Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  16:25:55

Κακή επικοινωνιακή πολιτική του Ντράγκι;

Εκτενείς οι αναφορές των γερμανικών μέσων στο τέλος της θητείας του Μάριο Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Προχωρώντας σε απολογισμό των πεπραγμένων του η General-Anzeiger της Βόννης σημειώνει, μεταξύ άλλων: «[...] Με τη φράση 'η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει το ευρώ' ο Ντράγκι διασφάλισε την καταχώρησή του στα βιβλία της ιστορίας. Χωρίς τα λόγια αυτά, τα οποία έβαλαν τέλος στην εικοτολογία περί κατάρρευσης της Ευρωζώνης, δεν θα υπήρχε σήμερα το ευρώ.

Η συνακόλουθη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής οδήγησε σε αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης καθότι τα δάνεια έχουν γίνει έκτοτε πολύ πιο φθηνά. Στην Ευρωζώνη δημιουργήθηκαν 11 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η άλλη όψη του νομίσματος: η αποταμίευση δεν συμφέρει πια και όποιος θέλει να προνοήσει για τα γεράματα πρέπει να βάζει περισσότερα στην άκρη απ΄ ότι παλαιότερα ή να επενδύει σε ριψοκίνδυνα προϊόντα όπως τις μετοχές. Οι δε τιμές ακινήτων εκτινάχθηκαν στα ύψη. Πρόκειται για τις παρενέργειες μιας πολιτικής την οποία δεν εξήγησε δεόντως η ΕΚΤ του Ντράγκι στους πολίτες. Η διάδοχός του Κριστίν Λαγκάρντ προτίθεται να το αλλάξει αυτό. Και καλά θα κάνει».

Η Straubinger Tagblatt: «Αν και ο Μάριο Ντράγκι παρέπεμπε συχνά στα βαθύτερα προβλήματα, στην πραγματικότητα άλλαξαν ελάχιστα. Σε ορισμένες χώρες του ευρώ, κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, μέχρι και σήμερα η πολιτική δεν φρόντισε ώστε με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις να τεθούν οι βάσεις για μια υγιή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Μόνον όταν συμβεί αυτό, όταν αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα στις εν λόγω χώρες και είναι και πάλι σε θέση να αντέχουν υψηλότερα επιτόκια στους προϋπολογισμούς τους, θα μπορέσει να αλλάξει και πάλι ρότα η ΕΚΤ».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline