Τρίτη 19 Μαρτίου 2024  05:18:47

Τι είναι η ύπουλη γρίπη τύπου Β που σκότωσε τον Στέλιο Σκλαβενίτη

Επτά στα δέκα θύματα της εφετινής γρίπης είχαν τη μορφή τύπου Β - Ύπουλη και απρόβλεπτη, λένε οι ειδικοί. Μια από τις πιο ύπουλες και συνεπώς πιο επικίνδυνες και απρόβλεπτες μορφές της εποχικής γρίπης είναι, κατα τους ειδικούς, η γρίπη τύπου Β, η μορφή της νόσου από την οποία προσβλήθηκε ο 52χρονος Στέλιος Σκλαβενίτης και του προκάλεσε θανατηφόρες επιπλοκές.

Ο τύπος Β της εποχικής γρίπης κυριαρχεί εφέτος στα κρούσματα της νόσου που καταγράφονται στη χώρα μας αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες - ο Β είναι το κυρίαρχο στέλεχος, όπως λένε οι επιστήμονες, για να το διακρίνουν από τα άλλα στελέχη της νόσου που κυκλοφορούν μεν αλλά με μικρότερη συχνότητα, όπως το στέλεχος Α(Η3Ν2) και το Α(Η1Ν1), το λεγόμενο πανδημικό από την πανδημία γρίπης του 2009.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα κατά την εφετινή περίοδο της γρίπης, δηλαδή από τον Οκτώβριο 2017 ως σήμερα έχουν καταγραφεί 95 περιστατικά σοβαρής γρίπης (τα 91 χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) και 28 θάνατοι. Σε ό,τι αφορά τα 95 περιστατικά σοβαρής γρίπης, τα 61 αφορούσαν σε άνδρες και τα 34 σε γυναίκες. Τα θανατηφόρα κρούσματα αφορούσαν σε 19 περιπτώσεις άνδρες και σε εννέα γυναίκες.

Από τους 91 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, οι 54 (ποσοστό 59%) είχαν προσβληθεί από γρίπη τύπου Β. Από τα 29 περιστατικά που κατέληξαν, τα 19 (ποσοστό 68%) είχαν γρίπη τύπου Β.

"Παρότι εφέτος είχαμε μια ήπια περίοδο γρίπης, με σημαντικά μικρότερο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων και θανάτων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, η κυριαρχία της γρίπης τύπου Β μας κράτησε σε επιφυλακή" λέει στο protothema.gr, ο καθηγητής Παθολογίας, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κ. Σωτήρης Τσιόδρας. "Είναι μια μορφή της γρίπης η οποία πάντοτε τονίζουμε ότι θέλει προσοχή, καθώς είναι "ύπουλη" και μπορεί να είναι απρόβλεπτη στην εξέλιξη της" εξηγεί ο ειδικός.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline