Σάββατο 27 Απριλίου 2024  00:48:46

Απομακρύνεται και το Eurogroup της 7ης Απριλίου

Απομακρύνεται μετά την ομιλία Τσίπρα για «βέτο» στα εργασιακά και άλλα ανοικτά θέματα, στα οποία εμπλέκεται και το ΔΝΤ, η δυνατότητα-ελπίδα τεχνικής συμφωνίας ως τις 7 Απριλίου, με αποτέλεσμα το τελευταίο «σύνορο» του Eurogroup της 22ας Μαΐου να επικρατεί ως πολύ πιθανή νέα καθυστέρηση. ήδη στον ορίζοντα.

Συζητήσεις που διαρκούν ένα χρόνο τώρα και είχαν ως «τελικό, έσχατο» τον Οκτώβριο, τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο διαδοχικά.

«Υπάρχει κάποιο φως» ανέφεραν νωρίτερα στο iefimerida ευρωπαϊκές πηγές, χωρίς να αφήνουν, ωστόσο, μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για εντυπωσιακές εξελίξεις ως το τέλος της ημέρας, αν δεν γίνουν κάποιες θεαματικές κινήσεις κυρίως από την ελληνική πλευρά, η οποία πασχίζει να ξεφύγει από την παγίδα της πολιτικής- υποτίθεται - διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, στην οποία η ίδια έσκαψε και έπεσε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ πριν από λίγο σημείωσε ότι καταγράφεται πρόοδος στις συζητήσεις του Brussels Group, επιβεβαιώνοντας, όμως, ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση στα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

Όπως σημειώνουν άλλες ευρωπαϊκές πηγές, με δεδομένες τις μεγάλες διαφορές κυρίως στα εργασιακά και στις συντάξεις, το ζητούμενο, ρεαλιστικά, είναι ένα μίνιμουμ συμφωνίας, που θα επιτρέπει την επάνοδο στην Αθήνα των ξένων τεχνοκρατών. «Φιλοδοξία είναι να φτάσουμε τουλάχιστον σε ένα σημείο, που θα καθιστά δυνατή την εξουσιοδότηση επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα» ανάφεραν χαρακτηριστικά οι εν λόγω πηγές, την ώρα που στην Αθήνα παρατηρητές, με μεγάλη εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τόνιζαν ότι θα ήταν σαφής ένδειξη προόδου η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων την επόμενη εβδομάδα, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται.

Το ραντεβού της 7ης Απριλίου ήταν εκ προοιμίου εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος, από τη στιγμή που οι δύο πλευρές δεν είχαν καταφέρει να συγκλίνουν στα μεγάλα και δύσκολα θέματα πριν από το Eurogroup της Δευτέρας κι ως εκ τούτου η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών στη Μάλτα σε περίπου δύο εβδομάδες θα κρίνει αν ως τότε έχει επιτευχθεί τέτοια πρόοδος, που να δίνει το δικαίωμα προσδοκίας οριστικής τεχνικής συμφωνίας στις 22 Μαίου.

Σημειωτέον, ότι ο «φορτωμένος» Απρίλιος, πέρα από τις ανακοινώσεις της Eurostat για το πλεόνασμα του 2016, την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, φέρνει και την πρώτη «βαριά» δανειακή υποχρέωση ύψους 1,4 δις ευρώ για ομόλογα που εξακολουθεί να διατηρεί στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ και το Ευρωσύστημα. Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού είναι στα μέσα Ιουλίου, όταν λήγουν ομόλογα και δόσεις δανείων ύψους 6,3 δις ευρώ σε ιδιώτες, ΕΚΤ, ΔΝΤ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline