Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  17:34:10

Οι αναποφάσιστοι, «κλειδί» της εκλογικής νίκης

Σε καθοριστικό παράγοντα τυχόν εκλογικής αναμέτρησης αναδεικνύονται οι λεγόμενοι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι. Ο τρόπος που καθορίζουν τη στάση τους απέναντι στην πολιτική και στα κόμματα παρουσιάζει έντονα αντιφατικά στοιχεία.

Ομως η συνολική εικόνα που προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο στέκονται απέναντι στα ερωτήματα της έρευνας δείχνει πως είναι πολύ πιο πιθανό να προέρχονται από τη «δεξαμενή» των ψηφοφόρων των δύο κυβερνητικών κομμάτων.

Ασχολούνται με την πολιτική

Ο «αναποφάσιστος» της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας δεν είναι ένας άνθρωπος αδιάφορος για την πολιτική, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας της Κάπα Research. Αντίθετα, όπως επισημαίνεται, οι αναποφάσιστοι «είναι ενημερωμένοι, παρακολουθούν τις εξελίξεις, τοποθετούνται με σαφήνεια και επίγνωση απέναντι στα μεγάλα ζητήματα της χώρας και της εποχής». Μάλιστα, εντυπωσιακός εκτιμάται ο αριθμός τους, αφού υπολογίζονται σε 1.000.000.
Σύμφωνα με την έρευνα, πρόκειται για την «πιο ενδιαφέρουσα και δύσκολη ομάδα του εκλογικού σώματος. Αποτελείται από ψηφοφόρους με χαμηλό εισόδημα και επίπεδο εκπαίδευσης, από γυναίκες και ανέργους κυρίως».

Ψήφισαν «όχι» στο δημοψήφισμα

Βασικό στοιχείο που καταδεικνύει την πολιτική προέλευση των αναποφάσιστων είναι ότι στην πλειονότητά τους ψήφισαν «όχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, όταν δηλαδή στη χώρα υπήρξε σαφέστατη πολιτική πόλωση. Παράλληλα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τάσσονται κατά της παγκοσμιοποίησης και πιστεύουν πως «οι μεγάλες επιχειρήσεις συγκεντρώνουν υπερκέρδη», ενώ είναι υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας και κράτους. Βλέπουν πολύ θετικά την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα της χώρας, ενώ έχουν σαφές «μέτωπο» με την αναξιοκρατία, αφού τη θεωρούν υπεύθυνη για τους οικονομικά αδύναμους.
Επίσης, σε μεγάλο ποσοστό δηλώνουν ιδιαίτερα δύσπιστοι απέναντι στα πολιτικά κόμματα. Αναφορικά με τους θεσμούς, έχουν αυξημένη εμπιστοσύνη στον Στρατό και καθόλου εμπιστοσύνη στις τράπεζες και στα μέσα ενημέρωσης. Στην εικόνα των ανησυχιών των αναποφάσιστων καταγράφονται και ιδιαίτερα αρνητικά στοιχεία, αφού θεωρούν σε μεγάλο ποσοστό ότι οι μετανάστες βλάπτουν τη χώρα.

Θα ψηφίσουν «έξυπνα»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έρευνας της Κάπα Research, από την εικόνα που παρουσιάζουν οι αναποφάσιστοι συνάγεται το συμπέρασμα ότι θα ψηφίσουν τελικά μάλλον με πιο προσωπικά κριτήρια, παρά με γνώμονα ευρύτερους πολιτικούς συμβολισμούς. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η επιλογή θα έχει τον χαρακτήρα της "πιο έξυπνης" και συμφέρουσας, γι' αυτούς, ψήφου, θα αφορά "στα ευρώ" του νοικοκυριού και όχι "στο ευρώ" (ή στην παραμονή στην ΟΝΕ), και θα ληφθεί γύρω από το τραπέζι της κουζίνας, με ισχυρότερους εισηγητές τη γυναίκα ή τον άνεργο της οικογένειας».

Πάντως, ένα από τα στοιχεία της εκλογικής συμπεριφοράς των αναποφάσιστων είναι πώς σπάνια «διανέμονται» ισομερώς ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα. Οι ερευνητές της Κάπα Research υποστηρίζουν ότι «στις εκλογικές αναμετρήσεις αυτής της δεκαετίας, ειδικά, δεν επιβεβαιώθηκε η ισομερής κατανομή των αναποφάσιστων στα κόμματα. Οι αναποφάσιστοι έγειραν μαζικά προς τη μία πλευρά του διλήμματος και καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα και τις πολιτικές εξελίξεις».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline