Σάββατο 27 Απριλίου 2024  21:40:04

Ν. Χριστοδουλίδης: Κυπριακό και ελληνοτουρκικά θα τεθούν στη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν

Για τον ρόλο των ΗΠΑ στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα αλλά και τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος, μιλά ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ethnos.gr.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, λίγες ώρες μετά την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Άντονι Μπλίνκεν υπογραμμίζει την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ σημειώνοντας ότι πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη: «Ένα από τα θέματα που συζητήσαμε είναι αν οι ΗΠΑ θα απομακρυνθούν από την περιοχή, εστιάζοντας σε άλλα σημεία του πλανήτη. Η απάντηση του κ. Μπλίνκεν ήταν ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην περιοχή και στην επικράτηση των μηχανισμών ασφάλειας και συνεργασίας.

Βλέπουν τους μηχανισμούς συνεργασίας που αναπτύσσονται από την Κύπρο και την Ελλάδα και έκανε ειδική αναφορά στον σχηματισμό με το Ισραήλ και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για περισσότερη εμπλοκή. Ενεργός ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή είναι θετική εξέλιξη γιατί πρόκειται για μια περιοχή με πολλά προβλήματα αλλά και σημαντικές ευκαιρίες και αυτές οι συνεργασίες είναι σημαντικό να έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ. [...] Η νέα αμερικανική διοίκηση ενδιαφέρεται περισσότερο για το Κυπριακό, επιθυμεί να εμπλακεί στις προσπάθειες επίλυσης. Μου αναφέρθηκε, μάλιστα, ότι το θέμα της αλλαγής του πλαισίου επίλυσης του Κυπριακού δεν γίνεται αποδεκτό ούτε καν προς συζήτηση ενώ τόνισε ότι οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας είναι καταδικαστέες, κάτι που έχει μεταβιβαστεί σε υψηλότερο επίπεδο. Η εκτίμησή μας είναι ότι το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά θα απασχολήσουν τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν».

«Ιδιαίτερα σημαντική η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν»

Αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι αυτό που προέκυψε είναι ότι τόσο στο Κυπριακό όσο και σε θέματα που άπτονται των πολιτικών διαφωνιών που υπάρχουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, δεν υπήρξε κάποια σημαντική εξέλιξη.

«Θεωρούμε σημαντική εξέλιξη, όμως τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου αλλά και το ότι έχει τεθεί ξεκάθαρα από την ελληνική κυβέρνηση ότι το Κυπριακό είναι υψίστης σημασίας και η εξομάλυνση των σχέσεων Αθήνας – Αγκυρας περνά μέσα και από τις κινήσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Έγινε, μάλιστα, συγκεκριμένη αναφορά και στο ζήτημα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων».
«Πρέπει να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»

Παράλληλα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και τα εσωτερικά δεδομένα στη Τουρκία και ειδικότερα τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας ανάγκασε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαμηλώσει τους τόνους, το τελευταίο διάστημα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η «θετική ατζέντα» θα κριθεί από το αν οι λεκτικές διαφοροποιήσεις της Τουρκίθας, μετουσιωθούν σε πράξεις και υπογράμμισε ότι «αν προβάλλονται θέσεις όπως η αλλαγή της βάσης επίλυσης και η πρόταση για λύση δύο κρατών, είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει αλλαγή συμπεριφοράς».
«Έχει ήδη σταλεί το μήνυμα στην Τουρκία αναφορικά με την ανάγκη να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», καταλήγει ο κ. Χριστοδουλίδης

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline