Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  19:54:35

Κατάπιαν όλες τους τις καταγγελίες για «μέγα σκάνδαλο» της SIEMENS και για Εξεταστική κατά των Στουρνάρα και Βορίδη. Τσακαλώτος: «Η Siemens θα μείνει στην Ελλάδα - Έχει τηρήσει όλους τους όρους του εξωδικαστικού συμβιβασμού». Κύριο

Τεράστια η έκπληξη από την κατάληξη του συμβιβασμού με τη γερμανική εταιρεία με χαμηλότατο ποσόν (και συνολικά ανταλλάγματα μικρότερα, που είχαν εξασφαλίσει και αποδεχθεί οι τότε αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Μεταφορών).

Είπε ότι δεν φοβάται ενδεχόμενη δικαστική εμπλοκή, επειδή υπηρέτησε τον συμβιβασμό αυτό...
Η Siemens έχει τηρήσει όλους τους όρους του εξωδικαστικού συμβιβασμού που συμφώνησε με το ελληνικό Δημόσιο, είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Αμυρά του Ποταμιού.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η Siemens έχει διαγράψει το ποσό των 80 εκατ. ευρώ που ήταν εισπρακτέες απαιτήσεις από φορείς του ελληνικού Δημοσίου, ενώ αντιστοίχως προχώρησε στην απόδοση του ποσού των 90 εκατ. ευρώ για υποστήριξη φορέων του ελληνικού Δημοσίου.

Ακόμη, ανέφερε ότι, με βάση τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η εταιρεία έχει δεσμευτεί ότι θα μείνει στην Ελλάδα και ότι θα κάνει επενδύσεις και θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας.

Μετά τις αναφορές Τσακαλώτου, ο Γιώργος Αμυράς, ενθυμούμενος παλαιότερη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προς τον Γιάννη Στουρνάρα, ρώτησε τον κ. Τσακαλώτο εάν φοβάται μήπως βρεθεί κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος και απιστία, επειδή υπηρέτησε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens.

Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Αν μου συμβεί οποιαδήποτε δικαστική εμπλοκή, θα έχω συνήγορό μου και δικηγόρο μου τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ο οποίος θα με υποστηρίξει και σε περίπτωση μήνυσης και σε περίπτωση αγωγής από οποιονδήποτε κι αν αυτές προέρχονται».

- Γενικώς η όλη υπόθεση έλαβε πολιτικές αλλά και δικαστικές διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και σήμερα η υπόθεση απασχολεί τις αίθουσες των ελληνικών Δικαστηρίων, καθώς έπειτα από έρευνες οκτώ ετών, 64 άτομα παραπέμφθηκαν για την υπόθεση ως κατηγορούμενοι.
Ωστόσο, το σκάνδαλο Siemens είχε και μια άλλη πτυχή. Αυτή του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας, η οποία έλαβε χώρα το 2012. Πρόσφατα, κατά την συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη Δικαιοσύνη για τη Βουλή, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί Επιτροπή

Εμπειρογνωμόνων η οποία και θα διεκδικήσει επαναδιαπραγμάτευση με τη Siemens

Η HuffPost Greece επιχειρεί να παρουσιάσει τι ακριβώς είχε συμβεί με τον περίφημο εξωδικαστικό συμβιβασμό το 2012, όπως επίσης και την προσφυγή που έγινε από τον Σύλλογο Ελλήνων Φορολογουμένων κατά του συμβιβασμού από το ίδιο έτος. Μία προσφυγή η οποία παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς σε περίπτωση δικαίωσης ανοίγει το δρόμο για να διεκδικήσει το ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από το γερμανικό κολοσσό.
Καταδεικνύει επίσης τυχόν ευθύνες εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου οι οποίοι όπως προκύπτει από μαρτυρίες, με τη στάση τους λειτούργησαν περισσότερο υπέρ των συμφερόντων της γερμανικής εταιρίας παρά του ελληνικού Δημοσίου, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι ποια θα είναι η στάση τους στην εκδίκαση της υπόθεσης στις 13/05/2016.

Επίσης, η HuffPost Greece, υπενθυμίζει τι είχε συμβεί σε χώρες του εξωτερικού με τη Siemens όταν διαπιστώθηκαν παρόμοιες ενέργειες, τα πρόστιμα που επέβαλε, ενώ δημοσιεύει και αποφάσεις αμερικανικών δικαστηρίων που αναφέρουν ξεκάθαρα ότι η Γερμανία ως κράτος παρείχε επίσημα φορο - απαλλαγές στη Siemens για μίζες έως το 1999, οπότε και σταμάτησε, καθώς αναγκάστηκε ως εισηγμένη εταιρεία στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο, οπότε έπρεπε να προσαρμοστεί στη νομοθεσία FCPA.

Η προσφυγή στο ΣτΕ το 2012

Το καλοκαίρι του 2012 και συγκεκριμένα στις 22 Αυγούστου 2012, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, υπέγραψε τη συμφωνία συμβιβασμού με τη Siemens. Η συμφωνία προέβλεπε ότι ο γερμανικός κολοσσός θα αναλάμβανε μία σειρά από υποχρεώσεις απέναντι στη χώρα μας και σε αντάλλαγμα το ελληνικό Δημόσιο θα παραιτούνταν από κάθε αξίωση και πρόστιμο απέναντι στον γερμανικό κολοσσό.

Συγκεκριμένα, η Siemens υποχρεωνόταν να καταβάλλει στο ελληνικό Δημόσιο 80 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αφορούσαν σε συμψηφισμό με αντίστοιχες απαιτήσεις σε βάρος φορέων του ελληνικού Δημοσίου, την παροχή 90 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση και άλλων δραστηριοτήτων που είχα να κάνουν μεταξύ άλλων με την καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως επίσης και τη διάθεση 100 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο συμβιβασμός χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «λεόντειος» Η Siemens εμφανιζόταν ουσιαστικά να «ξεμπερδεύει» με υποχρεώσεις που δεν ξεπερνούσαν τα 270 εκατ. ευρώ, όταν η ελληνική πλευρά παραιτούνταν από αξιώσεις τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει και από το πόρισμα της εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη Siemens. O συγκεκριμένος συμβιβασμός προκάλεσε επίσης έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τότε βρισκόταν στην αντιπολίτευση χαρακτήρισαν τον συμβιβασμό ως σκάνδαλο και εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά του κ. Στουρνάρα

Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 26/10/2012, ο Σύλλογος Έλληνες Φορολογούμενοι, κατέθεσε αίτηση ακύρωσης κατά της συγκεκριμένης συμφωνίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στην προσφυγή τους ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, καθώς επίσης και την ταχύτερη εκδίκαση της υπόθεσης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου το ελληνικό Δημόσιο να μπορέσει να διεκδικήσει από τη Siemens το ποσό των τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline