Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018  06:23:25

Οι νέες επινοήσεις από τα αφεντικά-λαμόγια για να κλέβουν την Εφορία και τον ΦΠΑ. Πως το κατορθώνουν με επιτυχία. Κύριο

Ποιές είναι οι δοκιμασμένες και ποιές οι σύγχρονες «πατέντες» φοροδιαφυγής.

Οι μέθοδοι εξαπάτησης, παραπλάνησης και κάλυψης της ενοχής των κυρίως υπεύθυνων δεν έχουν τέλος. Συνεχώς ανανεώνονται και διευρύνονται. Υπερήλικες με τηνν ανάλογη νομική προστασία σε καταδίκες και φυλακίσεις. Οι εικονικοί υπεύθυνοι στα χαρτιά. Οι αλλοδαποί εκπρόσωποι της βιτρίνας, υπεύθυνοι και για τα ποινικά και την αγορανομία. Οι ξένοι υπήκοοι και οι Ελληνες κάτοικοι εξωτερικού. Οι δήθεν συνιδιοκτήτες ή και διαχειριστές χωρίς όμως περιουσιακά στοιχεία. Οι περιουσίες σε ξένες « off shore", τα πλαστά δάνεια και χρέη, οι ενδιάμεσες εταιρείες σε προμήθειες και πολλά άλλα κόλπα. Συνεχώς ανανεούμενα «επιστρατεύονται» από εταιρείες προκειμένου να εισφοροδιαφεύγουν ή να δημιουργούν συστηματικά οφειλές.

Τις «πατέντες» εισφοροδιαφυγής έχει εντοπίσει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, που διαπιστώνει επίσης έντονη παραβατικότητα σε επιχειρήσεις εταιρικής μορφής κεφαλαιουχικού χαρακτήρα, κυρίως μονοπρόσωπες Ε.Π.Ε. και Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες (Ι.Κ.Ε.), που καταστρατηγούν τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ευθύνης διοικούντων νομικά πρόσωπα για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλονται από τα νομικά αυτά πρόσωπα.

Οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνεται στην πράξη το φαινόμενο αυτό ποικίλλουν. Οι συνηθέστεροι, σύμφωνα με το ΚΕΑΟ, είναι οι εξής:
-Δημιουργία οφειλών από επιχειρήσεις με σημαντικό κύκλο εργασιών που ανήκουν σε επιχειρηματίες χωρίς προσωπική περιουσία, τα δε περιουσιακά στοιχεία που αυτοί ή άλλες επιχειρήσεις τους διέθεταν στο παρελθόν έχουν διοχετευθεί σε τρίτους.

-Δημιουργία οφειλών από εταιρείες χωρίς περιουσιακά στοιχεία με εικονικούς υπεύθυνους, που δηλώνουν σαν έδρα κάποιο λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο, εμφανίζουν πολλά παραρτήματα, ασφαλίζουν προσωπικό άλλων επιχειρήσεων και στο τέλος πτωχεύουν.

-Δημιουργία οφειλών από εταιρείες με διαχειριστές, μέλη ή Διευθύνοντες Σύμβουλους πρόσωπα χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή πρόσωπα κατά των οποίων δεν έχει νόημα η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Τέτοια πρόσωπα είναι συνήθως:

• Υπερήλικοι, συνηθέστερα γονείς ή στενοί συγγενείς του επιχειρηματία, καθώς και άτομα πολύ νεαρής ηλικίας,
• Οικονομικοί μετανάστες/αλλοδαποί, με κατοικία την έδρα της εταιρείας,
• Κάτοικοι εξωτερικού χωρίς περιουσία στην Ελλάδα,
• Υπάλληλοι της επιχείρησης, των οποίων η εμπειρία/ προϋπηρεσία δεν δικαιολογεί την τοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης.

-Δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα, το ίδιο αντικείμενο εργασιών και τον ίδιο διακριτικό τίτλο με επιχείρηση που δη μιούργησε οφειλές και κατόπιν έπαψε να υποβάλλει ΑΠΔ. Στη νέα αυτή επιχείρηση ασφαλίζεται και το προσωπικό της παλιάς.
-Δημιουργία οφειλών μεγάλου ύψους από επιχειρήσεις (συνηθέστερα εταιρείες φύλαξης ή καθαριότητας), που αναλαμβάνουν έργα σαν υπεργολάβοι και παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων. Πολλές φορές στις εταιρείες αυτές ασφαλίζεται και το προσωπικό του πραγματικού ανάδοχου του έργου.

Οι παραπάνω «πατέντες» εισφοροδιαφυγής έχουν χρησιμοποιηθεί από δεκάδες επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα έχει εντοπίσει το Κ.Ε.Α.Ο. Οι εταιρείες που έχουν εντοπιστεί δραστηριοποιούνται στους τομείς τουρισμού, εστίασης, ψυχαγωγίας-κέντρα διασκέδασης, παροχής υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας κλπ. και οι σχετικές οφειλές τους ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών εισφορών.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα