Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  14:29:06

Σταδιακή και σταθερή η μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου ανακουφίζει το διεθνές εμπόριο και την διεθνή οικονομία. Αισιόδοξες οι προοπτικές και για τους επόμενους μήνες. Κύριο

Παράγοντες της ελληνικής αγοράς θεωρούν ότι δεν έχουν μειωθεί οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου τα ποσοστά που έπρεπε και πρέπει.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές την εβδομάδα που διανύσαμε, με τις μεγάλες απώλειες στις τιμές του αργού πετρελαίου να επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες στην αγορά σχετικά με την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις ΗΠΑ, τη Λιβύη και τη Νιγηρία, υπονομεύοντας τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να στηρίξει την αγορά πετρελαίου μέσω του περιορισμού της παραγωγής.

Συγκεκριμένα, η τιμή του Brent βρέθηκε την Τετάρτη σε χαμηλά επτά μηνών στα 44,35 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας σημειώσει σωρευτικές απώλειες της τάξεως του 5,5% κατά τις τρεις πρώτες ημέρες της εβδομάδας, πριν ανακάμψει μερικώς κοντά στα 45,50 δολάρια ανά βαρέλι την Παρασκευή στις αγορές της Ευρώπης . Ωστόσο άλλες εκτιμήσεις ειδικών υποστηρίζουν ότι οι πτωτικές-μειωμέενς τιμές στο αργό πετρέλαιο κάτω ή λίγο πάνω από τα 45 δολάρια κατά περίπτωση) θα συνεχισθούν και κατά τους επόμενους μήνες. Μικρές πλέον αλλά συνεχείς μειώσεις τιμών.

Η πτώση των τιμών πετρελαίου ευνόησε τα κυβερνητικά ομολόγα καθώς ενίσχυσε τις προσδοκίες της αγοράς για καθοδικές πιέσεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, με τους τίτλους μακροπρόθεσμης διάρκειας να σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη. Στο περιβάλλον αυτό, η απόδοση του γερμανικού 30ετούς κυβερνητικού τίτλου υποχώρησε σε χαμηλά 2 μηνών 1,023% την Πέμπτη, πριν ανακάμψει μερικώς κοντά στο 1,045% την επόμενη ημέρα. Στο ίδιο πλαίσιο, η διαφορά (spread) των αποδόσεων μεταξύ του γερμανικού 2ετούς και 30ετούς κυβερνητικού ομολόγου ανήλθε κοντά στις 170 μ.β. – το μεγαλύτερο εύρος από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Αντίστοιχα, ο 30ετής τίτλος των ΗΠΑ υποχώρησε την εβδομάδα που διανύσαμε σε χαμηλά 7μηνών 2,712% και το αντίστοιχο spread σε χαμηλό 10ετίας κάτω από τις 140 μονάδες βάσης.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών διολισθαίνει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η αυξημένη παραγωγή υπονομεύει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να στηρίξει την αγορά αργού.
Συγκεκριμένα, προχθές, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 1,81% στα 43,40 δολάρια/βαρέλι και τα συμβόλαια Brent μειώνονται κατά 1,62% στα 46,15 δολάρια/βαρέλι.

Η αναζωπύρωση των ανησυχιών οφείλεται στις ενδείξεις περαιτέρω αύξησης της αμερικανικής παραγωγής, ενώ ενισχυτικά κινείται και η παραγωγή σε Λιβύη και Νιγηρία.
Τον περασμένο μήνα, οι χώρες του ΟΠΕΚ συμφώνησαν στην επέκταση των μέτρων περικοπής της παραγωγής έως τις αρχές του 2018.
Ωστόσο, τα πετρελαϊκά αποθέματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ασκώντας καθοδικές πιέσεις στην τιμή του αργού.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline