Η άρρωστή μας εξωστρέφεια

Δείχνει να έχει καλυτερέψει αρκετά η θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη και γενικότερα στη διεθνή σκηνή. Έξω πάμε καλύτερα; Μπορεί. Πόσο όμως; Πράγματι, δεν ομιλεί κανείς για το GREXIT, ούτε για χρεοκοπία, ακούγονται έπαινοι - έστω συμβατικοί συχνά - από άλλοτε θεσμικούς επικριτές (Νταίσελμπλούμ, Σόϊμπλε, Τόμσεν), ο τουρισμός πάει καλύτερα.

Με το Μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου μπήκαμε σε ένα σκληρό δρόμο προσαρμογής- υποταγής με τις Βρυξέλλες και ότι αυτό σημαίνει. Χιλιόμετρα μακριά από την εποχή των εντάσεων του Γιάννη Βαρουφάκη, στην εποχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος από δυσαρεστημένος και εξοδούχος από την Κυβέρνηση, έχει μεταβληθεί στο μπουλντόγκ του τρίτου Μνημονίου και του Πολυνομοσχεδίου, με τους νέους φόρους και περικοπές δικής του επινόησης. Επιφανειακή και βαθειά τραυματισμένη η εξωστρέφεια προς τις μεγάλες χώρες. Ο Πούτιν στην Αθήνα αλλά για λίγες ώρες με μια γενικόλογη ατζέντα συνεργασιών, αλλά χωρίς σοβαρό έργο υποδομής.

Το είπε άλλωστε ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα ακολουθεί τη δυτική πολιτική αντιποίνων προς τη Ρωσία για την Ουκρανία, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κρούσει τη θύρα του Μπ. Ομπάμα για επίσημη επίσκεψη. Πρόσκληση, η οποία θα περάσει τελικά, μέσα από τον σεβασμό της Ελλάδος στις δεσμεύσεις απέναντι στο Δ.Ν.Τ και την Ε Ε, όπως ευπειθώς συνέβη με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και κυριαρχεί την στρατιωτική ηγεμονία των ΗΠΑ. Οι Κινέζοι ίσως δεχτούν τον παράκλητο Αλ. Τσίπρα στο Πεκίνο και συζητήσουν σοβαρά για νέες επενδύσεις, όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει την υπογραφή της συμφωνίας ΟΛΠ-COSCO.

Συμπεριφορά, που δεν έχει σχέση με την αδύναμη Ελλάδα λόγω της κρίσης, ιδέα που πυροδοτεί το θράσος μικρών γειτόνων, όπως η Αλβανία και η FYROM και η πάντα ύπουλη Τουρκία. Ευτυχώς οι δύο πρώτες είναι θύματα των δικών τους λαθών στην Ευρώπη και στην περιοχή, που τις αποδυναμώνουν, ενώ η Τουρκία του αλαζονικού Ερντογάν θυμίζει όλο και περισσότερο γίγαντα με πήλινα πόδια. Θα πρέπει μα συμβιώσουμε με αυτούς τους προβληματικούς γείτονες (όπως παλαιότερα και με τη Βουλγαρία) για τους οποίους οι απόψεις της Κυβέρνησης Τσίπρα ήταν γεμάτες αυταπάτες.

Δεν θα αναφερθούμε στο εσωτερικό της χώρας, όπου τα πάντα χειροτερεύουν σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι, οι συμβιβασμοί φτάνουν σε απαράδεκτα σημεία υποταγής και ο αυταρχισμός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - όχι μόνο λεκτικός- κορυφώνεται. Εξωστρέφεια προβληματική για 200.000 και πλέον Έλληνες επιστήμονες και πτυχιούχους για επαγγελματικούς λόγους. Θλιβεροί, σκιώδεις Οδυσσείς και οι δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες, που μεταφέρουν συνεχώς τις επιχειρήσεις τους στη Βουλγαρία και τις άλλες βαλκανικές χώρες στην Κεντρική Ευρώπη , στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Είναι μεγάλη και οδυνηρή αυτή η άρρωστη εξωστρέφεια μας ως χώρα και ως λαός.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline