Σάββατο 27 Απριλίου 2024  22:27:54

Σαρακοστιανό τραπέζι: Στα ύψη το κόστος σε σχέση με πέρυσι

Όμως πέρα από τη Βαρβάκειο αγορά, οι τιμές σε όλα τα άλλα καταστήματα τροφίμων, έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Πόσο κοστίζουν τα θαλασσινά

Τα χταπόδια στη Βαρβάκειο αγορά κοστίζουν έως 15 ευρώ ενώ αν κάποιος επιλέξει ένα ψαράδικο σε κάποια γειτονιά θα τα βρει έως και 7 ευρώ ακριβότερα ενώ σε ένα σούπερ μάρκετ κατεψυγμένο χταπόδι το κιλό έχει από 15,70 έως 16.30.
Στα ύψη βρίσκεται και η τιμή των καλαμαριών, καθώς στη Βαρβάκειο το κόστος τους είναι στα 8,5 – 9 ευρώ, ενώ στα σούπερ μάρκετ τα βρίσκουμε σε διπλάσια τιμή. Στο ιχθυοπωλείο σκαρφαλώνουν στα 22 ευρώ.

«Φαρμάκι» οι τιμές στα νηστίσιμα

Την ίδια ώρα τεράστια είναι η διαφορά της τιμής στα νηστίσιμα προϊόντα σε σχέση με το 2023. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ταραμοσαλάτας, καθώς η συσκευασία των 400 γραμμαρίων που κόστιζε 1.80 πέρυσι, φέτος κοστίζει 3,79.
Αύξηση 68% παρουσιάζει και η μελιτζανοσαλάτα η τιμή της οποία εκτοξεύθηκε από τα 2.18 πέρυσι στα 3,68 ευρώ.

Στα ύψη βρίσκεται και ο χαλβάς, καθώς η τιμή του στα 400 γραμμάρια με αμύγδαλο βρισκόταν στα 2,8-3 ευρώ το 2023, ενώ φέτος η ίδια ποσότητα κοστίζει 4,15 ευρώ. Τα 400 γραμμάρια χαλβά με κακάο κόστιζαν 2,36 ευρώ και φέτος κάνουν 3,85 ευρώ.

Σε εφαρμογή το Καλάθι της Σαρακοστής

«Το Καλάθι της Σαρακοστής ξεκίνησε από την Τετάρτη 13/03 και θα ισχύει μέχρι και τις 4 Μαΐου, δηλαδή το Μεγάλο Σάββατο, για όσους επιθυμούν να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα. Δηλαδή, πέρα από τα είδη που ήδη περιλαμβάνει το Καλάθι του Νοικοκυριού τα οποία είναι νηστίσιμα, όπως για παράδειγμα όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά και κατεψυγμένα λαχανικά, προστίθεται ο χαλβάς, τα κατεψυγμένα θαλασσινά και οι νηστίσιμες σαλάτες».

4% φθηνότερα τα κατεψυγμένα θαλασσινά

Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος μιλώντας χθες Τρίτη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ενώ πρόσθεσε: «Για τα κατεψυγμένα θαλασσινά, υπάρχουν δύο ενδιαφέροντα στοιχεία. Θα δίνονται δύο κατηγορίες από κάθε σουπερμάρκετ για τη Σαρακοστή, τουλάχιστον δύο είδη, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα κατεψυγμένα θαλασσινά βρίσκονται περίπου 4% φθηνότερα από ό,τι ήταν την ίδια εποχή. Ελπίζουμε ότι με το Καλάθι της Σαρακοστής θα πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση και αυτό μένει να το δούμε και στα στατιστικά στοιχεία τους επόμενους μήνες».

Γενικά για την εφαρμογή των μέτρων για την πάταξη της ακρίβειας ο γενικός γραμματέας ανέφερε πως «σε ό,τι αφορά στα καθαριστικά προϊόντα και στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, καθώς και στις βρεφικές πάνες έχουμε μείωση μεταξύ 15 και 20%. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία, και επιβεβαιώνεται και απ' την ηλεκτρονική παρακολούθηση ότι πράγματι τα στοιχεία τα οποία έχουν δηλωθεί είναι ειλικρινή. Έλεγχοι γίνονται διαρκώς, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, έχουν κάνει τη δουλειά που πρέπει να κάνουν και έχουν συμμορφωθεί με το νόμο».

Ακόμη, πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που έχουμε απαγορεύσει τις προωθητικές ενέργειες όταν έχει προηγηθεί αύξηση τιμής, έχει παρατηρηθεί ότι όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες χρησιμοποιούσαν τις προωθητικές ενέργειες ως μέσο επικοινωνίας με τον καταναλωτή, έχουν σταματήσει να αυξάνουν τις τιμές τους και μάλιστα ορισμένες, πολλές θα έλεγα, έχουν ανακαλέσει και νέους αυξημένους τιμοκαταλόγους τιμών από την αρχή του χρόνου ή και πριν από αυτή, δηλαδή περίπου τον Δεκέμβρη. 'Αρα αυτές οι τιμές δεν εμφανίστηκαν ποτέ».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline