Σάββατο 27 Απριλίου 2024  00:49:11

Με λουκέτο στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ απειλεί ο Ιβάν Σαββίδης. Οι δύο βαριές καμπάνες. Κρίσιμο πρώτο συμβούλιο για αύριο Πέμπτη. Κύριο

Οι δύο μεγάλες καμπάνες με υψηλά πρόστιμα Ανησυχίες για τις εξελίξεις στη ΣΕΚΑΠ: Δρομολογεί μάλλον διαδικασίες αναγκαστικής πτώχευσης.

Εξελίξεις στη ΣΕΚΑΠ: Δρομολογεί διαδικασίες αναγκαστικής πτώχευσης

Οργισμένη αντίδραση σε δύο αυστηρές ποινές για παρανομίες και παραβάσεις από το ελληνικό Δημόσιο. Προκαλώντας την οργή του Ιβάν Σαββίδη και στενών συνεργατών του. Η ελληνική καπνοβιομηχανία με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό πως το Διοικητικό της Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως την προσεχή Πέμπτη, προκειμένου να δρομολογήσει την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Στο πλαίσιο της ουσιαστικής παρεμπόδισης της λειτουργίας της εταιρείας, λόγω της έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής για το πρόστιμο ύψους 38 εκατ. ευρώ για παραβάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το 2009, καθώς και της πρόσφατης απόφασης των τελωνειακών Αρχών της Ξάνθης, η οποία κατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων στην εσωτερική αγορά, η ΣΕΚΑΠ ανακοινώνει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017, με την συμμετοχή ειδικών από κορυφαίες ελληνικές εταιρείες, που εξειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ θα συζητήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση και θα ξεκινήσουν την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης».

ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

1.Αντιμέτωπη με αναστολή λειτουργίας είναι η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ μετά την επικύρωση από το Εφετείο Κομοτηνής του προστίμου ύψους 38,2 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει παλαιότερα στην εταιρεία το οικείο τελωνείο απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την προσφυγή της ΣΕΚΑΠ, που έχει εξαγοραστεί από την Donskoy Tabak του Ιβάν Σαββίδη.

Η ΣΕΚΑΠ δρομολογεί διαδικασίες αναγκαστικής πτώχευσης

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε ψηφίσει τον περασμένο Απρίλιο τροπολογία στη Βουλή επιχειρώντας να σβήσει το πρόστιμο από την εταιρεία προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση.
Η προ ημερών επικύρωση του προστίμου από το δικαστήριο επιβεβαιώνει ουσιαστικά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορούσε τη κυβέρνηση ότι ψηφίζει μια φωτογραφική τροπολογία και μάλιστα για μια υπόθεση που δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει.

Η επίμαχη τροπολογία προέβλεπε την απαλλαγή από πρόστιμα αποκρατικοποιημένων εταιρειών, ακόμη και αν αυτά είχαν επιβληθεί για υποθέσεις λαθρεμπορίας, «εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιονδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν».

Όπως ωστόσο είχαν υποστηρίξει και τον περασμένο Απρίλιο βουλευτές της αντιπολίτευσης, το 2013, όταν η Donskoy Tabak του Ιβάν Σαββίδη αποκτούσε τη ΣΕΚΑΠ δεν θα μπορούσε να μη γνωρίζει ότι η καπνοβιομηχανία εμπλέκεται σε εκτεταμένη υπόθεση λαθρεμπορίου τσιγάρων από το 2009. Και αυτό καθώς ως είθισται σε κάθε διαγωνισμό, έτσι και σε αυτόν που διενήργησε τότε η Αγροτική Τράπεζα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης των μετοχών της ΣΕΚΑΠ, η Donskoy Tabak είχε κάνει στην εταιρεία αναλυτικό οικονομικό έλεγχο στα πεπραγμένα της.

2.ΣΕΚΑΠ: Τι λένε συνεργάτες του Ιβάν Σαββίδη μετά το «μπλόκο» από το Τελωνείο Ξάνθης

Ένα βήμα πριν τους τίτλους τέλους η ιστορική καπνοβιομηχανία - «Μαύρα» Χριστούγεννα για τους εργαζόμενους
Μπροστά σε ακόμα μία εξαιρετικά δύσκολη εξέλιξη βρίσκεται η ΣΕΚΑΠ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το Τελωνείο Ξάνθης αποφάσισε να μπλοκάρει τη διανομή των προϊόντων της στην ελληνική αγορά, σε συνέχεια της επικύρωσης του προστίμου των 38,2 εκατ. ευρώ από το Εφετείο.

Πρόκειται για μία «εντελώς αδικαιολόγητη απόφαση του Τελωνείου», σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στον Ιβάν Σαββίδη, κάτι που θα επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημίες για την εταιρεία, ειδικά σε μια περίοδο με υψηλή κατανάλωση.
Όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας επιτρέπει στις καπνοβιομηχανίες να διανέμουν στην ελληνική αγορά προϊόντα με πίστωση φόρου 28 ημερών. Γι' αυτό τον λόγο, οι καπνοβιομηχανίες καταθέτουν, όπως προβλέπεται, εγγύηση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Παρότι η ΣΕΚΑΠ έχει καταθέσει εγγύηση πάνω από τέσσερα εκατ. ευρώ, αλλά και έχει υποβάλει αίτηση αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, το Τελωνείο, μετά την απόφαση του δικαστηρίου που επικύρωσε το πρόστιμο, αρνείται την πίστωση, ζητώντας την άμεση καταβολή του.

Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, η απόφαση αυτή του τελωνείου σφίγγει ακόμα περισσότερο τον κλοιό για την ακριτική καπνοβιομηχανία. Οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που δημιουργούνται φέρνουν τη ΣΕΚΑΠ ακόμα πιο κοντά στο λουκέτο, επιτείνοντας, δυστυχώς, εν μέσω Χριστουγέννων, την αγωνία των 170 εργαζόμενων και των οικογενειών τους.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline