Ο υπεραισιόδοξος Νίκος Κοτζιάς για το Σκοπιανό

Μέχρι τώρα είχε αρκεστεί σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και πρωτοβουλίες για το νέο κοινό όνομα της FYROM, υπεραισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση ως τον Μάιο του 2018.


Υπεραισιόδοξος επίσης ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνδιαλλαγή και επίλυση των διαφορών με το σκληρό καθεστώς του εθνικιστή Εντυ Ράμα στην Αλβανία, με εξαιρετικά φτωχά αποτελέσματα ως τώρα.
Ωστόσο ο επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας βγήκε τώρα με δημόσιες δηλώσεις του και με μεγάλη αισιοδοξία για συμφωνία με τα Σκόπια μετά 25 χρόνια πόλωσης και αντιπαλότητας.

Ήδη για πολλούς παρατηρητές ο Ν. Κοτζιάς μάλλον προτρέχει και κρύβει για το Σκοπιανό ότι οι κρυφές διαπραγματεύσεις γίνονται μόνο για το «κοινό Όνομα» με το Μακεδονία μισό-μισό. Με ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς συμφωνία για τους τρεις άλλους σοβαρούς όρους.

Χρονιά προώθησης των λύσεων για τα άλυτα ζητήματα θα είναι το 2018 σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε «υπολείμματα της Ιστορίας» το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τα θέματα με την Αλβανία, σημειώνοντας πως στους άξονες της θετικής ατζέντας και των λύσεων, θα εστιάζεται η εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ο κ. Κοτζιάς σε τελευταία συνέντευξη του μιλώντας αναφορικά με το ονοματολογικό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συμβάλει στη λύση του» εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει η σχετική πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς «η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή», ενώ χαρακτήρισε ως «γελοίο» το αίτημα της ΝΔ για παραίτηση της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα έπρεπε να έχει διδαχθεί από την ιστορία του» και να μην «κινεί το δάκτυλο σε εμάς που θα το λύσουμε».

Γενικόλογος, χωρίς να γίνεται συγκεκριμένος ως προς τους αναγκαίους τρεις όρους κοινής συμφωνίας. Όλα στο κενό ακόμα και την απροσδιοριστία.
Το όνομα, άγνωστο με «πόση Μακεδονία μέσα για τους Σκοπιανούς»,τα αρχαία σύμβολα και τα αγάλματα, που έχουν γεμίσει τις πλατείες των Σκοπίων, οι αλυτρωτικές διακηρύξεις (μακεδονική ταυτότητα, γλώσσα, σύνταγμα) και το erga omnes, κοινό διεθνές όνομα για εσωτερική, διμερή και διεθνή χρήση. Τίποτα από 'όλα αυτά δεν έχει διευκρινισθεί, παρά μόνο ότι συζητούμε μυστικά με τα Σκόπια για κάποιο όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μισό-μισό, κάτι σαν Βόρεια ή Νέα Μακεδονία. Και αυτό όχι τόσο σαφές ως βάση των κρυφών συνομιλιών, τίποτα άλλο ως σαφές.

Είναι χαρακτηριστικό το τελευταίο άρθρο του διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά, ο οποίος με ψυχραιμία επισημαίνει:

«...Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να φτάσουμε στη συμφωνία. Οι ειδήμονες θεωρούν ότι υποτιμάμε το πόσο δύσκολος είναι ο συμβιβασμός για την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.
Τα εθνικά θέματα συνιστούν μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Όποτε έμπλεξαν με την εσωτερική πολιτική σκηνή, κατέληξαν σε τραγωδίες ή χαμένες ευκαιρίες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς αν η κυβέρνηση θέλει ειλικρινώς την επίλυση του προβλήματος ή τη διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την πολυδιάσπαση του πολιτικού μας συστήματος, που θα δώσει την ευκαιρία σε μικρά ακραία κόμματα να έχουν ρυθμιστικό ρόλο σε συνθήκες απλής αναλογικής».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline