Σάββατο 27 Απριλίου 2024  05:36:21

Τώρα ο μαρξιστής Χρήστος Σπίρτζης υπογράφει και προωθεί τα πάντα. Μαζί με τον Ε. Τσακαλώτο έδωσαν 20 χρόνια παράταση στη σύμβαση του αεροδρομίου Σπάτων, μέχρι το...2046. Κύριο

Χωρίς κανένα πολιτικό και ιδεολογικό ενδοιασμό, όπως είχε εκδηλώσει παλαιότερα με πράξεις αντίθεσης και μαρξιστικές δηλώσεις του ο υπουργός Υποδομών και Επικοινωνιών προωθεί με εντυπωσιακό ρυθμό τις ιδιωτικοποιήσεις και τη συνεργασία με κατασκευαστές και επενδυτές σε όλους τους τομείς της αρμοδιότητες του, που είναι εκτεταμένες αρμοδιότητες.

Ξεχάστηκαν όλες οι παλαιότερες δηλώσεις του και σήμερα θεωρείται από κύκλους ης αγοράς ως ο πιο εργατικός και αποτελεσματικός υπουργός της Κυβέρνησης». Τώρα, φέρεται να υπογράφει και να συμφωνεί στα πάντα, προωθώντας όλες τις συμβάσεις μεγάλων έργων και ιδιωτικοποιήσεις από τις διακυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά,που έμειναν στη μέση ή καθυστέρησαν επί χρόνια. Μετά το Ελληνικό και τη νέα σύμβαση παραχώρησης για το Αεροδρόμιο των Σπάτων προωθεί με ταχείς ρυθμούς δραστηριότητες και αποτελέσματα για την ιδιωτικοποίηση-αξιοποίηση με ιδιώτες επενδυτές της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, στα σιδηροδρομικά δίκτυα και τον ΟΣΕ, στους νέους μεγάλους οδικούς άξονες-με πιεστικό χρονοδιάγραμμα-, τη σήραγγα των Τεμπών, μεγάλα έργα ύδρευσης στην επαρχία κλπ.

Η ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ, ΑΛΛΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ «ΔΙΑΠΛΕΚΌΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ»

-Με πιεστικό ορίζοντα την 1η Απριλίου ή έστω αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας κινούνται εργολάβοι και κρατικός μηχανισμός στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Το ερώτημα είναι αν οι οδικοί άξονες θα παραδοθούν στην κυκλοφορία ταυτόχρονα την ίδια ημέρα και θα εγκαινιαστούν σταδιακά στη συνέχεια, ή θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι την τέλεση των επισήμων εγκαινίων μέσα στον Απρίλιο. Σε Ιονία Οδό και Ε65, πάντως, τα τμήματα που θα παραδοθούν τον Απρίλιο είναι μικρότερα από αυτά που αναμενόταν.

Ενα δεκαήμερο έχει απομείνει μέχρι τις 31 Μαρτίου, την ημερομηνία στην οποία συμφωνήθηκε (και ακριβοπληρώθηκε από το Δημόσιο) η παράδοση των έργων. Η εξήγηση για την ανελαστικότητα της ημερομηνίας είναι γνωστή: Στις 31 Μαρτίου υποβάλλονται οι τελικές εκθέσεις για την ολοκλήρωση των ενταγμένων στο ΕΣΠΑ 2007-2013 έργων, επομένως οι αυτοκινητόδρομοι πρέπει να είναι «λειτουργικοί» (δηλαδή σε κυκλοφορία) την επόμενη μέρα.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο η κατάσταση έχει περιπλακεί. Το υπουργείο Υποδομών επιθυμεί τη σταδιακή απόδοση των δρόμων στην κυκλοφορία, προκειμένου να δοθεί η δέουσα δημοσιότητα

Είκοσι χρόνια παράταση της σύμβασης για το Αεροδρόμιο των Σπάτων. Η ελληνική πλευρά αναμένει από τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση προκαταβολικά έσοδα 580 εκατ. με την ολοκλήρωση της σύμβασης.

Το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έδωσαν τελικά οι δύο αρμόδιοι υπουργοί, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.
Οι σχετικές επιστολές που απέστειλαν οι δύο υπουργοί στους δύο συμβαλλόμενους, ΤΑΙΠΕΔ και ΔΑΑ, αποκαλύπτει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, προτρέπουν τις διοικήσεις των δύο ανωνύμων εταιρειών να εγκρίνουν το περιεχόμενο της σύμβασης που προβλέπει την παράταση της υφιστάμενης σύμβασης εκμετάλλευσης του αερολιμένα των Σπάτων έως το 2046, αντί του 2026 που λήγει.

Με δεδομένο ότι τη σχετική συμφωνία έχουν επεξεργαστεί ΔΑΑ και ΤΑΙΠΕΔ, δεν αναμένεται να καθυστερήσει η έγκρισή της από τα διοικητικά συμβούλια των δύο επιχειρήσεων. Ωστόσο, η συμφωνία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί άμεσα καθώς απαιτεί πολλαπλές εγκρίσεις. Συγκεκριμένα, η τελική συμφωνία θα πρέπει να ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και, τέλος, να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Οι διαδικασίες αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον ερχόμενο Μάιο ή, το αργότερο, τις αρχές του καλοκαιριού. Στη συνέχεια αναμένονται οι εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB). Η τελευταία, ως χρηματοδότρια του έργου, έχει τον τελευταίο λόγο σε κάθε απόφαση που λαμβάνει η διοίκηση του ΔΑΑ ή/και η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τον αερολιμένα των Σπάτων.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι αν όλα πάνε καλά, η νέα συμφωνία επέκτασης της περιόδου παραχώρησης του ΔΑΑ θα ενεργοποιηθεί προς το τέλος του έτους, οπότε και θα ολοκληρωθεί η σχετική συναλλαγή. Παράγοντες κοντά στην αποκρατικοποίηση ανέφεραν ότι, παρόλο που η EIB παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, θα απαιτήσει χρόνο μέχρι να δώσει την έγκρισή της στο σχέδιο αυτό. Πάντως, αρκετοί φαίνεται να διατηρούν επιφυλάξεις καθώς θεωρείται δεδομένη η αντίδραση μελών της κυβέρνησης αλλά και του κυβερνώντος κόμματος στη συγκεκριμένη συμφωνία. Μεταξύ αυτών η πρόσφατη προσπάθεια του υπουργού Υποδομών κ. Σπίρτζη, που αποκάλυψε η «Κ», να επιβάλει τέλος μετεπιβαζόμενου επιβάτη 9 ευρώ.

Το τέλος αυτό, σύμφωνα με το προταθέν σχέδιο, θα αποτελούσε πόρο υπέρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Κάτι τέτοιο όμως θα διπλασίαζε τα τέλη των μετεπιβαζόμενων (tranfer) επιβατών στον ΔΑΑ, δυναμιτίζοντας έτσι την προοπτική μετασχηματισμού του ως κόμβου στην περιοχή. Μάλιστα η «νάρκη» αυτή τοποθετούνταν σε μια εποχή που η Κωνσταντινούπολη χάνει τον αδιαμφισβήτητα κυρίαρχο ρόλο που είχε, παρέχοντας ένα παράθυρο ευκαιρίας στον ΔΑΑ.

Η ελληνική πλευρά αναμένει από τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση προκαταβολικά έσοδα 580 εκατ. με την ολοκλήρωση της σύμβασης. Επιπλέον έσοδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ αναμένεται να καταβληθούν σε βάθος 20ετίας, αρχής γενομένης από το 2026, οπότε τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία.. δηλαδή έως το 2046, περίπου τριάντα χρόνια από σήμερα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline