Σάββατο 27 Απριλίου 2024  15:43:34

Οι επενδυτές παίρνουν θέσεις στον Πειραιά με μεγάλα ακίνητα επιρροής. Ποιά είναι.

Τα μεγάλα έργα υποδομών, οι αστικές αναπλάσεις και τα νέα τουριστικά, οικιστικά και γραφειακά projects ενισχύουν το ενδιαφέρον και τη δυναμική του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Στο next big thing στην αγορά του real estate μετατρέπεται ο Πειραιάς. Τα μεγάλα έργα υποδομών, που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στην πόλη, οι αστικές αναπλάσεις του Μικρολίμανου και της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, αλλά και τα νέα τουριστικά, οικιστικά και γραφειακά projects που έχουν δρομολογηθεί, ενισχύουν τη δυναμική του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.
Το μεγάλο «στοίχημα» για την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής είναι η αξιοποίηση του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος.

«Ο Πειραιάς έχει πολύ μεγάλο κτιριακό απόθεμα που χρήζει ανακατασκευής και ανακαίνισης ώστε να καταστεί λειτουργικό και βιώσιμο. Στόχος είναι η ανάπτυξη με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα και αυτό επιτυγχάνεται με επανάχρηση των παλαιών κτιριακών δομών, ώστε να επιβαρύνεται όσο το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον» αναφέρει στο «Βήμα» η Chief Operating Officer της εταιρείας Dimand, Ολγα Ιτσιου.
Από τη μεταμόρφωση του εργοστασίου της Παπαστράτος μέχρι την ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά, η Dimand πρωταγωνιστεί στην αναγέννηση του Πειραιά.

Σημειώνεται ότι η εισηγμένη εταιρεία με επικεφαλής τον Δημήτρη Ανδριόπουλο, έχει αναπτύξει στον Πειραιά έργα συνολικής ακαθάριστης αξίας ανάπτυξης (GDV) 223,25 εκατ. ευρώ. Εκτός από το Piraeus Port Plaza (πρώην εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος) και τον Πύργο έχει αναπτύξει και το ξενοδοχείο Enso Hotel Piraeus. Μάλιστα η αξία αυτή θα αυξηθεί κατά 211,84 εκατ. ευρώ με την προσθήκη άλλων έργων, όπως των Δικαστηρίων Πειραιά στο ακίνητο «Δασκαλάκη – HUB 204», του 3V δίπλα στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» και δύο ακόμη οικιστικών/τουριστικών projects.

Μόλις 100 μέτρα από τον Πύργο του Πειραιά, η Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, συμφερόντων της Brevan Howard και του επενδυτή Τρύφωνα Νάτση, έχει αποκτήσει τρεις ορόφους (2.000 τ.μ.) στο διατηρητέο κτίριο, που παλαιότερα ανήκε στον όμιλο Χαραγκιώνη και λειτούργησε ως εμπορικό κέντρο με την ονομασία «Ρολόι». Η ΑΕΕΑΠ σχεδιάζει στο εν λόγω ακίνητο την ανάπτυξη πολυτελών γραφειακών χώρων.

Οι κατοικίες στον Πειραιά και στις περιοχές γύρω από το μεγάλο λιμάνι έχουν γίνει περιζήτητες

Το νέο Hilton

Το 2025 θα καλωσορίσει τους πρώτους του επισκέπτες το ξενοδοχείο Hampton by Hilton Piraeus Mikrolimano. Το ιστορικό ξενοδοχείο Mistral στην Καστέλλα, το οποίο έχει περάσει στην ιδιοκτησία του ομίλου Δουζόγλου και του SCD Group LTD, θα ανακαινιστεί πλήρως και θα είναι το πρώτο ακίνητο στη χώρα μας κάτω από την αλυσίδα Hampton του ομίλου της Hilton. Με τον προϋπολογισμό του έργου περίπου στα 6,5 εκατ. ευρώ, το Hampton by Hilton Piraeus θα διαθέτει 83 δωμάτια.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη 4στερου ξενοδοχείου από τον όμιλο Μήτση στο Μέγαρο Μεταξά στην οδό Αριστείδου, στον Πειραιά. Βάσει του επενδυτικού προγράμματος, η νέα μονάδα, δυναμικότητας 110 δωματίων, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2024.
Επιπλέον 7ώροφο κτίριο, κοντά στον Σταθμό του Ηλεκτρικού και το Μετρό, μετατρέπεται σε boutique ξενοδοχειακή μονάδα υπό την επωνυμία Athenarum Portus.

«Χρυσές» επενδύσεις

Παράλληλα, η Cosco καλείται να υλοποιήσει υποχρεωτικές επενδύσεις, ύψους 294 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η επέκταση του επιβατικού λιμένα, καθώς και μια σειρά προαιρετικών, στις οποίες ανήκει η μετατροπή της Παγόδας σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, καθώς και η κατασκευή έτερου ξενοδοχείου, επίσης 5 αστέρων, κοντά στις εγκαταστάσεις Κανέλου στο Πόρτο Λεόνε.

Οι πρόσφατες αλλαγές στη «Χρυσή Βίζα» δημιουργούν νέα δεδομένα για την αγορά ακινήτων του Πειραιά.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με κτηματομεσίτες, το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων έχει μετατοπιστεί σε περιοχές που το όριο της επένδυσης παρέμεινε στις 250.000 ευρώ. Ηδη οι κατοικίες στον Πειραιά και στις περιοχές γύρω από το μεγάλο λιμάνι έχουν γίνει περιζήτητες.

Ψηλά η ζήτηση

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Αυγούστου το ελάχιστο ύψος επένδυσης για τους πολίτες τρίτων χωρών που θέλουν να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής μέσω αγοράς ακινήτου διπλασιάστηκε στις 500.000 ευρώ για το κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Την ίδια ώρα τα σημαντικά έργα υποδομής και οι αναπλάσεις που έχουν γίνει στον Πειραιά, αλλά και οι τρεις νέοι σταθμοί του Μετρό με θέα στη θάλασσα, έχουν εκτοξεύσει και την εγχώρια ζήτηση. Να σημειωθεί ότι οι τιμές πώλησης στην αγορά ακινήτων του Πειραιά έχουν αυξηθεί 48% μέσα σε μόλις μία 4ετία.

Στην τελική ευθεία ο Πύργος

Με τις εργασίες ανακατασκευής να συνεχίζονται πυρετωδώς, στο τέλος του 2023 ο πρώτος ψηφιακός «πράσινος» ουρανοξύστης της Ελλάδας, πιστοποιημένος στην ανώτατη βαθμίδα Platinum, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο LEED, θα έχει ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στους χρήστες του.
Μιλώντας στο «Βήμα», η Chief Operating Officer της εταιρείας Dimand, Ολγα Ιτσιου, αναφέρει ότι ο Πύργος Πειραιά είναι κατά 70% μισθωμένος. «Αποτελεί ένα σύμβολο προόδου, ευημερίας και περιβαλλοντικής ευθύνης, στην καρδιά της Ελλάδας, γεγονός που προσελκύει το ενδιαφέρον σημαντικών εταιρειών».

Συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες ανακατασκευής του Πύργου του Πειραιά
Ανάμεσα σε αυτές, ο κορυφαίος όμιλος μόδας INDITEX, που περιλαμβάνει δημοφιλή brands όπως Zara και Zara Home, έχει δεσμευτεί για την ενοικίαση προνομιακών εμπορικών χώρων στο ισόγειο και σε μέρη του πρώτου και δεύτερου ορόφου, συνολικής επιφανείας 5.850 τ.μ.

Ομοίως, και η JD Sports, για ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα αθλητικών ειδών, άνω των 1.000 τ.μ., που θα καταλαμβάνει χώρους στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο. Στο ισόγειο επίσης, θα βρίσκεται και ένα φαρμακείο 180 τ.μ. Στον τρίτο όροφο θα φιλοξενηθεί το F&B του Πύργου, ένα concept της Nice n Easy, ενώ στον τέταρτο όροφο το γυμναστήριο Athlesis, καθώς και ένας χώρος Wellness.

Να σημειωθεί ότι ο Πύργος με συνολικό ύψος 88 μέτρα και εμβαδόν 34.623 τ.μ., θα φέρει την πιστοποίηση WELL που αφορά την υγεία και ευεξία των χρηστών του κτιρίου. Ως προς τους γραφειακούς χώρους, η Dialectica, μια κορυφαία τεχνολογική ελληνική startup, έχει συμφωνήσει στη μίσθωση 6.210 τ.μ. από τον 9ο έως τον 14ο όροφο. Τέλος, ο 22ος, που είναι και ο υψηλότερος όροφος γραφείων, μισθώθηκε από τον Ομιλο V Group του Βύρωνα Βασιλειάδη.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Piraeus Tower Α.Ε., μια κοινοπραξία της Dimand με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Prodea Investments, μετά την υπογραφή της 99ετούς σύμβασης παραχώρησης με τον Δήμο Πειραιά. Η Prodea συμμετέχει με 30%, ενώ το υπόλοιπο 70% ελέγχεται από το σχήμα των Dimand – EBRD, που έχουν συνάψει στρατηγική συνεργασία για την ανάπτυξη «πράσινων» επενδύσεων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline