Παρασκευή 17 Μαϊου 2024  13:33:55

Σχεδιάζεται αποζημίωση ενοικίου και για ακίνητα που ανήκουν σε Ιδρύματα, Κληροδοτήματα

Σχέδιο να αποζημιωθούν και τα νομικά πρόσωπα που κατέχουν ακίνητα που ενοικιάζονται σε πληττόμενες επιχειρήσεις εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

"Είναι αλήθεια ότι υπάρχει πρόβλημα με τα νομικά πρόσωπα που νοικιάζουν ακίνητα σε πληττόμενες εταιρείες και δεν έχουν αποζημιωθεί όλη αυτή την περίοδο. Εξετάζουμε ένα σχέδιο για το πως θα γίνει κάτι τέτοιο" είπε ο υπουργός οικονομικών μιλώντας σήμερα στο Παραπολιτικά FM 90,1 .

O σχεδιασμόs είναι να δοθεί αποζημίωση για μειωμένα ενοίκια και στα νομικά πρόσωπα που έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα τα οποία ενοικιάζουν σε επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά με κρατική εντολή ή και σε εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας. Πρόκειται για εταιρείες, σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κοινωφελή ιδρύματα και κληροδοτήματα που έχουν εξαιρεθεί από την κρατική επιδότηση για τα μειωμένα ενοίκια και ασκούνται έντονες πιέσεις για την ενσωμάτωση τους στην ατζέντα με τις κρατικές παρεμβάσεις.

Σε ότι αφορά την πλήρη ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού κώδικα για τον οποίο εκκρεμούν ακόμη 53 εκτελεστικές αποφάσεις και το καθεστώς που θα διέπει τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε κίνδυνο ο υπουργός οικονομικών θύμισε την ενδιάμεση λύση του προγράμματος "Γέφυρα". Του προγράμματος στο οποίο έχει ενταχθεί ένας μεγάλος αριθμός πληττόμενων δανειοληπτών με δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.
Θύμισε επίσης ότι το πρόγραμμα επιδοτεί για εννέα μήνες τις δόσεις "πράσινων" και κόκκινων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία για εννέα μήνες με ποσοστό έως και 90%

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προώθησης πλειστηριασμών εκ μέρους των τραπεζών απάντησε ότι για το ενδεχόμενο έχουν καλυφθεί με τις αναστολές πληρωμής δόσεων δανείων που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τέλος σχετικά με το ενδεχόμενο μακροχρόνιας ρύθμισης οφειλών που θα συγκεντρωθούν λόγω της κρίσης του κορονοϊού, είπε ότι το ΥΠΟΙΚ έχει νομοθετήσει ήδη για τις συσσωρευμένες οφειλές που ανεστάλη η είσπραξή τους ρύθμιση για 12 έως 24 δόσεις από τον Μάιο, την επανένταξη στις 100 ή 120 δόσεις για όσους έχασαν δόσεις και την δυνατότητα ένταξης σε ρύθμιση 120 δόσεων για δάνεια με εγγύηση του δημοσίου. Για όποια περαιτέρω συζήτηση παρέπεμψε στο μέλλον.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline