Σάββατο 27 Απριλίου 2024  13:45:29

Η αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών

Όσον αφορά το Ισραήλ, η ακριβής ιστορική σύγκριση θα μπορούσε να είναι αντίστοιχη με την επίθεση Τετ του Βόρειου Βιετνάμ το 1968.

Ακολουθώντας τακτικές που θυμίζουν Ιούλιο Καίσαρα, η βορειο-βιετναμική ηγεσία εξαπέλυσε μαζική επίθεση εναντίον σημαντικών στρατιωτικών στόχων και κέντρων εξουσίας στο Νότιο Βιετνάμ την ημέρα της πρωτοχρονιάς του Τετ αιφνιδιάζοντας πλήρως την αμερικανική και νοτιοβιετναμική πλευρά. Πιάνοντας τους Αμερικανούς στα πράσα και αποδεικνύοντας ότι δεν είχαν τον έλεγχο του Νοτίου Βιετνάμ που ισχυρίζονταν, ταρακούνησε ανεπανόρθωτα την αμερικανική πολιτική σκηνή. Δύσκολα μπορεί να κατανοήσει κανείς την αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι θα έχει αντίκτυπο στην ήδη προβληματική κυβέρνηση, κάνοντας τη συμπεριφορά πιο δύσκολα προβλέψιμη και την κατάσταση πιο επικίνδυνη.

Η καραμπόλα στην αμερικανική πολιτική σκηνή

Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε επίσης να έχει μια στρεβλά θετική επίδραση στη δυσλειτουργική πολιτική των ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, οι οποίοι μόλις απομάκρυναν τον πρόεδρο της Βουλής, τείνουν να υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε μάλιστα το βήμα να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Αυτό καθιστά πολιτικά πολύ πιο δύσκολο για τους Ρεπουμπλικάνους να κλείσουν την κυβέρνηση και να εμποδίσουν μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό, όταν φτάσει η επόμενη πολιτική προθεσμία στις 17 Νοεμβρίου, όπως εξηγούν ο Jason De Sena Trennert και οι συνάδελφοι του στο Strategas Research Partners «Η ανοησία της απομάκρυνσης ενός Προέδρου της Βουλής χωρίς λόγο δείχνει τώρα το κόστος της με μια Βουλή των Αντιπροσώπων που δεν μπορεί να προχωρήσει μέχρι να επιλεγεί νέος Πρόεδρος. Τουλάχιστον, τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας θα πρέπει να αποτρέψουν το κλείσιμο της κυβέρνησης.

Η κύρια μάχη στην πολιτική των Ρεπουμπλικάνων θα είναι για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Μπορούμε εύκολα να δούμε ένα σενάριο όπου περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι θα υποστηρίζουν λιγότερη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, δεδομένων άλλων αναγκών. Αλλά το πιο πιθανό αποτέλεσμα, τουλάχιστον το ένστικτό μας λέει αυτή τη στιγμή, είναι για ένα κοινό πακέτο χρηματοδότησης Ουκρανίας/Ισραήλ που είναι απαραίτητο. Σύμφωνα με τη συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους, ο βασικός αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί περισσότερο από 3%. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό, η Άμυνα θα μπορούσε να δει μια περικοπή της τάξης του 1%. Αυτή η περικοπή μας φαίνεται απίθανη σήμερα.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline