Κυριακή 28 Απριλίου 2024  11:38:17

Μητσοτάκης: Επίδομα και στα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα- Ποιοι θα απαλλαγούν από το 50% του τέλους επιτηδεύματος από το 2024

Η φοροδιαφυγή και η αντιμετώπισή της βασικό ζήτημα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη - Τεκμαρτό εισόδημα ίσο με τον κατώτατο μισθό για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Με κύριο αντικείμενο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής συνεδριάζει αυτή την ώρα το υπουργικός συμβούλιο. Στην εισήγησή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφού χαρακτήρισε αντικοινωνική συμπεριφορά τη φοροδιαφυγή, προανήγγειλε αφενός ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώσουν εισόδημα πάνω από το τεκμαρτό όριο (που ισούται με τον κατώτατο μισθό) θα απαλλαγούν από το ήμισυ του τέλους επιτηδεύματος από το 2024, ενώ έκανε και επίσημο ότι θα λάβουν επίδομα θέρμανσης και τα κοινοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι η πυξίδα της κυβέρνησης δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις. Όσα ανακοίνωσα στη ΔΕΘ γίνονται πλέον νόμος. Ρυθμίσεις για τα POS, την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Πρέπει να δούμε τη στρεβλή εικόνα για να την αλλάξουμε. Δεν γίνεται οι περισσότεροι να δηλώνουν λιγότερα από τον υπάλληλό τους. Από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν σημείο αναφοράς, το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν μπορεί να είναι κατώτερο του κατώτατου μισθού, αλλά και κίνητρο. Όσοι εμφανίζουν πάνω, θα απαλάσσονται από το 50% του τέλους επιτηδεύματος από το 2024, ενώ οι υπόλοιποι θα απαλλαγούν για το 25%. Παράλληλα, θα διορθώσουμε την αδικία και θα επιδοτηθούν και τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα.

«Δεν γίνεται 7 στους 10 να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μικρότερα ακόμα και από τον κατώτατο μισθό. Ο εργοδότης να εμφανίζεται να εισπράττει λιγότερο απ' ότι ο εργαζόμενός του», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης και συνέχισε: «Προχωρούμε λοιπόν σε μία τολμηρή παρέμβαση κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων. Έτσι από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού.

Αποκτούν ωστόσο και ένα σημαντικό επιπρόσθετο κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια., γιατί παράλληλα όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται από το 50% του τέλους επιτηδεύματος, ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%.
Κάτι που είχα ανακοινώσει ότι θα ισχύσει από το 2025 έρχεται ουσιαστικά μπροστά κατά 1 χρόνο. Το επισπεύδουμε γιατί εμπιστευόμαστε τη λογική και την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος που θα παρουσιάσει ο Υπουργός Οικονομικών».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline