Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  16:23:49

Ο «Ρουβίκωνας» έγινε... πολιτιστικός σύλλογος

Στην Ελλάδα εύκολα ευτελίζονται τα πάντα. Διπλά, όπως εδώ ο αναρχισμός και ο πολιτισμός. Δύο και πλέον χρόνια μετά την εμφάνισή της, η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας» απέκτησε πλέον και νομική υπόσταση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», βασικά μέλη του «Ρουβίκωνα» προχώρησαν στην ίδρυση πολιτιστικού συλλόγου κατόπιν αίτησης που κατέθεσαν στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας.

Η επωνυμία του νέου φορέα είναι «Πολιτιστικός Σύλλογος Εργαζομένων "Αθήναιον"» και στους σκοπούς του συγκαταλέγονται η διοργάνωση δράσεων που προωθούν την αλληλεγγύη, η ίδρυση γραφείων, η έκδοση εντύπων κ.ά.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου εξελέγη γνωστός αναρχικός και «ιδρυτικό» μέλος του «Ρουβίκωνα», ενώ μέλη της ίδιας συλλογικότητας κατέλαβαν τις υπόλοιπες θέσεις του Δ.Σ.

Όσο για το σήμα-σύμβολο του νέου συλλόγου, είναι το αστέρι των αναρχικών, το οποίο στη μέση έχει το γράμμα «Ρ». Η παρθενική συνεδρίαση του προεδρείου έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου σε γνωστή κατάληψη στην πλατεία Εξαρχείων.

Το καταστατικό του «Πολιτιστικού Συλλόγου Εργαζομένων "Αθήναιον"» συντάχθηκε το φθινόπωρο του 2016 και οι σκοποί του συλλόγου που περιγράφονται στα πρώτα άρθρα του εστιάζουν σε πρωτοβουλίες όπως η διοργάνωση δράσεων αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, η έκδοση εντύπων που διαφημίζουν το έργο του συλλόγου, η ίδρυση γραφείων και καφενείων, καθώς επίσης η δημιουργία χώρων φυσικής άσκησης και ομάδων δημοτικών χορών!

Οπως ισχύει στα περισσότερα σωματεία, τα μέλη του συλλόγου χωρίζονται σε τακτικά και επίτιμα, ενώ δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής εκπρόσωποι κερδοσκοπικών εταιρειών. Οργανα του συλλόγου είναι η γενική συνέλευση, το διοικητικό συμβούλιο και η ελεγκτική επιτροπή, που αποφασίζουν για την έγκριση του προϋπολογισμού, την εγγραφή νέων μελών, τον πειθαρχικό έλεγχο των συμμετεχόντων κ.ο.κ. Πόροι του συλλόγου θεωρούνται οι τακτικές και έκτακτες συνδρομές των μελών, δωρεές και εισοδήματα από την περιουσία του. Στην προσωρινή διοίκηση συμμετείχαν πέντε άτομα, που έχουν κατ' επανάληψιν προσαχθεί ή συλληφθεί σε δράσεις της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας».

Το Ειρηνοδικείο της Αθήνας ενέκρινε το καταστατικό του σωματείου και διέταξε την εγγραφή του στο βιβλίο σωματείων που τηρείται στο Πρωτοδικείο της Αθήνας στα τέλη Ιανουαρίου 2017.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline