Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  09:58:28

Ψευδώς ανακοινώθηκε ότι σταματάει αμέσως το μεγάλο αφορολόγητο στους μισθούς των βουλευτών. Ψηφίσθηκε να γίνει από το ...2018. Κύριο

Ούτε τα μισά δεν υλοποίησε ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ από τις περικοπές και μειώσεις, που είχε υποσχεθεί προεκλογικά αλλά και ειδικά πέρυσι τον Αύγουστο.

Πλαστή εντύπωση και ανακοίνωση- μέσα σε γενική σιωπή και χωρίς καμμία αντίδρασης από τα κόμματα- ότι καταργείται αμέσως η έκπτωση από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης που ίσχυε μέχρι σήμερα για τους βουλευτές. Όχι θα γίνει αυτό μετά ενάμισυ χρόνο.

Διάταξη που έχει περιληφθεί, ως αυτοτελές άρθρο, στο σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας, ορίζει ότι καταργούνται για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2017 και μετά, τα δύο τελευταία εδάφια της παρ. 1 του άρθρου 5 του Ζ' Ψηφίσματος του έτους 1975, σχετικά με την έκπτωση από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης των δαπανών άσκησης του λειτουργήματος του βουλευτή. Τι σημαίνει ακριβώς ;

Η ετήσια αύξηση εσόδων από την κατάργηση της έκπτωσης από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης των δαπανών άσκησης του λειτουργήματος του βουλευτή, υπολογίζεται από το 2018 και μετά, στα 44 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι το περίφημο Ζ' Ψήφισμα της Βουλής του 1975 προβλέπει αναλογικότητα στις αποδοχές βουλευτών και δικαστικών

-ΟΣΑ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΝ ΠΕΡΥΣΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ, ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΜΙΣΑ. ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΣΥΡΙΖΑ- ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ.

Τέλος στο αφορολόγητο των βουλευτών αλλά και στην εξαίρεση της φορολόγησης των εισοδημάτων τους από τη συμμετοχή στις επιτροπές της Βουλής.

Περικοπές έρχονται επίσης σε ποσοστό 15% και για τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν υπουργοί, διοικητές ΔΕΚΟ καθώς και οι πρόεδροι των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι μειώσεις σε διοικητές οργανισμών θα μπορούσαν να φτάσουν στο 50%...

Σε ευρεία σύσκεψη, η οποία έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε η άμεση προώθηση νομοσχεδίου το οποίο περιλαμβάνει την περικοπή των αποδοχών μέσω της πλήρους φορολόγησης των εισοδημάτων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη σύσκεψη ανέφερε: «Οταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους...».

Ουσιαστικά με το σχέδιο νόμου θα φορολογείται πλήρως η βουλευτική αποζημίωση η οποία ανέρχεται σε 5.705,60 μηνιαίως. Μέχρι σήμερα από το ποσό αυτό υπήρχε ένα ποσοστό 25% το οποίο ήταν αφορολόγητο.

Παράλληλα θα τεθεί υπό φορολόγηση για πρώτη φορά και η αμοιβή που εισπράττουν οι βουλευτές για τη συμμετοχή τους σε ποικίλες επιτροπές. Σε κάθε συνεδρίαση δίδεται ως αμοιβή για τη συμμετοχή ποσό 75 ευρώ (στο παρελθόν ήταν 150), ενώ το συνολικό ποσό εξαρτάται από το πλήθος των συνεδριάσεων που πραγματοποιούνται μέσα στον μήνα. Οι «περιζήτητες» επιτροπές είναι αυτές προφανώς οι οποίες συνεδριάζουν τακτικά. Εως σήμερα τα έσοδα από συμμετοχή σε επιτροπές ήταν αφορολόγητα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline