Δευτέρα 20 Μαϊου 2024  18:03:49

Σε 1.100.000 τα Ι.Χ. που ταξίδεψαν τις ημέρες του Πάσχα. Πληρότητες σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, νησιά. Ο ένας στους δύο Έλληνες με οικογενειακό εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ...τον χρόνο. Ποιο το μυστήριο στις δαπάνες αυτές; Κύριο

 Oι διάφορες εκδοχές και ερμηνείες, οι οποίες εκτείνονται από εκείνες για απλές εξόδους σε προγονικές εστίες και εξοχικά σπίτια μέχρι φιλοδοξίες αλλά και συνέπειες φοροδιαφυγής και πλήθους μαύρων εισοδημάτων.

Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ακρίβεια και η εκτεταμένη φτωχοποίηση είναι «σκέτος μύθος», η αντιπολίτευση σιωπά αμήχανη μπροστά στο μαζικό φαινόμενο των εξόδων αυτών, ενώ οι οικονομολόγοι μοιράζονται.. Άλλοι ομιλούν για κρυμμένα -παλαιά εισοδήματα και άλλοι ευθέως για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και για καταστάσεις μαύρης οικονομίας από μίζες και πλαστά ενοίκια μέχρι «αδήλωτα εισοδήματα».

2.Οικονομικός απολογισμός: Πόσο ακριβά κόστισε η έξοδος του Πάσχα

Το συνολικό κόστος για μία οικογένεια που πέρασε τις ημέρες του Πάσχα σε νησί μπορεί να ξεπέρασε ακόμα και τις τρεις χιλιάδες ευρώ.

Μετά την ανάσταση έρχεται ο Γολγοθάς. Είναι η ώρα του λογαριασμού για τα έξοδα που έγιναν για λίγες ημέρες ξενοιασιάς μετά από απανωτές κρίσεις που έφεραν τα πάνω κάτω και έκλεισαν στα σπίτια του θέλοντας και μη τον κόσμο.

Στις ουρές των διοδίων, στα πλοία, στα ξενοδοχεία η έξοδος με χαμόγελα, η επιστροφή με τεφτέρι για τα έξοδα που έγιναν και τώρα θα πρέπει να σφίξει το ζωνάρι για να έρθουν τα λεφτά ίσα βάρκα ίσα νερά.
Οι περισσότεροι έφυγαν για μόλις 4-5 ημέρες και αυτό λόγω κόστους, αφού πολλοί μπορούσαν να κολλήσουν και άδειες και να επεκτείνουν την παραμονή τους στην επαρχία. Ο λόγος; Το κόστος.
Το... τεφτέρι του εξοδούχου για 5 ημέρες (4 διανυκτερεύσεις)

• Εισιτήρια: 952€ (οικογένεια για Νάξο με ΙΧ)
• 4 διανυκτερεύσεις: 610€ – 1240€ (2 δωμάτια)
• Καύσιμα: 60€ (μετάβαση στο λιμάνι – μετακινήσεις στο νησί)
• Διατροφή: 960€ (Πρωινό – Μεσημεριανό – Βραδινό)
• Τραπέζι Μεγάλου Σαββάτου: 150€ – 250€
• Τραπέζι Κυριακής Πάσχα: 150€ – 250€
• Καφέδες – αναψυκτικά: 80€ – 120€
• Καφέδες – τοστ στο πλοίο: 20€ – 60€
• Διόδια Αττικής Οδού: 5.60€
• Σύνολο: 2.987,6€ – 3.897,6€

Σε αυτά τα κόστη δεν υπολογίζονται και μία σειρά άλλα έξοδα που ακόμα και αν δεν είναι απαραίτητα δεν είναι και εύκολο να τα αποφύγει κανείς.
Οι λόγοι της αδιανόητης ακρίβειας πολλοί, η ενεργειακή κρίση αλλά και το κόστος πρώτων υλών που έχουν εκτοξεύσει τα πάντα, οι αυξήσεις στο εργατικό κόστος των επιχειρήσεων είναι οι πιο σημαντικοί.

Η ακρίβεια είναι φανερή παντού ακόμα και σε όσους έμειναν στα μεγάλα αστικά κέντρα και προτίμησαν το πασχαλινό μπουφέ κάποιου από τα μεγάλα ξενοδοχεία.
Ούτε όμως αυτοί που έμειναν στο σπίτι τα πήγαν πιο καλά στον οικονομικό τομέα και αυτό αφού το φετινό τραπέζι είναι πανάκριβο σε σχέση με πέρυσι.
• 2023: Από 76.53€ – 109.03€
• 2024: Από 89.04€ – 130.04€

Από την άλλη πολλοί θα πουν πως είναι αδύνατον να μην υπάρχουν στιγμές χαλάρωσης έστω και ακριβοπληρωμένες, αφού έτσι και αλλιώς η ζωή έχει γίνει πανάκριβη και η φτώχεια θέλει καλοπέραση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline