Αν αντέξουμε μέχρι το καλοκαίρι

Ειλικρινής η πρόβλεψη-ανησυχία του Πρωθυπουργού, που διέρρευσαν όχι οι βουλευτές συνδαιτυμόνες αλλά το Μαξίμου. «Θα απογειωθούμε από το Σεπτέμβριο, εάν αντέξουμε μέχρι το καλοκαίρι».

Πράγματι το 2013 αποδεικνύεται η χειρότερη χρονιά, γιατί η ανεργία έγινε κοινωνική μάστιγα, οι επιβαρύνσεις- στερήσεις χρόνιες και οι αντοχές της κοινωνίας λιγόστεψαν. «Οι αντοχές των Ελλήνων έχουν εξαντληθεί. Θα βρεθούμε μπροστά σε κοινωνική έκρηξη, αν πιέσουμε τον Λαό να δώσει περισσότερα» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Γάλλο Πρόεδρο. Είναι σαφές ότι από αυτά, που ήδη εφαρμόζονται και επικρατούν ως σκληρή πραγματικότητα. Τότε τι εννοεί η αναγκαία αντοχή; Εννοεί «να αντέξουμε τη στέρηση, την ανεργία, ην ύφεση, την λιτότητα δηλαδή μαζί τα χαράτσια, τα πρόστιμα, τις περικοπές, τις στερήσεις για τους επόμενους μήνες.

Φαίνεται να γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει από τους πάντες. Δεν αντέχουν άλλο. Γι αυτό, η Κυβέρνηση επιχειρεί στοχευμένες πολιτικές ανακούφισης, όπως με τους αγρότες, την επιδότηση των ανέργων ελευθέρων επαγγελματιών, τις περισσότερες δόσεις στην Εφορία, τις νέες ρυθμίσεις σε στεγαστικά και άλλα δάνεια των Τραπεζών. Επιμέρους μπαλώματα και βελτιώσεις. Γιατί υπομονή έως το καλοκαίρι και ότι «θα απογειωθούμε» από Σεπτέμβριο. Προσδοκίες και καλές ελπίδες του Πρωθυπουργού με επίγνωση βέβαια ότι το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Όλη η χρονιά..... Όλοι λ.χ. προβλέπουν ύφεση γύρω στο 4-4,5% έναντι 6,5% πέρυσι. Θα συνεχισθεί δηλαδή έως το Δεκέμβριο η γενική κακή πορεία.

Όμως, θα υπάρξουν κατά τον κ. Σαμαρά τα πρώτα σημάδια αλλαγής , τόνωσης, απογείωσης. «Να αντέξουμε μέχρι το καλοκαίρι», λέει η προτροπή του γιατί προβλέπεται μεγάλο κύμα τουριστών φέτος, απόδειξη εμπιστοσύνης και πηγή εργασιών και εσόδων (έστω προσωρινών). Η «Απογείωση από το Σεπτέμβριο», δεν θα γίνει ασφαλώς από την ελληνική οικονομία, αλλά από το δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (και όχι αποκλειστικά των ομολόγων). Με συνέπεια να λήξει οριστικά η υπόθεση του δημόσιου χρέους και η διεθνής ανασφάλεια που προκαλεί ενώ θα μειώσει σημαντικά τις ετήσιες δόσεις εξόφλησης. Και στις δύο περιπτώσεις η βοήθεια των ξένων αποδεικνύεται καθοριστική.

Ο Μιχάλης Δημητρίου είναι δημοσιογράφος, ηγετικό στέλεχος μεγάλων εφημερίδων. Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής της ΕΤ1, Γενικός Διευθυντής του Antenna Satellite και μέλος του ΕΣΡ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline