Σάββατο 27 Απριλίου 2024  22:38:55

Γερμανοί ηγέτες, με πρώτη την Α. Μέρκελ και Αυστριακοί προειδοποιούν τον Ταγίπ Ερντογάν να κάτσει φρόνιμα και να μη προκαλεί στις χώρες τους με τους μουσουλμάνους Τούρκους. Κύριο

Προειδοποίηση ΥΠΕΞ Κουρτς προς Ερντογάν να μην ανακατεύεται στην ευρωπαϊκή πολιτική.


Για τακτική πόλωσης, πρόκληση αλλά και προκλητική χρησιμοποίηση των τουρκικών μειονοτήτων που ζουν σε Αυστρία και Γερμανία, κατηγόρησε τον Τούρκο Πρόεδρο ο Αυστριακός ΥΠΕΞ.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτζ, σε συνέντευξή του στη ν εφημερίδα Die Welt am Sonntag στράφηκε κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του όπου καλεί του Τούρκους να καταψηφίσουν τη Μέρκελ.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τις τουρκικές κοινότητες, ιδίως στη Γερμανία και την Αυστρία. Πολώνει και μεταφέρει τις τουρκικές διενέξεις στην ΕΕ. Καταδικάζω τη συνεχή ανάμιξη του Ερντογάν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Γερμανία» ισχυρίστηκε ο Κουρτζ.

Ο Κουρτς, που διεκδικεί την καγκελαρία στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι προσπαθεί να υποκινήσει την τουρκική διασπορά, κίνηση για την οποία κατηγορήθηκε ήδη από την καγκελάριο Μέρκελ και τον υπΕΞ της Γερμανίας Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ.
Μάλιστα το Σάββατο ο Ερντογάν κάλεσε και πάλι τους Τούρκους της Γερμανίας να "δώσουν ένα μάθημα" στα "αντιτουρκικά" γερμανικά κόμματα στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και επιτέθηκε ευθέως στον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος τον είχε προειδοποιήσει να μην αναμιγνύεται στη γερμανική πολιτική σκηνή.

«Ποιος είσαι εσύ που μιλάς στον πρόεδρο της Τουρκίας; Μίλα στον υπουργό Εξωτερικών. Μάθε ποια είναι η θέση σου» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του σε μια συγκέντρωση υποστηρικτών του στην πόλη Ντενιζλί.
Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης περνούν μια περίοδο έντασης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016. Πολλοί Τούρκοι που έχουν διπλή υπηκοότητα περιλαμβάνονται στους περίπου 50.000 ανθρώπους που έχουν συλληφθεί έκτοτε από τις τουρκικές αρχές.
Μήνυμα Μέρκελ στις προκλήσεις Ερντογάν: Να μην ανακατεύεται στις γερμανικές εκλογές

Μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο να μείνει εκτός της προεκλογικής εκστρατείας των γερμανικών εκλογών έστειλε μέσω του εκπροσώπου της, η Γερμανίδα Καγκελάριος, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι CDU, SPD και οι Πράσινοι είναι εχθροί της χώρας του.
«Προσδοκούμε από τις ξένες κυβερνήσεις ότι δεν θα ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις μας.» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ενώ μετέφερε δήλωση της ίδιας που ανέφερε «Ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να ψηφίζει ελεύθερα».

Ο Ζάιμπερτ διευκρίνισε δε ότι αναφερόταν στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε τους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν κανένα από τα δύο κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού, τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ούτε όμως και τους Πράσινους.
Zur jüngsten Äußerung von Präs. Erdoğan: Wir erwarten von ausländ. Regierungen, sich nicht in unsere inneren Angelegenheiten einzumischen.

— Steffen Seibert (@RegSprecher) August 18, 2017
Kanzlerin #Merkel zu Äußerung von Präs. Erdoğan: Jeder Staatsbürger hat ein freies Wahlrecht - "wir verbitten uns jede Art von Einmischung".
— Steffen Seibert (@RegSprecher) August 18, 2017
Νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατήγγειλε την "ανάμιξη του Ερντογάν" στην προεκλογική εκστρατεία για τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές.
«Πρόκειται για μια ασυνήθιστη ενέργεια παρέμβασης στην εθνική κυριαρχία της χώρας μας», είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο οποίος προέρχεται από το SPD.

«Αυτή η ανάμιξη του Ερντογάν στην προεκλογική εκστρατεία δείχνει ότι θέλει να ωθήσει τους ανθρώπους, τους μεν εναντίον των δε στη Γερμανία», πριν από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε, παραχωρώντας συνέντευξη σε τοπικές εφημερίδες.
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε από την πρόκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι «Απευθύνω έκκληση προς όλους τους συμπατριώτες μου στη Γερμανία: οι Χριστιανοδημοκράτες, το SDP (σ.σ.: το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), το κόμμα των Πρασίνων είναι όλοι εχθροί της Τουρκίας. Υποστηρίξτε εκείνα τα πολιτικά κόμματα που δεν είναι εχθροί της Τουρκίας».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline