Τι θα συμβεί με τις καταλήψεις;

Αρχίζει σταθερά και συστηματικά να πυκνώνει το δίκτυο των καταλήψεων. Σε όλη την Ελλάδα είτε για μερικές ώρες είτε για λίγες ημέρες. Από μικρές ομάδες κάθε φορά 30 -40 το πολύ άτομα αλλά συνολικά σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, οι αντιεξουσιαστές της βίας υπολογίζονται γύρω στα 800-1000 άτομα.

Αριθμός μεγάλος και ανησυχητικός, αν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για υπερασπιστές της τρομοκρατίας και των εγκλημάτων της βίας. Ασφαλώς, την περίοδο του Πάσχα θα έχουμε αναστολή ή περιορισμό των καταλήψεων, ενώ δεν μπορεί να υπολογισθούν οι αρνητικές επιπτώσεις, μιάς οικονομικής ασφυξίας ή και χρεοκοπίας μέσα στον Απρίλιο.

Το άλλο κλίμα, που θα δυσκολέψει πολλαπλά τις καταλήψεις. Διαφορετικά οι καταλήψεις κάθε είδους κτιρίων αποτελούν ένα γενικευμένο φαινόμενο. Καταλαμβάνονται δημόσια κτίρια, κομματικά γραφεία, έδρες συνδικάτων, ΑΕΙ και ΤΕΙ, επιμελητήρια.

Το φαινόμενο διευρύνεται ανησυχητικά, μέσα σε χαλαρή αντιμετώπιση από την Αστυνομία και σε μια νομοθετικής υποχωρητικότητα, αφού διαρκώς και περισσότερα αιτήματα υιοθετούνται (είτε ως διατάξεις είτε ως υποσχέσεις, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Προκλητικά αιτήματα για αποφυλακίσεις, μειώσεις ποινών, κατάργηση των φυλακών Δομοκού. Τι θα συμβεί με τις καταλήψεις τελικά; Φαίνεται ότι το φαινόμενο δεν έχει κλείσει τον κύκλο του, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν βασίζεται στην υποχωρητικότητα των αρχών, την ατιμωρησία και την επίδειξη επιρροής.

Η αντίληψη στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ως αναγκαία την κατανόηση στους ανθρώπους των καταλήψεων (συγγενών, γνωστών και σεσημασμένων του αναρχισμού της βίας) την ανεκτικότητα, την υπομονή ακόμα και αν τα πράγματα φτάσουν τις βίαιες καταστροφές του Δεκεμβρίου 2008. Οι κάθε είδους δεξιές αντιλήψεις τονίζουν την ανησυχία τους για τα επεισόδια αναρχίας και αυταρχισμού που κλιμακώνονται. Φοβούνται, προβλέπουν δεινά. Ίσως κινδυνολογούν.

Όμως και οι δύο αντιλήψεις συναντώνται σε μια λαθεμένη αντίληψη. Οι δεξιοί πιστεύουν ότι οι αναρχικοί καταληψίες γίνονται ανεκτοί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ της άλλης πλευράς πιστεύουν πως θα εκτονωθούν σύντομα, μόλις γίνουν δεκτά τα 2-3 πρώτα αιτήματα τους. Όμως, υπάρχει και η Τρίτη εκδοχή, για το τι θα συμβεί με τις καταλήψεις. Να έχουν - και μάλλον έχουν- οι θρασύτατοι καταληψίες δικό τους πλάνο δράσης, παράλληλους αλλά και αυτόνομους πολιτικούς σκοπούς, διαφορετικές επιδιώξεις στους κοινωνικούς αγώνες.

Με αποτέλεσμα, η Κυβέρνηση και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ να υποχρεωθεί να συγκρουστεί σκληρά μαζί τους. Φαίνεται ότι όσο πιό σύντομα οριοθετήσει, περιορίσει το κύμα καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα, τόσο το καλύτερο για όλους. Τόσο πιό δημοκρατικά και αναίμακτα θα τερματισθεί αυτή η δοκιμασία, θα κοντύνουν τα μαύρα σχέδια και οι μαύρες προκλήσεις των καταλήψεων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline