Δευτέρα 6 Μαϊου 2024  07:42:41

Γιατί σύμπας ο ΣΥΡΙΖΑ ξορκίζει και καταγγέλλει τις πρόωρες εκλογές. Τι δείχνουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις και μία φανερή χθες. Κύριο

ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαία γραμμή: Μείζονα ανευθυνότητα το σενάριο πρόωρων εκλογών. Οι απόψεις Νικ. Βούτση.

Μείζονα ανευθυνότητα, στη γραμμή του Αλ Τσίπρα και άλλων επιφανών στελεχών τις τελευταίες ημέρες, χαρακτήρισε το σενάριο των πρόωρων εκλογών ο Νίκος Βούτσης, εκτιμώντας ωστόσο ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα προχωρήσει στην πραγματοποίησή του. Ο Αλέξης Χαρίτσης ξορκίζοντας τον φόβο της Κουμουνδούρου και τα καταλυτικά δεδομένα από την κοινωνία, τη αγορά και τις δημοσκοπήσεις, συνέδεσε πρόωρες κάλπες με το επώδυνα μέτρα στην οικονομία και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αφήσει τα «μισόλογα»

Έντονες είναι οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά του σεναρίου των πρόωρων εκλογών που πυροδοτήθηκε μετά το τελευταίο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ο πρωθυπουργός μίλησε για «λογοδοσία» μετά το τέλος της πανδημίας και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Προκάλεσε από εκνευρισμό έως αισθήματα ανασφάλειας έντονα.
Ο Αλέξης Χαρίτσης χρέωσε στο μέγαρο Μαξίμου τα σχετικά σενάρια ενώ συνέδεσε το ενδεχόμενο εκλογών ...Κορωναιού με επώδυνα μέτρα στην οικονομία.

Να μιλήσει ανοιχτά στο λαό

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι είναι «μεγάλη υποκρισία και προσβολή στην ελληνική κοινωνία σε αυτές τις συνθήκες ο Πρωθυπουργός με μισόλογα και διαρροές να ανοίγει θέμα εκλογών».
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης «Ενδεχομένως να συναισθάνεται ότι μπορεί να οδηγηθεί σε επώδυνα μέτρα που θα πληγώσουν την ελληνική οικονομία και θέλει να προλάβει τις εξελίξεις. Εάν ισχύει αυτό, να βγει να το πει με παρρησία στον ελληνικό λαό. Είναι αδιανόητο ο πρωθυπουργός να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο πέρα από την κρίση της πανδημίας. Δεν ακολουθούμε αυτές τις λογικές η προσοχή μας στρέφεται μόνον στην αντιμετώπιση της πανδημίας» σημείωσε.

Φιλολογία – δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο οι πρόωρες εκλογές

«Μείζονα ανευθυνότητα» χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής το σενάριο των πρόωρων εκλογών υποστηρίζοντας ότι εν μέσω κρίσης η χώρα θα μπει σε διπλή προεκλογική περίοδο.
Αυτός που θα το αποτολμήσει θα προκαλέσει μία λαϊκή απαρέσκεια άνευ προηγουμένου υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στον «Αθήνα 9,84».

Ο κ. Βούτσης πάντως ανέφερε ότι «προσωπικά δεν εκτιμώ ότι μπορεί να έχουμε εξελίξεις πρόωρων εκλογών, πέραν μιας φιλολογίας που αναπτύσσεται και η οποία ξεκίνησε από τον κυβερνητικό περίγυρο και από συναδέλφους σας με αρθρογραφία τους ως συμβουλάτορες του Πρωθυπουργού. Πέραν λοιπόν από αυτή την ατμόσφαιρα, η οποία ενδεχομένως να συντηρηθεί και το επόμενο διάστημα, θεωρώ μείζονα πολιτική ανευθυνότητα να συζητά κανείς ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
«Για να μπει σε πράξη ένα τέτοιο ενδεχόμενο χρειάζονται δυόμιση μήνες προεκλογικής περιόδου. Διότι είναι διπλές εκλογές. Αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο, όποιος το κάνει, θα υποστεί ένα κόστος και μια λαϊκή απαρέσκεια άνευ προηγουμένου και νομίζω τόσο μυαλό τουλάχιστον ακόμα και αν λείπει μια ευθύνη, κατά την γνώμη μου, τόσο μυαλό υπάρχει στην αντίπερα πολιτική όχθη» επεσήμανε ο κ. Βούτσης.

ΤΑ ΝΕΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΈΝΑ

Aπό καιρό τώρα ήταν γνωστό ότι η δημοτικότητα- αποδοχή της Κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν αυξηθεί σταδιακά και κατά πολύ μετά τις εκλογές, και μάλιστα μήνες μετά από τις κάλπες του Ιουλίου..Με το κυβερνητικό κόμμα θα ξεπερνάει το ποσοστό 42-43%,, να αυξάνει το χάσμα με συνεχή πτώση του ΣΥΡΙΖΑ έως 12 μονάδες από΄ το εκλογικό του αποτέλεσμα καθηλωμένο στο 20% . Με αρνητικές εντυπώσεις στην κοινωνία ότι δεν υπήρξε καμία γενναία αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη τριπλή ήττα του στις εκλογές, ότι δεν απομάκρυνε τους φανατικούς και τους αμετανόητους Πλακώδες,, ότι εντάθηκε ο εσωτερικός πόλεμος των φατριών, με τον Αλ. Τσίπρα να επιμένει ότι όλα έγιναν άψογα στη διακυβέρνηση του.

Ληθών όμως να προστεθούν και κάποια νέα δεδομένα από κρυφές δημοσκοπήσεις, αρνητικά και δυσάρεστα, που οδήγησαν σε πανικό μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.. Εκλογές, που θα οδηγήσουν σε τέταρτη βέβαιη και μείζονα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, και σε βέβαιη αντικατάσταση από την αρχηγία του Αλ. Τσίπρα και της προεδρικής του ομάδας, Δεδομένα κρυφά έως τώρα, των οποίων ένα δυσάρεστο μέρος αποκάλυψε η χθεσινή δημοσκόπηση στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ.

Συγκεκριμένα και επώδυνα ότι δεν είχαν καμία απήχηση η ιδέα του « ενωτικού και ανανεωτικού» Συνεδρίου, η αφειδής παροχολογία σε διάφορες κοινωνικές ομάδες(αναξιόπιστες μετά από μια διακυβέρνηση διαρκών φόρων), η προβολή προσωπικά του Αλέξη΄ ότι σύντομα θα ξαναγίνει Πρωθυπουργός, , οι νέες προτάσεις οικονομικής πολιτικής και σωτήριας εξόδου από την νέα κρίση του κορωνοιού κλπ, κλπ.. Τίποτα από όλα αυτά -το αντίθετο δεν απέδωσε, δεν φάνηκε ικανό να τερματίσει την διαρκής συρρίκνωση Να αποδείξει τον πολλαπλό κατήφορο.

Μέχρι την χθεσινή δημοσκόπηση, που έδειξε π.χ. ότι ένα ποσοστό 25-30% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έχουν απομακρυνθεί πλέον, δεν εκφράζονται από την τακτική του Σλ Τσίπρα και του κόμματος τη διαρκώς αρνητική και αυτάρεσκη, ότι επιπλέον έχουν ενδοιασμούς και, προτιμούν τις επιλογές-θέσεις-δράσεις της Κυβέρνησης, της ΝΔ και του Κ., Μητσοτάκη.
- Ειδικότερα, η δημοσκόπηση φανερώνει ένα μεγάλο ποσοστό αποδοχής των περιοριστικών μέτρων, καθώς το 91,6% δηλώνει ότι την περίοδο του Πάσχα θα μείνει σπίτι και άλλο ένα 6% στο σπίτι με στενούς συγγενείς.

Εξάλλου το 90,2% των ερωτώμενων δηλώνει ότι δεν θα εκκλησιαστεί τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Συνολικά το 80,4% θεωρεί αναγκαία τα μέτρα που λήφθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και μόνο το 8,7% τα βρίσκει υπερβολικά.

Και τα ποσοστά καταδίκης-απαξίωσης τoυ ΣΥΡΙΖΑ στις μετρήσεις. Σε σχέση μέτρα που προτείνει η ΣΥΡΙΖΑ το 43,8% τα θεωρεί μη ρεαλιστικά, ενώ το 26,9 δηλώνει ότι δεν τα έχει ακούσει.

Στην ερώτηση για το τι θα συνέβαινε εάν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, το 51% απάντησε ότι θα ήταν χειρότερα, 25% περίπου τα ίδια και το 9,9%.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό το 63,1% απαντά ότι είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 17,8% ο Αλέξης Τσίπρας και το 19,1% απαντά «Κανένας από τους δύο».

Στην πρόθεση ψήφου, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει πλέον στις 23,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει το 43,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,3%, το ΚΙΝΑΛ 5,4%, το ΚΚΕ 4,8%, η Ελληνική Λύση 3,1% και το ΜέΡΑ 25 βρίσκεται στο 2%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline