Σάββατο 27 Απριλίου 2024  23:00:09

Δένδιας: Η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα έχει σημασία να είναι κεντρική πολιτική απόφαση διαρκείας της Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών διακρίνει ένα νέο τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και την επίσκεψή του στην Αντιόχεια.

Την πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και την επίδειξη από την Τουρκία μιας διαφοροποιημένης συμπεριφοράς και τη βελτίωση της διμερούς επικοινωνίας, καταγράφει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με συνέντευξή του στην «Απογευματινή».

Αποτυπώνοντας το κλίμα των διμερών σχέσεων, ο Νίκος Δένδιας διακρίνει ένα νέο τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και την επίσκεψή του στην Αντιόχεια. Ειδικότερα, καταγράφει πως η Τουρκία επιδεικνύει μια σημαντικά διαφοροποιημένη συμπεριφορά μετά και την έμπρακτη εκδήλωση της ελληνικής αλληλεγγύης στον τουρκικό λαό.

Στα κύρια γνωρίσματα αυτής της συμπεριφοράς, όπως επισημαίνει, περιλαμβάνονται η ύφεση στη μέχρι πρότινος ιδιαίτερη ένταση της τουρκικής ρητορικής και η απουσία παραβατικότητας στο Αιγαίο. Όπως αναφέρει, οι παραβιάσεις στο Αιγαίο έχουν σχεδόν μηδενιστεί, η ακραία επιθετική ρητορική δεν έχει απλά ατονήσει, αλλά έχει αντικατασταθεί από δηλώσεις και χειρονομίες αποκλιμάκωσης και εγκαρδιότητας. Ενδεικτικά σημειώνει ότι μόνο την προηγούμενη εβδομάδα είχε μία σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, ενώ οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Μετανάστευσης και Ασύλου κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Μηταράκης, επισκέφθηκαν τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκειά του καλού κλίματος, ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, αλλά εκφράζει την ελπίδα να διατηρηθεί. Πάντως, κρίνει πολύ πρώιμο να συμπεράνουμε για το αν αυτή η ατμόσφαιρα αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά ή αν, ακόμα περισσότερο, θα οδηγήσει σε λύσεις.

Συγκεκριμένα στέκεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου. «Θα είναι η Τουρκία έτοιμη να συμμετάσχει σε ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας; Αυτό προϋποθέτει πολιτική απόφαση και επιλογή κορυφής. Έχει ιδιαίτερη σημασία η διαφορετική αυτή στάση της Τουρκίας να συνιστά κεντρική πολιτική απόφαση διαρκείας» προτάσσει.

Περαιτέρω, αναδεικνύει τον «τεράστιο συμβολισμό» από την επιλογή της Τουρκίας να στηρίξει την Ελλάδα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων είναι ο θεματοφύλακας του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου που συμπεριλαμβάνει και την UNCLOS, εξηγεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει εκ νέου πως «οφείλουμε, ως μία χώρα που επιδιώκει τον διάλογο και την επίτευξη ειρηνικών λύσεων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, να αξιοποιήσουμε κάθε παράθυρο ευκαιρίας προς αυτήν την κατεύθυνση».

Όσον αφορά την ελληνική στήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας για τη θέση του γενικού γραμματέα στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), «ενός εξειδικευμένου οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, με κύρια αποστολή, μεταξύ άλλων, την ασφάλεια και προστασία της διεθνούς ναυτιλίας και την πρόληψη της προερχόμενης από τα πλοία ρύπανσης», σημειώνει ότι αφορά αξίωμα σε έναν οργανισμό στον οποίο η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο συμμετέχοντας στην Κατηγορία Α', του Συμβουλίου του.

Απαντώντας στην ερώτηση αν υπήρξε «πρόβλημα» με την Κύπρο για το ζήτημα αυτό, αξιολογεί πως η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει την υφιστάμενη βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μόνο ως θετική μπορεί να εκτιμηθεί, τόσο για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή όσο και για τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» προσθέτει.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline