου ως απειλή της Πειραιώς

Σε κρυφό πρόβλημα για την κυβέρνηση εξελίσσεται και η Νίκη, το πιο αξιόπιστο χριστιανικό κόμμα στη Βουλή, όπως θέλει να αποκαλείται,.. Δημοσκόποι έλεγαν στην «Κ» πως «το κόμμα αυτό δύσκολα ανιχνεύεται στις μετρήσεις», καθώς το κοινό του είναι εξ ορισμού αντισυστημικό και εσωστρεφές και δεν εκδηλώνεται. Παρ' όλα αυτά το τελευταίο διάστημα το κόμμα του δασκάλου Δημήτρη Νατσιού καταγράφει άνοδο, φτάνοντας με αναγωγή πάνω από το 4%. Και αυτό έχει εξήγηση.

Η πληροφορία πως ιερείς σε όλη την Ελλάδα δίνουν «γραμμή» για τη «Νίκη» δεν αμφισβητείται, καθώς μετά την ψήφιση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια μεγάλο μέρος της Εκκλησίας «δεν κρατά ούτε τα προσχήματα». Και στην περίπτωση της Νίκης το πρόβλημα μεγαλώνει στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη είχε καταγραφεί η απήχησή της στις εθνικές εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση μπορεί να ενεργοποιήσει δύο αντίδοτα: το πρώτο είναι να επιχειρηθεί να βελτιωθεί η σχέση με την Εκκλησία. Στο παρασκήνιο έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ κορυφαίου συνεργάτη του πρωθυπουργού και της Αρχιεπισκοπής.

«Οι συνθήκες δεν είναι ακόμα ώριμες για κάτι παραπάνω», λέει στην «Κ» πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες των δύο πλευρών. Το «κάτι παραπάνω» είναι προφανώς μία επαφή μεταξύ πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου. Από εκεί και πέρα η Ν.Δ. θα ενεργοποιήσει και το ισχυρό δίκτυο της τοπικής αυτοδιοίκησης που διαθέτει για να απενεργοποιήσει την εκκολαπτόμενη απειλή της Νίκης. Το γεγονός πάντως πως Ελληνική Λύση και Νίκη καλπάζουν στη Βόρεια Ελλάδα έχει οδηγήσει τον εκλογικό σχεδιασμό της Ν.Δ. να δώσει βαρύτητα σε Μακεδονία και Θράκη, με το 60% των περιοδειών του πρωθυπουργού να είναι προγραμματισμένες στη Βόρεια Ελλάδα.

Ζυγίζοντας συμπάθειες πολλές στον Λοβέρδο

Σε μία μάλλον ανησυχητική πρόκληση φαίνεται να εξελίσσεται το νέο κόμμα Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου. Πολλοί θεωρούν πως ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής του Συνταγματικού, λόγω των σταθερών κεντροδεξιών θέσεων που έχει εκφράσει κατά καιρούς και της επιτυχούς θητείας του στην κυβέρνηση Σαμαρά, μπορεί να κόψει ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία.

Δημοσκοπικά επιβεβαιώνεται σε μικρό ποσοστό προς το παρόν αλλά σε όλα τα γκάλοπ καταγράφεται η θετική άποψη για το κόμμα Λοβέρδου, ανάμεσα στους οπαδούς και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ήδη το κόμμα Λοβέρδου φέρεται να αποσπά ένα 2%, περίπου, το οποίο προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά, επίσης, παρατηρείται προτίμηση οπαδών της ΝΔ κοντά στο 1%.. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στην «Κ» πως στις επερχόμενες ευρωεκλογές δεν έχει σημασία μόνο το ποσοστό που θα λάβει το κυβερνών κόμμα αλλά και η διαφορά του από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Συνεπώς οι Δημοκράτες αποτελούν ένα κόμμα που ακόμα και 2% να φρενάρει τον Νίκο Ανδρουλάκη, είναι σημαντικό για την επόμενη μέρα, ενώ φαίνεται να μπορεί να εξασφαλίσει το βασικό ποσοστό 3%, που θα επιτρέψει την εκλογή ενός Ευρωβουλευτή. Αφετηρία για, καλύτερες προοπτικές στην πολιτική ζωή της χώρας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline