Δευτέρα 20 Μαϊου 2024  20:15:26

Παροχές σε είδος αντί αυξήσεων στους μισθούς

Καθώς μεγεθύνεται το πρόβλημα της έλλειψης πολλών εργαζόμενων για τις σκληρές δουλειές του καλοκαιριού σε εστίαση και ξενοδοχεία, αυτό αποκτά χρόνια χαρακτηριστικά.

Η εντατικοποίηση της εργασίας τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να καλυφθούν οι παροχές προς τους τουρίστες με λιγότερο προσωπικό, κάνει τους εργαζομένους στον κλάδο εξαιρετικά επιφυλακτικούς ως προς το ενδεχόμενο να ξαναεργαστούν και τη φετινή σεζόν υπό τις ίδιες συνθήκες.

Ετσι, οι περισσότεροι δηλώνουν ξεκάθαρα ότι αναζητούν αλλού εργασία, με ίδιους ή και χαμηλότερους μισθούς, αλλά σαφώς καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σε αυτό το τοπίο, ακόμη και οι σοβαρές επιχειρήσεις που τηρούν τους όρους εργασίας και τις συλλογικές συμβάσεις δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους, πολλώ δε μάλλον όταν πολλοί, σύμφωνα με τις καταγγελίες, επιλέγουν να εργαστούν ανασφάλιστοι ή υποασφαλισμένοι ώστε να διατηρούν και το δικαίωμα λήψης του εποχικού επιδόματος.

Ετσι, και παρότι υπάρχει ενεργή κλαδική σύμβαση, με αμοιβές υψηλότερες από τις κατώτατες, οι ξενοδόχοι δεν βρίσκουν προσωπικό, ιδίως σε κάποιες ειδικότητες, όπως σερβιτόροι, καμαριέρες, κηπουροί. Το ίδιο συμβαίνει και με την εστίαση σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπου το κόστος ζωής για τους εργαζομένους είναι απαγορευτικό.

Εργαζόμενοι αρνούνται να ξαναεργαστούν για σεζόν λόγω εντατικοποίησης. Αναζητούν αλλού εργασία με ίδιους ή και χαμηλότερους μισθούς.
Σύμφωνα πάντως με τους συνδικαλιστές, οι κενές θέσεις εργασίας δεν είναι η αιτία αλλά το σύμπτωμα του προβλήματος και ζητούν, μεταξύ άλλων, την επίσπευση εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον κλάδο, αν και βάσει του προγραμματισμού ο τουρισμός θα είναι ο τελευταίος μαζί με τις υπηρεσίες που θα εφαρμοστεί το μέτρο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα