Σάββατο 27 Απριλίου 2024  15:04:40

Πράσινο Κίνημα: Ανύπαρκτο κόμμα με το οποίο κατεβαίνει ο Γεωργούλης

Το Πράσινο Κίνημα, συμπρόεδροι του οποίου είναι η Ρία Ακρίβου και ο Κώστας Καλογράνης, αμφότεροι επανεκλεγμένοι το 2021 από το δεύτερο τακτικό συνέδριο του κόμματος, ιδρύθηκε το 2017.

Το Πράσινο Κίνημα είναι το κόμμα με το οποίο ο Αλέξης Γεωργούλης είναι υποψήφιος στις επερχόμενες Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο.

Το Πράσινο Κίνημα, συμπρόεδροι του οποίου είναι η Ρία Ακρίβου και ο Κώστας Καλογράνης, αμφότεροι επανεκλεγμένοι το 2021 από το δεύτερο τακτικό συνέδριο του κόμματος, ιδρύθηκε το 2017 και σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη στόχοι του αποτελούν η προάσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Εθνικής Κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, του Δημοκρατικού Κοινοβουλευτικού Πολιτεύματος και του Συντάγματος, η προώθηση του κοινωνικού κράτους δικαίου και της κοινωνικής συνοχής και ο αγώνας για την οικολογική μεταστροφή της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.

Οι αρχές του κόμματος

Στην ίδια διακήρυξη αναφέρεται επίσης πως η πολιτική δράση, η διοίκηση και η λειτουργία του κόμματος θα διέπεται από τις ακόλουθες βασικές καταστατικές αρχές, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο καταστατικό του κόμματος, που θα εγκριθεί από το πρώτο τακτικό Συνέδριο:

(α) Το κόμμα είναι ανοικτό και σε συνεχή άμεση και αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία των πολιτών, στην οποία αποκλειστικά στηρίζεται. Οι πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να μετέχουν στις οργανώσεις του κόμματος, αποκτούν την ιδιότητα του μέλους, ενώ στις συνεδριάσεις των οργανώσεων βάσης μπορούν να συμμετέχουν, εφόσον το επιθυμούν, και φίλοι. Τα μέλη και οι φίλοι αποκτούν την ιδιότητά τους με δήλωσή τους, οποτεδήποτε, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή έγγραφης δήλωσης. Το κόμμα είναι ευρύτατα αντιπροσωπευτικό και υπηρετεί την ελεύθερη και ακηδεμόνευτη λαϊκή έκφραση.

(β) Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος εκφράζονται με άμεσες δημόσιες ψηφοφορίες, στα μείζονα ιδεολογικά, πολιτικά και διοικητικά θέματα. Τα μέλη εκπροσωπούνται στα συνέδρια και στις περιφερειακές συνελεύσεις του κόμματος, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο καταστατικό του. Τα μέλη και οι φίλοι διατηρούν μόνιμη και συνεχή διαδραστική επικοινωνία με τα όργανα του κόμματος, όπως ειδικότερα θα προβλέπεται στο καταστατικό.

(γ) Η πολιτική καθοδήγηση του κόμματος θα γίνεται από συλλογικά όργανα, τα οποία θα διαδεχθούν την Ιδρυτική Διοικούσα Επιτροπή. Τα όργανα του κόμματος αποφασίζουν με βάση την αρχή της πλειοψηφίας και τα μέλη τους ασκούν τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με τις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνονται.

(δ) Τα όργανα του κόμματος θα εκλέγονται από τα μέλη των οργανώσεων βάσης και το Συνέδριο του κόμματος.

(ε) Το καταστατικό θα προβλέπει ειδικότερους περιορισμούς για τα αξιώματα και τις θέσεις του κόμματος.

Η εκλογική πορεία του κόμματος

Το Πράσινο Κίνημα δεν είχε συμμετάσχει στις τελευταίες εθνικές εκλογές, εκείνες του Ιουνίου του 2023. Σε ανακοίνωση του τότε είχε αναφέρει πως «συγκρατεί τις δυνάμεις του και θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και στις Ευρωεκλογές του επόμενου χρόνου. Επίσης, αν προκύψουν και τρίτες Εθνικές Εκλογές τον Οκτώβριο θα είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε το παρών».
Στις Εκλογές του Μαίου το Κίνημα είχε καταγράψει ποσοστό 0,25% στο σύνολος της Επικράτειας, με την υψηλότερη επίδοση να καταγράφεται στον Νομό Κέρκυρας, με 0,51%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline