Σάββατο 27 Απριλίου 2024  18:50:46

Τα τρία κριτήρια προτεραιότητας στον εμβολιασμό

«Μέρα γιορτής», χαρακτήρισε την πανηγυρική, αισιόδοξη έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών. Η ίδια, η οποία εμβολιάστηκε χθες, δήλωσε ότι ένιωσε συγκίνηση, χαρά και ηθική ικανοποίηση.


Ξεκαθάρισε ότι οι ποσότητες των εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα μας θα αυξάνονται σταδιακά και ότι η ιεράρχηση όσων θα εμβολιαστούν βασίζεται σε διεθνείς οδηγίες με όρους «διαφάνειας».

Έδωσε τα κριτήρια προτεραιοποίησης για τον εμβολιασμό, λέγοντας ότι προηγούνται οι ομάδες με αυξημένο κίνδυνο νόσησης (ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες), οι ομάδες με αυξημένο κίνδυνο λόγω έκθεσης στον ιό (γιατροί, νοσηλευτές) και οι ομάδες ανθρώπων που βρίσκονται σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης, καθώς και οι χρονίως πάσχοντες.

Η ίδια τόνισε ότι ψηλά στη σειρά προτεραιότητας μπήκαν «οι λίγοι, αλλά απαραίτητοι για την λειτουργία του κράτους», για τους οποίους -όπως είπε- είναι αριθμός «μικρότερος από 50».

Τόνισε δε ότι δεν περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, δεν υπάρχουν μελέτες για παιδιά κάτω των 18, η νόσηση σε αυτές τις ηλικίες είναι σπάνια.
Σχετικά με τις αλλεργίες, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι «οι αλλεργίες για τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες». Επίσης, σχετικά με τις συνήθεις αλλεργίες, όπως σε τρόφιμα, διευκρίνισε ότι «αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».

Μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα «υπάρχει προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης» ήπιας έως και πιο σοβαρής, είπε. Μόνο «αναφυλακτικές αντιδράσεις, πιο σοβαρές που οδηγούν ένα άτομα στο νοσοκομείο» μπορεί να χρειάζονται πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού ή του αλλεργιολόγου.
Κατέληξε λέγοντας ότι το εμβόλιο θα αποτελέσει «ασπίδα μας κατά του ιού και το κύριο όπλο μας κατά της πανδημίας».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline