Τρίτη 30 Απριλίου 2024  16:42:50

Πόλεις: Οι ακριβότερες σε όλο τον κόσμο για φέτος – Ποια προϊόντα ανεβάζουν το κόστος

Τόσο για τους πλούσιους όσο και για όλους τους άλλους, το κόστος ζωής αυξήθηκε το τελευταίο έτος, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν.

Ορισμένες πόλεις επλήγησαν περισσότερο από άλλες. Ο Δείκτης Lifestyle Index της Julius Baer, ο οποίος κατατάσσει ετησίως τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου, διαπιστώνει ότι η Ασία είναι η πιο ακριβή περιοχή για πολυτελή διαβίωση, με τη Σιγκαπούρη να κατατάσσεται ως η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ξεπέρασε φέτος τη Σαγκάη, ήτοι τη Νο 1 πόλη το 2022, σύμφωνα με το Bloomberg

Ο δείκτης από την Julius Baer, μια ελβετική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, αξιολογεί το κόστος 20 προϊόντων που συνδέονται με έναν κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής υψηλού επιπέδου, όπως είναι τα κορυφαία οικιστικά ακίνητα, τα πολυτελή αυτοκίνητα, οι πτήσεις επαγγελματικής θέσης και τα εξωφρενικά δείπνα.

Με βάση τις τελευταίες τιμές για αυτό το «καλάθι» αγαθών, το Χονγκ Κονγκ μετακινήθηκε από την τέταρτη στην τρίτη πιο ακριβή πόλη. Η Μπανγκόκ ανέβηκε από το Νο 15 στο Νο 11, ενώ η Ταϊπέι έπεσε από την τρίτη στην όγδοη θέση. Η Ζυρίχη και το Τόκιο έπεσαν από την έβδομη και την όγδοη θέση, αντίστοιχα, στην 14η και 15η.

kkuutt8

Ακρίβεια

Με μια αύξηση 22%, το Μαϊάμι σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος ζωής κατά το περασμένο έτος, ανεβαίνοντας από την 18η θέση στην κατάταξη του 2022 στη 10η. Το Ντουμπάι ανέβηκε από τη 14η στην έβδομη θέση, ενώ η Τζακάρτα από τη 19η στη 12η. Η Νέα Υόρκη σημείωσε επίσης άλμα, μετακινούμενη από την 11η στην πέμπτη πιο ακριβή πόλη.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν για προϊόντα, όπως το κρασί και το ουίσκι, καθώς και για τα πολυτελή αυτοκίνητα και τις υπηρεσίες φιλοξενίας, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Julius Baer. Καθώς η ζήτηση για ταξίδια και ψυχαγωγία αυξάνεται μετά την πανδημία, το κόστος αγαθών και υπηρεσιών όπως οι σουίτες ξενοδοχείων, οι πτήσεις και τα εκλεκτά γεύματα αυξήθηκε. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλότερες δαπάνες ενέργειας, πρώτων υλών και προσωπικού, οι οποίες επιδεινώνονται από τον πληθωρισμό, τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και τις διακυμάνσεις των νομισμάτων.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της έκθεσης, η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική χαρακτηρίζονται ως οι πιο προσιτές περιοχές για καλή ζωή. Το Ντουμπάι κατάφερε να βρεθεί στο top 10 για πρώτη φορά, και έγινε η έβδομη πιο ακριβή πόλη, υποβιβάζοντας τη Ζυρίχη στη 14η θέση. Το εμιράτο θεωρείται ένας εκ των «πρωταγωνιστών» του φετινού δείκτη καθώς η μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού πλούσιων ατόμων έχει αυξήσει σημαντικά τις τιμές και τη ζήτηση των ακινήτων.

Η έρευνα διαπίστωσε τέλος, αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια και ψυχαγωγία, καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας άρθηκαν. Το κόστος των ειδών πολυτελείας, όπως το κρασί, όπως ένα μπουκάλι Château Lafite Rothschild 2018 vintage, και το ουίσκι αυξήθηκε περισσότερο παγκοσμίως κατά 17,2% και 16,2%, αντίστοιχα/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline