Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  10:23:31

Υπερβολές για διαχωρισμούς και συγκρούσεις στην κραταιά πολυεθνική βιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ. Κύριο

Τρέχουσες και συνηθισμένες διαφωνίες ανάμεσα στην ιδιοκτήτρια οικογένεια, που συνεχίζει την παράδοση συνύπαρξης και ανάπτυξης από το 1888.

Εκδηλώθηκε και επίσημα, η κάποια ενδοοικογενειακή διαφωνία απόψεων –με τόνους υπερβολής σε ορισμένες Ιστοσελίδες- μεταξύ των μετόχων της καπνοβιομηχανίας Καρέλια, καθώς δύο μέλη της οικογένειας, οι κυρίες Ιωάννα και Μίνα Καρέλια που αντιπροσωπεύουν το 45% του μετοχικού κεφαλαίου απείχαν από την ψηφοφορία έγκρισης των πεπραγμένων του 2016 κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης.

Μάλιστα μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων τους ανέφεραν πως έθεσαν ερωτήματα στη διοίκηση σχετικά με την δραστηριοποίηση της εταιρείας μέσω θυγατρικών και για τις συναλλακτικές σχέσεις της μητρικής εταιρείας με τις θυγατρικές της, καθώς και ζητήματα που άπτονται σε χορηγηθέντα δάνεια και στα αποθεματικά της εταιρείας. Χωρίς η πλειοψηφία να αρνηθεί αυτούς τους ελέγχους και να διαταραχθεί το όλο κλίμα συνεργασίας και ανάπτυξης στην ιστορική καπνοβιομηχανία, από τις ελάχιστες πολυεθνικές της Ελλάδος.

Επίσης κατά το ΒΗΜΑ, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, τόνισαν πως οι δύο μέτοχοι αξιοποιώντας τις προβλέψεις του Ν. 2.190/1920, θα ασκήσουν τα δικαιώματά πληροφόρησης, ελέγχου και σύγκλισης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, αν κριθεί αναγκαίο για την εξυπηρέτηση του εταιρικού σκοπού και των εργαζομένων.

Βεβαίως, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Καρέλια που ελέγχουν περίπου το 49,7% αλλά και άλλοι μέτοχοι (αθροιστικά το 53,4%) υπερψήφισαν όλα τα θέματα της συνέλευσης, μεταξύ των οποίων και την έγκριση μερίσματος ύψους 9,2 ευρώ ή 7,82 ευρώ μετά την αφαίρεση φόρου.

Στις 21 Ιουνίου το vima.gr είχε αναφερθεί στη διαφαινόμενη κόντρα καθώς τότε οι κυρίες Ασημίνα Καρέλια και Ιωάννα Κ. Καρέλια είχαν ζητήσει την αναβολή της συνέλευσης η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι που εκπροσώπησαν τις δύο μετόχους στη Γενική Συνέλευση, εξέδωσαν ανακοίνωση η οποία αναφέρει αναλυτικά:

«Η Ιωάννα Καρέλια του Κωνσταντίνου και η Ασημίνα, χήρα Κωνσταντίνου Καρέλια, ως μέτοχοι της "ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε" συμμετείχαν σήμερα Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017 στην μετ' αναβολή Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας "ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε" μετά των πληρεξουσίων δικηγόρων τους Μιχάλη Δημητρακόπουλου, Θεόδωρου Λύτρα και Αλέξανδρου Σπυρίδωνος , ως μέτοχοι του 45% (1.251.703 μετοχές) της εταιρείας, για να επιβεβαιωθεί ότι η εταιρεία θα συνεχίσει ενωμένη να αναπτύσσεται ως μία Ελληνική πρωτοπόρος εταιρεία σύμφωνα με τις αρχές των ιδρυτών της.

Με αποκλειστικό γνώμονα και σκοπό την προστασία του εταιρικού συμφέροντος έθεσαν ερωτήματα για την δραστηριοποίηση της εταιρείας μέσω θυγατρικών και για τις συναλλακτικές σχέσεις της μητρικής εταιρείας με τις θυγατρικές της, καθώς και ζητήματα που άπτονται σε χορηγηθέντα δάνεια και στα αποθεματικά της εταιρείας.

Η συζήτηση στην Γενική Συνέλευση διεξήχθη σε πολιτισμένο κλίμα. Οι μέτοχοι Ιωάννα και Μίνα Καρέλια απείχαν από την ψηφοφορία επί του συνόλου των θεμάτων της Γενικής Συνέλευσης, ενδεικτικά έγκριση των αιτήσεων και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή από κάθε ευθύνη για τα πεπραγμένα τους κ.λ.π.

Οι μέτοχοι Ιωάννα και Μίνα Καρέλια, αξιοποιώντας τις προβλέψεις του Ν. 2.190/1920, θα ασκήσουν τα δικαιώματά πληροφόρησης, ελέγχου και σύγκλισης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, αν κριθεί αναγκαίο για την εξυπηρέτηση του εταιρικού σκοπού και των εργαζομένων».

Μέτοχοι της εταιρείας εκτός από την κυρία Καρέλια Ιωάννα που ελέγχει το 31,9641% και την κυρία Μίνα με 12,8286% είναι ο κ. Καρέλιας Ανδρέας με 21,597% που είναι και ο CEO της εταιρείας, ο κ. Καρέλιας Ευστάθιος με 20,945% που είναι αντιπρόεδρος και το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρία Καρέλια με 7,15%.

Μη εκτελεστική πρόεδρος είναι η κυρία Καρέλια Βικτωρία - Μαργαρίτα.

ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Η ιστορία της Εταιρείας ξεκίνησε το 1888, όταν η πρώτη γενιά της οικογένειας Καρέλια ίδρυσε μια μικρή επιχείρηση καπνού στην Καλαμάτα. Κατά τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας της, οι δραστηριότητες της επιχείρησης ήταν κυρίως τοπικές, μέχρι τη στιγμή που το πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον της χώρας σταθεροποιήθηκε, επιτρέποντας στην ΚΑΡΕΛΙΑ να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Από το 1950 μέχρι σήμερα, πολλά ήταν τα σήματα της ΚΑΡΕΛΙΑ που αναδείχθηκαν σε ιδιαιτέρως δημοφιλή, εξασφαλίζοντας ευρύ δίκτυο διανομής και σημαντικό μερίδιο αγοράς σε πανελλαδικό επίπεδο.

Το 1888 στην Καλαμάτα, ο Γιώργος Καρέλιας με τον αδελφό του Ευστάθιο, ιδρύουν καπνεμπορική επιχείρηση και προμηθεύουν την Καλαμάτα και τα γύρω χωριά με καπνό. Ο καπνός-καθώς η Μεσσηνία δεν είναι καπνοπαραγωγική περιοχή - έρχεται με καϊκια από το Αγρίνιο και τη Λαμία. Ο Γ. Καρέλιας απέκτησε οκτώ παιδιά, 4 γιούς και 4 κορίτσια. Αργότερα, οι γιοί του Ανδρέας, Κωνσταντίνος, Ιωάννης και Ευστάθιος ασχολούνται με την επιχείρηση. Το 1916, ο γιος του Ανδρέας Καρέλιας, αγοράζει την πρώτη σιγαροποιητική μηχανή. Τη δεκαετία του 1930, η καπνοβιομηχανία «Καρέλια Α.Ε.» είναι πασίγνωστη στην Πελοπόννησο, σχεδόν άγνωστη όμως στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το 1929, η επιχείρηση συγκαταλέγεται μεταξύ των 29 πρώτων ελληνικών βιομηχανιών και 20 χρόνια αργότερα βρίσκεται στη 12η θέση. Μετά το 1950, τα τσιγάρα της εταιρείας έχουν μεγάλη κυκλοφορία σ'όλη την Ελλάδα.

Το 1957, κυκλοφορεί το γνωστό και πλέον ιστορικό σήμα, ΚΑΡΕΛΙΑΦΙΛΤΡΟ σε συσκευασία κασετίνας, που γνωρίζει πανελλήνια επιτυχία.

Η έδρα της Διοίκησης και η μονάδα παραγωγής εξακολουθούν να βρίσκονται στην Καλαμάτα. Το 1971, η Εταιρεία μεταφέρθηκε στις τωρινές της εγκαταστάσεις, συνολικής έκτασης 80.000 τ.μ. Το τμήμα πωλήσεων και το τμήμα μάρκετινγκ στεγάζονται στο Μέγαρο ΚΑΡΕΛΙΑ, στην Αθήνα.

Η Εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1976, με τη διαπραγμάτευση των μετοχών της να γίνεται υπό την επωνυμία Αδελφοί ΚΑΡΕΛΙΑ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, δημιουργείται το σήμα KARELIA LIGHTS που έρχεται πρώτο σε πανελλήνια κλίμακα στις πωλήσεις τσιγάρων Lights (ελαφρά). Το 1991-1993, κυκλοφορούν τα σήματα: ROYAL, ULTRA, EARL OF WELDON και KARELIA LIGHTS 100's.

Από τις αρχές της δεκαετίας του '90, η ΚΑΡΕΛΙΑ μετεξελίχθηκε, από ελληνική εταιρεία, σε διεθνή όμιλο που απασχολεί 460 άτομα και που επωφελείται από ένα ισχυρό δίκτυο διανομής για την προώθηση και την ανάπτυξη των σημάτων του σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Το 1991, η Εταιρεία υιοθέτησε τη σημερινή της ονομασία, Καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. Το γραφείο της Σόφιας, στη Βουλγαρία, ιδρύθηκε το 1994. Η Meridian Α.Ε., μια εξ' ολοκλήρου ιδιόκτητη θυγατρική της ΚΑΡΕΛΙΑ, η οποία δραστηριοποιείται στην τροφοδοσία πλοίων με προϊόντα Duty Free, αποκτήθηκε το 1995.

Το 1995, κυκλορόρησε το σήμα ΚARELIA SLIMS, κυρίως εντός Ελλάδας, το οποίο στη συνέχια γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία. Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε και το GEORGE KARELIAS AND SONS σε πολυτελή συσκευασία τύπου κασετίνα.

Το 2003, η Εταιρεία ίδρυσε τη θυγατρική της στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Karelia Tobacco Company (U.K.) Ltd., για τη διανομή των προϊόντων της στη χώρα.

Το 2006, κυκλοφόρησε το στριφτό καπνό GEORGE KARELIAS AND SONS ROLL YOUR OWN (RYO), το οποίο γρήγορα κατέκτησε ένα σημαντικό μερίδιο στην ελληνική αγορά.

Το 2007, το γραφείο στην Βουλγαρία αναβαθμίστηκε σε εισαγωγική εμπορική εταιρεία με την επωνυμία Karelia Bulgaria EOOD. Το 2008, η ΚΑΡΕΛΙΑ ίδρυσε μια θυγατρική εταιρεία στην Τουρκία, την Karelia Tutun ve Ticaret A.S. Την ίδια χρονιά, η ΚΑΡΕΛΙΑ απέκτησε από την Altadis S.A., το σήμα πούρων Backwoods, ειδικά για την ελληνική αγορά και τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών της χώρας.

Το 2010, κυκλοφόρησε το Ome, σήμα στην κατηγορία superslims με αξιολογότατη εξέλιξη στις πωλήσεις της Εταιρείας εντός Ε.Ε.

Σήμερα, η ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία και ο πρώτος εξαγωγέας τσιγάρων της Ελλάδας και, ταυτόχρονα, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ανεξάρτητες καπνοβιομηχανίες του κόσμου.

Η Εταιρεία κατέχει το 0,32% της παγκόσμιας κατανάλωσης με παρουσία σε 70 και πλέον χώρες του κόσμου (στη Δυτική και στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βόρειο Αμερική, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, αλλά και στην Άπω Ανατολή).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline