Τετάρτη 1 Μαϊου 2024  21:54:43

«Πληθωρισμός απληστίας», ακρίβεια και μεγάλα κέρδη σήμερα

Με συγκεκριμένα στοιχεία αυτή τη φορά χωρίς τις συνήθειες γενικολογίες..Ο Στ. Κασσελάκης άσκησε έντονη κριτική και για το «άδικο φορολογικό νομοσχέδιο, με την οριζόντια τεκμαρτή φορολογία για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους».

Μίλησε για «άδικη πολιτική που έχει το θράσος μάλιστα να βαφτίζει και "πάταξη της φοροδιαφυγής"». Σχολίασε ότι η κυβέρνηση, «αφού εξαπάτησε τη μεσαία τάξη, σήμερα στοχοποιεί ως "φοροφυγάδες" το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών. Και την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι -λίγοι και ισχυροί- σωρεύουν υπερκέρδη. Και απολαμβάνουν από την κυβέρνηση μια προκλητική φοροασυλία».

Είπε ότι «οι εισηγμένες πνίγονται στα υπερκέρδη, 10,4 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2022» και ότι, σύμφωνα με τον Τύπο, 70 εισηγμένες ετοιμάζονται να μοιράσουν 3 δισ. ευρώ σε μερίσματα. Ανέφερε ότι στην κορυφή αυτών των μερισμάτων είναι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, διυλιστήρια, τράπεζες. Για τις τράπεζες είπε ότι τα κέρδη τους για το 2022 και 2023 είναι 7,5 δισ. ευρώ, επειδή «τα επιτόκια χορηγήσεων είναι στα ουράνια και τα επιτόκια καταθέσεων σχεδόν στο μηδέν, και οι προμήθειες είναι πολύ ψηλά». Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποφάσισε την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, που «οδηγεί σε απώλεια άνω των 40 δισ. ευρώ για το Δημόσιο», ενώ την κατηγόρησε και για τα ΕΛΠΕ, για την πώληση μετοχών του Δημοσίου, «χάνοντας τον έλεγχο της πιο σημαντικής σήμερα -από εθνική και στρατηγική σημασία- επιχειρήσεως».

Τόνισε ότι, «την ώρα που έφερναν το χαράτσι για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στο ίδιο νομοσχέδιο έφερναν μείωση στον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου και στη φορολόγηση επί της πώλησης εισηγμένων μετοχών». Επιπλέον, είπε ότι η κυβέρνηση έκανε αλχημείες ώστε από 2,2 δισ. υπερκέρδη στην ηλεκτρική ενέργεια και στα διυλιστήρια, «μόνο 350 εκατ. ευρώ να έχουν επιστραφεί στους καταναλωτές».

«Αυτά τα υπερκέρδη είναι που ροκανίζουν το εισόδημα των πολιτών. Πληθωρισμός απληστίας λέγεται», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν στη φθινοπωρινή Εκθεσή της κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με την υψηλότερη συνεισφορά των εταιρικών υπερκερδών στον πληθωρισμό, πάνω από 50%. «Η κυβέρνηση μιλάει για εισαγόμενο πληθωρισμό, πολύ απλά γιατί δεν θέλει να πει μία λέξη. Τη λέξη "αισχροκέρδεια"».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline