Κυριακή 5 Μαϊου 2024  09:01:20

Τον αποκαθήλωσε τελικά η ομάδα του μεγαλοεπενδυτή από τις ΗΠΑ Τζων Πόλσον. Επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς ο Μιχάλης Σάλλας. Σκιώδες και προσωρινό το νέο Δ.Σ. Κύριο

Θα επιταχυνθεί η πώληση κάτω από 8% των κόκκινων δανείων, στα ξένα FUNDS ( για χιλιάδες όπως και στην Ε URΟΒΑΝΚ)ακίνητα της πρώην ΑΤΕ, που περιήλθαν στην Πειραιώς. Σχέδιο ξεπουλήματος στο οποίο αντιδρούσε η ομάδα Σάλλα, σε ένα σκληρό παρασκηνιακό πόλεμο εδώ και καιρό, με αρκετές μάχες και θύματα στο παρασκήνιο. Ποιά είναι.

Το αληθινό παρασκήνιο και οι κρυφές αιτίες για δήθεν εθελοντική παραίτηση και νέα ηγεσία, από μέλη προσωρινά και χωρίς εκτελεστικά καθήκοντα σχεδόν όλοι. Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η Fairfax του πρώτου αμερικάνου μεγαλοεπενδυτή Πρέμ Γουάτσα αύξησε το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank στο 17% περίπου, από 12% περίπου πριν την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση.

Η Paulson & Co, του δεύτερου Τζον Πόλσον διαθέτει συμμετοχές σε Πειραιώς, με ποσοστό περίπου 9% μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, στην Alpha Bank με περίπου 7% καθώς και στην ΕΥΔΑΠ. Κοινός στόχος και των δύο, που συνεργάζονται στενά ό έλεγχος των κόκκινων δανείων των Τραπεζών στις οποίες συμμετέχουν και η αντικατάσταση των διοικήσεών τους Ηδη υπήρξαν τα πρώτα θύματα στις ανώτερες θέσεις, πριν φτάσουμε στην παραίτηση Μ. Σάλλα , με αρκετά εχθρικά δημοσιεύματα και από τις δύο πλευρές, ισχυρός πόλεμος εντυπώσεων τους τελευταίους δύο μήνες..

Παραιτήθηκε από την προεδρία του Δ.Σ της Τράπεζας Πειραιώς, ο ιδρυτής της, κ. Μιχάλης Σάλλας, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας ομόφωνα να του απονέμει τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και ο επί 25 συναπτά έτη Πρόεδρος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε την καθηγήτρια κα. Χαρίκλεια Απαλαγάκη Προσωρινή Πρόεδρο του Δ.Σ., μέχρι την ανάδειξη νέου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Μιχάλης Σάλλας είναι ο άνθρωπος που από το 1991 συνέδεσε το όνομά του με την ανάπτυξη του ομίλου. Επικεφαλής μιας ομάδας Ελλήνων επιχειρηματιών, είχε προχωρήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στην εξαγορά της μικρής τότε τράπεζας από τον δημόσιο τομέα.

Την οδήγησε στο να έχει σήμερα παρουσία σε 8 χώρες με περίπου 19 χιλιάδες εργαζόμενους. Το συνολικό ενεργητικό του oμίλου φτάνει τα €86 δισ., τα δάνεια μετά από προβλέψεις τα €49 δισ. και οι καταθέσεις τα €38 δισ., στις 31 Μαρτίου 2016.

Για την πρόθεση της παραίτησής του ο κ. Σάλλας είχε ενημερώσει από τις αρχές του 2016 τόσο το ΤΧΣ όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να ανοίξει ο ίδιος το δρόμο για νέους ανθρώπους στη διοικητική κορυφή, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ΤΧΣ στο πλαίσιο της επικείμενης αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, μπροστά στις νέες προκλήσεις της νέας εποχής.

Ο ίδιος έκλεισε έναν πολύ αποδοτικό κύκλο 25 ετών ως δημιουργός και Πρόεδρος της Τράπεζας. Η Τράπεζα Πειραιώς το 1991, είχε το 0,1% της αγοράς ενώ στην παρούσα φάση έχει μερίδιο αγοράς 30%. Είχε 200 εργαζόμενους και τώρα έχει 19.000, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε ενεργητικό 200 εκ. ευρώ και τώρα φτάνει περίπου τα 90 δις. ευρώ.

Ο κ. Σάλλας με την πολυετή εμπειρία και τη γνώση του πλοήγησε την Τράπεζα τα τελευταία 8 χρόνια της κρίσης σε ασφαλή νερά, προστατεύοντας τα συμφέροντα των καταθετών, των πελατών και της οικονομίας και πιστεύει ότι, η Τράπεζα βρίσκεται σε καλή θέση για να συνεχίσει ανεμπόδιστα και με απόλυτη ασφάλεια την πορεία της.

Η στρατηγική της Τράπεζας παραμένει απαράλλακτη. Έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η τράπεζα βρίσκεται στη σωστή τροχιά ώστε να περάσει στην κερδοφορία στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Σε ανακοίνωση της Τράπεζας αναφέρονται τα εξής σχετικά με την παραίτηση του Μιχάλη Σάλλα αναφέρονται τα εξής:

Ο Πρόεδρος κ. Μ. Σάλλας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου απευθυνόμενος στα μέλη είπε:

«Αγαπητοί φίλοι,
Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών.

Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο. Ξεκινώντας το Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο.

Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ' αυτά.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή.

Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου.
Δεν μπορούσα ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts. Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της Tράπεζας.

Στη συνέχεια, μετά από συζήτηση και πρόταση μελών το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει στον κ. Μ. Σάλλα τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και ο επί 25 έτη Πρόεδρος.

Η τράπεζα παραμένει με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο εδώ και μήνες. Πρόσφατα η επιλογή του Χρήστου Παπαδόπουλου από το σύμβουλο που είχε επιλεγεί για το σχετικό διαγωνισμό και την έγκρισή του από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δεν προχώρησε λόγω βέτο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο κ. Γ. Πουλόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών έχουν πάρει παράταση για να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Τους τελευταίους μήνες στην Πειραιώς υπέβοσκε μια σφοδρή σύγκρουση με τον Τζ. Πόλσον που κατέχει ποσοστό στην τράπεζα και ήθελε να επιβάλει τη δική του διοίκηση. Παράλληλα, ουκ ολίγες φορές έγιναν καταγγελίες για προσπάθεια αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος μέσω ελέγχου του ΤΧΣ αλλά και μέσω του ιδιαίτερα περιοριστικού νόμου που έθετε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τις διοικήσεις.
Βιογραφικό

Αν υπάρχει κάποιος όνομα στον ορισμό του Ελληνα τραπεζίτη τις τελευταίες δεκαετίες αυτό είναι Μιχάλης Σάλλας. Εχει ταυτιστεί με τη γιγάντωση του ομίλου Πειραιώς αλλά και με όλες τις μεγάλες ανακατατάξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Από το 1991 συνέδεσε το όνομά του με τον όμιλο ως επικεφαλής Ελλήνων επιχειρηματικών που ίδρυσαν μια μικρή τράπεζα και την μετέτρεψαν σε κολοσσό.
Σήμερα έχει παρουσία σε 8 χώρες με θυγατρικές σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Ουκρανία και απασχολεί περίπου 19 χιλιάδες εργαζόμενους. Το συνολικό ενεργητικό του oμίλου φτάνει τα 86 δισ. ευρώ, τα δάνεια μετά από προβλέψεις τα 49 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις τα 38 δισ. ευρώ, στις 31 Μαρτίου 2016.

ΧΩΡΙΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟ ΜΑΚΡΎ

Κατόπιν των ανωτέρω, το Δ.Σ. ανασυγκροτήθηκε σε σώμα εκλέγοντας την Καθηγήτρια κα Χαρίκλεια Απαλαγάκη ως προσωρινή Πρόεδρο Δ.Σ. μέχρι την ανάδειξη νέου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ως εκ τούτου, μετά την ανασυγκρότηση σε σώμα, το Δ.Σ. έχει την εξής σύνθεση:

Μη Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ
-Χαρίκλεια Απαλαγάκη του Ανδρέα

Αντιπρόεδροι ΔΣ
- Απόστολος Ταμβακάκης του Σταύρου, Α' Αντιπρόεδρος, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
- Σταύρος Λεκκάκος του Μιχαήλ, Β' Αντιπρόεδρος, Μη Εκτελεστικό Μέλος

Εκτελεστικά Μέλη
-Γεώργιος Πουλόπουλος του Ιωάννη , Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος

Μη Εκτελεστικά Μέλη
-Ευτύχιος Βασιλάκης του Θεοδώρου, Μη Εκτελεστικό Μέλος
-Ιάκωβος Γεωργάνας του Γεωργίου, Μη Εκτελεστικό Μέλος
-Βασίλειος Φoυρλής του Στυλιανού, Μη Εκτελεστικό Μέλος
-Alexander Blades του Ζήση, Μη Εκτελεστικό Μέλος
Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη
-Χαρίτων Κυριαζής του Δημητρίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
-Arne Berggren του Sten, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
-Karel De Boeck του Gerard, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

Ποια είναι η Χαρίκλεια Απαλαγάκη

Η κ. Χαρίκλεια Απαλαγάκη, πριν τη σημερινή εκλογή της στη θέση της προσωρινής προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς (έως την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΔΣ), διετέλεσε εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, επικεφαλής των Νομικών Υπηρεσιών (Διευθύνσεων) του Ομίλου Πειραιώς, και πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου της Τράπεζας από το 2007.

Ξεκίνησε τη συνεργασία της με την Τράπεζα Πειραιώς το 2001. Παρείχε τις υπηρεσίες της ως σύμβουλος Διοίκησης της ETBA BANK μεταξύ 2002 και 2003, και υπήρξε μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας από το 2006 έως και τον Νοέμβριο του 2013, οπότε έγινε εκτελεστικό μέλος (εντεταλμένη νομική σύμβουλος με αρμοδιότητα τη διοικητική και νομική εποπτεία των Νομικών Υπηρεσιών του Ομίλου).

Η κ. Απαλαγάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1959. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Ανόβερου της Γερμανίας και αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου το 1989. Από το 2005 είναι καθηγήτρια στον τομέα Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου, του ΑΠΘ, μέλος της Νομικής Επιτροπής αυτού, μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Δικονομολόγων, και μέλος του Νομικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, γνωρίζει γερμανικά και αγγλικά και μετέχει σε επιστημονικές ενώσεις και νομοπαρασκευαστικές επιτροπές εσωτερικού και εξωτερικού.

Είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης από το 1984. Η επιστημονική συμβολή της στη θεωρία του Αστικού Δικονομικού Δικαίου συνίσταται σε τέσσερις μονογραφίες, δύο διδακτικά συγγράμματα και πολυάριθμες μελέτες, ελληνικές και ξενόγλωσσες, συμμετοχές και παρεμβάσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

-David Hexter του Richard, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

Στο Διοικητικό Συμβούλιο μετέχει επίσης η ορισθείσα Εκπρόσωπος: -Αικατερίνη Μπερίτση του Κωνσταντίνου, Εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ν. 3864/2010), σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline