Στους συνταξιούχους τα κλεμμένα 500 εκατ.

Αργεί το κυνήγι, το ξεσκέπασμα της κλεψιάς στην Ελλάδα. Βραδυπορεί. Χρειάστηκε να φτάσουμε στον Μάρτιο του 2013, για να μάθουμε πόσες νόμιμες και πόσες παράνομες συντάξεις υπάρχουν στην χώρα.

Να μάθουμε στο περίπου, θα έλεγα, όχι στο ακριβώς. Περιχαρής και δικαίως υπερήφανος ο υπουργός Εργασίας Ιωαν. Βρούτσης ανακοίνωσε τα πρώτα νούμερα. Περίπου 51.500 συντάξεις από διάφορα Ταμεία παράνομες, πλαστές, προϊόντα απάτης. Μαζί με αυτές του ΟΓΑ πρέπει να φτάνουν τις 53.700 «μαϊμού» συντάξεις. Οι απώλειες από τις 51.500 υπολογίζονται σε 420 εκατομμύρια το χρόνο (εκτός ΟΓΑ).

Όμως, χιλιάδες άλλες νόμιμες συντάξεις, κυρίως επικουρικής βρέθηκαν με τον γενικό έλεγχο ότι είχαν μια παράνομη πλευρά σοβαρή. Δεν δηλώνονταν στην Εφορία, αρκετές κύριες συντάξεις, πάμπολλες επικουρικές. Ο διπλός τερματισμός αυτός, υπολογίζει ο κ. Βρούτσης, μας κάνει συνολική ωφέλεια 420 συν 50, ακριβώς 500 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Σε δέκα χρόνια δηλαδή κόστος 5 δις ευρώ, όσο οι περικοπές και οι νέες, αιματηρές κρατήσεις του τρίτου Μνημονίου σε μισθούς και συντάξεις. Μόνο αυτά από το σκοτεινό βασίλειο των συντάξεων; Μάλλον όχι. Το υπουργείο Εργασίας αφήνει ένα υπαινιγμό για τις «ατακτοποίητες συντάξεις», αυτές που δεν έχουν ακόμα ΑΜΚΑ ή δεν έχουν, ΑΦΜ. Το 3,6% του συνόλου αλλά τελικά αρκετές δεκάδες χιλιάδες.

Μπορεί ορισμένες από αυτές να είναι πλαστές ή να έγιναν παράνομες; Δεν το αποκλείει κανείς αυτό, όπως και να βρεθούν ψεύτικες και παράνομες στην κατηγορία των συντάξεων σε ανύπαντρες θυγατέρες. Θα πρόκειται όμως για περιορισμένα μεγέθη συνολικά, λίγες χιλιάδες, τύπου ΟΓΑ.

Διαβεβαίωσε τη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο και νόμιμη διαδικασία να πάρει πίσω τα χρήματα αυτών των ανήθικων, καταχρηστικών συντάξεων. Δύσκολο, μακροχρόνιο καθήκον το οποίο όμως πρέπει να εκπληρωθεί, ως μόνιμη αντίδραση κατά της ανομίας. Και ως προστασία ποίων; Εδώ ο Υπουργός Εργασίας και η Κυβέρνηση σφάλλουν.

Αυτά τα 500 ή πλέον εκατομμύρια όφελος το χρόνο δεν ανήκουν στο Κράτος, γενικά σε όλο το Δημόσιο, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Ανήκουν στους έντιμους συνταξιούχους, των οποίων οι απολαβές (συντάξεις, δώρα, επιδόματα) τσεκουρώθηκαν σκληρά, επειδή προσμετρήθηκαν οι δαπάνες των πλαστογράφων και ασυνείδητων συνταξιούχων ως συνολικό βάρος, ως συνολική δαπάνη, ως διογκωμένη δυσφήμηση για συνταξιοδοτικές ανάγκες.

Εάν δεν υπήρχαν τα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, τα οποία ένα ασυνείδητο και ανίκανο Κράτος σπαταλούσε στην ουσία, τότε οι έντιμοι συνταξιούχοι θα γνώριζαν λιγότερες περικοπές γιατί θα χρειάζονταν για συντάξεις μικρότερα κονδύλια. Και βεβαίως ας κρατήσει το Κράτος τα αναδρομικά κλεμμένα, όμως από εδώ και πέρα αυτά τα 500 εκατ. ευρώ που ανακαλύφθηκαν και εξοικονομήθηκαν πρέπει να δοθούν ως περίσσευμα πίσω στους υπόλοιπους συνταξιούχους, στη μικρή ανακούφιση και βελτίωση όλων, βάσει του κλίματος απολαβών, περικοπών και κρατήσεων. Των άδικα πολλών.

Ο Μιχάλης Δημητρίου είναι δημοσιογράφος, ηγετικό στέλεχος μεγάλων εφημερίδων. Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής της ΕΤ1, Γενικός Διευθυντής του Antenna Satellite και μέλος του ΕΣΡ.

1 σχόλιο

  • ΒΙΒΗ

    δημοσιεύθηκε από ΒΙΒΗ

    Παρασκευή, 05 Απριλίου 2013 10:58

    H ΠΙΟ ΈΝΤΙΜΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΆ ΔΊΚΑΙΗ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΙΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline