Σάββατο 4 Μαϊου 2024  09:40:05

Δύο νέες πληγές ανησυχίας, μετά τη Λάρισα σε Ξάνθη και Αττική. Τσιόδρας - Χαρδαλιάς σε γηροκομείο της Ν. Μάκρης για νέο κρούσμα. Με 5.000 Ρομά πάσης προελεύσεως ο οικισμός της Ξάνθης. Κύριο

Ηλικιωμένος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό - Ελήφθησαν δείγματα από τροφίμους του Οίκου ευγηρίας και εργαζόμενους και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού μεταξύ των ηλικιωμένων που διαβιούν στον οίκο ευγηρίας "Ευ ζην", στη Νέα Μάκρη. Νωρίτερα σήμερα μάλιστα, μετά τη διαπίστωση του κρούσματος, επί τόπου μετέβησαν τόσο ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδραςμ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και κλιμάκια ειδικών που έλαβαν δείγματα προς εξέταση από ενενήντα άτομα συνολικά εργαζόμενους και τροφίμους του οίκου ευγηρίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ζήτημα εξετάζεται ως πολύ σοβαρό καθώς υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι κι άλλοι ηλικιωμένοι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, καθώς ορισμένοι φέρονται να έχουν ύποπτα συμπτώματα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, αναμένονται τις επόμενες ώρες.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος οίκος- πρότυπο κέντρο φροντίδας είναι πολύ υψηλών προδιαγραφών με υπηρεσίες αντίστοιχες προς τους φιλοξενούμενους και ιδιαίτερα εντυπωσιακές εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, από τον ΕΟΔΥ ελήφθη υλικό για καλλιέργεια από επιφάνειες και κλιματιστικές μονάδες προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν ύπαρξη του ιού σε κοινόχρηστους χώρους.

Ξάνθη, ανησυχίες για τον πολυφυλετικό οικισμό των Ρομά. Επιτόπου ο κ.Χαρδαλιάς. Βρέφος 15 μηνών βρέθηκε θετικό 

Το βρέφος μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο - Τρία κρούσματα κορωνοϊού σε κλινικές του Γενικού Νοσοκομείο Ξάνθης - Στην περιοχή έσπευσε με ελικόπτερο ο Νίκος Χαρδαλιάς - Σύσκεψη υπό τον υφυπουργό στο Δημαρχείο Ξάνθης
Θετικό στον κορωνοϊό διαπιστώθηκε ένα βρέφος μόλις 15 μηνών σε οικισμό Ρομά στο Δροσερό Ξάνθης.

Από την ιχνηλάτιση των στενών επαφών προκύπτει ότι όλες αφορούν τον παραπάνω οικισμό Ρομά.

Συγκριμένα, δείγματα από τη μητέρα και τη γιαγιά του 15 μηνών βρέφους που βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό λαμβάνονται άμεσα. Ο πατέρας του βρέφους, που έχει μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενο από τον παππού του, βρίσκεται στη Γερμανία, όπου εργάζεται.

Όπως είπε στο protothema.gr ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Χρήστος Μέτιος, σε εξέλιξη βρίσκονται συνεννοήσεις με τους επικεφαλής του οικισμού του Δροσερού, ο οποίος βρίσκεται στις παρυφές του αστικού ιστού της Ξάνθης και σ' αυτόν κατοικούν 4.000- 5.000 άνθρωποι, ρομά στην πλειονότητά τους, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι.

Σε ορισμένα τμήματα του οικισμού οι συνθήκες διαβίωσης είναι παραπάνω από άθλιες με πολυμελείς οικογένειες να μοιράζονται ένα και μόνο δωμάτιο, και σε άλλα σημεία ανεκτές. Η οικογένεια του μωρού κατοικεί σε ένα μεσαίο τμήμα αυτού του οικισμού. Θα ακολουθήσει δειγματοληψία και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασισθούν και τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν.

Την ίδια στιγμή εντοπίστηκαν 3 κρούσματα Covid-19 σε κλινικές του Γενικού Νοσοκομείο της Ξάνθης.

Οι κλινικές έχουν απολυμανθεί και ακολούθησε έλεγχος στο προσωπικό που ήρθε σε επαφή με τους ασθενείς, ωστόσο το γεγονός προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Στην περιοχή της Ξάνθης μετέβη με ελικόπτερο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ.

Σύσκεψη υπό τον υφυπουργό πραγματοποιείται αυτή την στιγμή στο Δημαρχείο της Ξάνθης με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, τον Δήμαρχο Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελη και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την διαχείριση του περιστατικού σχετικά με τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν για το περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού στην περιοχή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline