Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  06:54:15

Μίζες για το Μετρό την περίοδο 2003- 2007

Μίζες που φθάνουν τις 370.000 ευρώ και όπως κατατέθηκε στη γερμανική δικαιοσύνη, από τον ίδιο τον εμπλεκόμενο, διακινήθηκαν για την ανάθεση και υλοποίηση έργων του Μετρό, στην Αθήνα, την περίοδο 2003-2007, αποκάλυψε η έρευνα της εισαγγελίας Διαφθορας.


Μάλιστα όπως ανέφερε το ίδιο το στέλεχος καταθέτοντας στη γερμανική δικαιοσύνη, τα έργα τιμολογούνταν απευθείας με ένα καπέλο 5% εως 7% προκειμένου να δίδονται μίζες σε πολιτικά κόμματα.

Άξιο λόγου είναι ακόμη το γεγονός ότι ενώ αρχικά είχε ανοιχθεί ένας λογαριασμός στην Ελλάδα γι αυτόν τον σκοπό το 2002, λίγους μήνες αργότερα έκλεισε και τα χρήματα δίδονταν από ενδιάμεσο στο χέρι με βαλίτσα, όπως προκύπτει από τος καταθέσεις μετά το αίτημα δικαστικής συνδρομής που έφτασε στη χώρα μας από τη γερμανική Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της έρευνας για την εκτέλεση και την υλοποίηση σύμβασης παροχής υπηρεσιών συμβούλων στην κοινοπραξία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Οι καταβολές των χρημάτων φέρονται να γίνονταν από τη γερμανική εταιρεία Deutsche Bahn International η οποία συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος με τις εταιρίες Thales, Lahmeyer και ΟΜΕΚ, για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής έρευνας η εταιρεία που είχε αναλάβει από το 2003-2007 τρία έργα, μεταξύ των οποίων και το σταθμό Ελληνικού του μετρό, φέρεται να διοχέτευε τις μίζες στην Ελλάδα, μέσω προσώπου, στο οποίο είχε δώσει κωδική ονομασία όπως είπε στην κατάθεση του διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας . Το πρόσωπο αυτό που λειτουργούσε ως ενδιάμεσος ήταν και εκείνο που έδινε τις μίζες.

Μετά τα στοιχεία αυτά η Εισαγγελία άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για ενεργητική δωροδοκία , σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος δύο προσώπων , εκπροσώπων των εταιρειών Lahmeyer και ΟΜΕΚ, οι οποίοι ήδη είναι κατηγορούμενοι από τον περασμένο Νοέμβριο για μίζες μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline