Παρασκευή 17 Μαϊου 2024  13:31:08

Πότε ξεκινάει η 5η επιστρεπτέα και πόσα χρήματα θα δοθούν

Ποσό ύψους 1,4-1,5 δισ. θα διαθέσει η κυβέρνηση για τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα ξεκινήσει στα μέσα Ιανουαρίου. Στον νέο κύκλο θα συνυπολογιστεί ο τζίρος του τελευταίου τετραμήνου του 2020 (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος), ενώ το 50% του ποσού δεν θα επιστραφεί στο κράτος.

Δηλαδή, περίπου 750 εκατ. θα δοθούν ως επιχορήγηση στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία και τα υπόλοιπα θα επιστραφούν σε 40 δόσεις από το 2022 και μετά.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι παρουσιάζουν πτώση του τζίρου κατά 20%. Ωστόσο, το κριτήριο της πτώσης του τζίρου αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή.
Σημειώνεται ότι για όσους υποβάλλουν αίτηση στον 5ο κύκλο και είχαν ήδη λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή του 4ου κύκλου, το ποσό θα αφαιρεθεί από το νέο δάνειο.

Όπως προαναφέρθηκε, το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό την προϋπόθεση να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος της στήριξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων. Σημειώνεται ότι στον τέταρτο κύκλο δόθηκαν δάνεια ύψους 2,2 δισ., εκ των οποίων το 1,1 δισ. δεν θα επιστραφεί.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline