Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  06:19:11

"Ναι στο ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας, όχι στα Ρωσικά σχέδια".

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή ομιλία του πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, στο ενεργειακό συνέδριο Athens Energy Forum, με την οποία υποστήριξε σθεναρά την ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας αλλά παράλληλα αποστασιοποιήθηκε από τα ανάλογα σχέδια της Ρωσίας και της κρατικής εταιρείας παραγωγής και προμήθειας φυσικού αερίου Gazprom.


Το κοινό που παρακολούθησε τον κ. Πάιατ έμεινε με απορείες εάν οι θέσεις του Πρέσβη αποτελούν μια βαθύτερη πολιτική του Λευκού Οίκου σε θέματα οικονομικής συνεργασίας στον ενεργειακό Τομέα πέρα από την γενική πολιτική προσέγγισης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν που έχει εξαγγείλει ο νέος πλανητάρχης.

Ο κ. Πάιατ λοιπόν, με την ομιλία του που αναφερόταν στα ενεργειακά, υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές πηγές της, σημειώνοντας τη στήριξη της χώρας του προς αυτήν την κατεύθυνση. Υποστήριξε ότι «η Gazprom αποτελεί απειλή για την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ».

Οπως πρόσθεσε είναι βασικό να μην είσαι όμηρος σε έναν πάροχο. Μάλιστα ο ίδιος έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση Τραμπ γνωρίζει πως η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο την Ενέργεια για να χειραγωγεί τα κράτη. Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε τη στήριξη των ΗΠΑ ώστε η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος της περιοχής και δήλωσε πως πρέπει να προστατεύσουμε τα έργα του TAP, του IGB και του πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης έναντι των αγωγών North Stream 2 και IGI (ελληνοϊταλικός αγωγός), που προωθούν η ελληνική ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison προκειμένου να περάσει το ρωσικό αέριο του αγωγού Turkish Stream.

Ο πρέσβης απαρίθμησε επίσης σειρά πρωτοβουλιών στήριξης των ΗΠΑ σε ενεργειακά έργα της Λιθουανίας, της Ουκρανίας και των Βαλκανίων για την παρεμπόδιση «του μονοπωλίου της Gazprom στην ΕΕ».

Και όπως είναι εύλογο, μετά την ομιλία του κ. Πάιατ όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση διερωτήθηκαν: «Ο πρέσβης που είχε τοποθετηθεί από τον κ. Ομπάμα είναι σε αντίθετη γραμμή από τον πρόεδρο της χώρας του, τον κ. Τραμπ, ή ξέρει κάτι... παραπάνω;».
«Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την ανάδειξη της Ελλάδας σε σημαντικό παίκτη και περιφερειακό ενεργειακό κόμβο»

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την ανάδειξη της Ελλάδας σε σημαντικό "παίκτη" και περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, ανέλυσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ στο Athens Energy Forum.

Ο Αμερικανός πρέσβης άσκησε επίσης κριτική στην ρωσική ενεργειακή πολιτική και τάχθηκε κατά της υλοποίησης έργων που περιορίζουν τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, στα οποία περιέλαβε τον αγωγό North Stream 2 αλλά και τον ελληνοϊταλικό αγωγό ITGI.
Η Ρωσία, είπε, χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο ανεβάζοντας τις τιμές. Είναι σημαντικό, προσέθεσε, να μειωθεί η εξάρτηση από έναν μεγάλο προμηθευτή, κάτι που αποτελεί κοινή άποψη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η Ρωσία είναι σημαντικός παραγωγός και θα πρέπει να παραμείνει βασικός προμηθευτής της ΕΕ, ωστόσο δεν πρέπει να επιτραπεί η ύπαρξη μονοπωλίου σε χώρες χωρίς άλλη εναλλακτική πηγή, ανταγωνισμό και διαφάνεια στις τιμές.

Ο κ. Πάιατ εξέφρασε την υποστήριξη του σε έργα όπως ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός και το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Όπως είπε τα έργα αυτά θα καθορίσουν το μέλλον της ενεργειακής ασφάλειας, θα ωφελήσουν την ελληνική οικονομία και τους καταναλωτές και πρέπει να προστατευθούν από πρότζεκτς όπως οι αγωγοί North Stream 2 και ITGI που θα μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο και θα περιορίσουν τη διαφοροποίηση τού ενεργειακού εφοδιασμού.

Ο Αμερικανός πρέσβης στάθηκε ιδιαίτερα στη μετατροπή των ΗΠΑ από εισαγωγέα σε εξαγωγέα υδρογονανθράκων τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι ήδη από πέρυσι ξεκίνησαν οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και ότι το αμερικανικό αέριο αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική για όσες χώρες έχουν μία ή μια κυρίαρχη πηγή προμήθειας.

Τέλος εκτίμησε ότι και η Ελλάδα μπορεί να παράξει τους δικούς της υδρογονάνθρακες, καθώς το δυναμικό παραμένει ανεξερεύνητο, επισήμανε ότι οι επενδύσεις στον τομέα θα αυξηθούν, καθώς θα προκύψουν νέες ευκαιρίες για ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε ως κρίσιμης σημασίας την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ενώ υπογράμμισε την πρόοδο της χώρας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline