Κυριακή 5 Μαϊου 2024  07:03:05

Σε δραματικό αδιέξοδο η Τουρκία και βαθιά κρίση... Επιθετικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Παπαχελάς: «Προσοχή στις κινήσεις του Ερντογάν». Συμβολική επίσκεψη της Προέδρου στη Θράκη. Κύριο

«...Ο Ερντογάν ενδέχεται να δοκιμάσει να εξαγάγει τη δική του κρίση προς τη μεριά μας. Ίσως μάλιστα υπολογίζει ότι κανένας Δυτικός δεν θα μπορέσει να ασχοληθεί.

Αυτή του η πράξη, όμως, ενδέχεται να αποβεί μοιραία, γιατί μπορεί να επιταχύνει ραγδαία την οικονομική κατάρρευση. Καλό θα ήταν και για την Τουρκία και για την Ελλάδα να αποφευχθεί μια νέα ένταση. Δεν συμφέρει κανέναν. Αν συμβεί, πάντως, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη και ενωμένη..».

1.Σε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου προχώρησε την Πέμπτη η τουρκική πολεμική Αεροπορία, ενώ σε μία περίπτωση, η διαδικασία αναχαίτισης ζεύγους τουρκικών αεροσκαφών, εξελίχθηκε σε εμπλοκή με ελληνικά MIRAGE-2000 που είχαν απογειωθεί από τη Σκύρο.

Επιπλέον την Τρίτη το Κόκκινο άγγιξε η προκλητικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο με τους Τούρκους να προχωρούν σε 91 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου!
Τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από Αγαθονήσι, Λειψούς, Αρκιούς και Λέρο

Συνολικά, την Πέμπτη εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, μία τετράδα τουρκικών αεροσκαφών (2 F-16 και 2 F-4), τρία ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών οπλισμένα, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 και ένα μεμονωμένο τουρκικό F-16.

Καταγράφηκαν 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 12 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.

2.Στον Έβρο ανήμερα του Πάσχα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρώτη επίσημη επίσκεψη εκτός Αθηνών, στην πατρογονική Θράκη( η οικογένεια της κατάγεται από την Σταυρούπολη Ξάνθης, όπου διαμένουν στενοί συγγενείς της) και θα επιθεωρήσει στρατιωτικά τμήματα συνοδευόμενη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

3. ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Η Τουρκία μπροστά στην «τέλεια καταιγίδα»

Η τουρκική οικονομία κρέμεται από μία κλωστή και για πρώτη φορά αμφισβητούνται ανοικτά οι χειρισμοί του Ταγίπ Ερντογάν. Οι εξωτερικές περιπέτειες στη Συρία και στη Λιβύη δεν πάνε καλά για τα τουρκικά συμφέροντα.
Ο κορωνοϊός ροκανίζει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην κυβέρνηση. Η Άγκυρα μοιάζει με την Αθήνα του 2009, όταν όλοι ήξεραν ότι θα προσφύγουμε αναγκαστικά στο ΔΝΤ, αλλά η ηγεσία μας ήταν σε πλήρη άρνηση. Όλα τα συστατικά μιας τουρκικής «τέλειας καταιγίδας» είναι εκεί, εμφανή από μακριά στον ορίζοντα.

Ο κίνδυνος είναι προφανής: να εξαγάγει η Τουρκία τη δική της εσωτερική κρίση δυτικά, στο Αιγαίο ή στον Έβρο. Όλα αυτά τα χρόνια που παρακολουθώ τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπάρχουν δύο νέα στοιχεία που κάνουν εντύπωση.

Το πρώτο είναι ότι η Άγκυρα δεν σταματάει πουθενά. Ακόμη και σε συνθήκες έντασης υπήρχε παλαιότερα ένας κώδικας συμπεριφοράς που γινόταν σεβαστός από τις δύο πλευρές. Η σημερινή τουρκική ηγεσία δεν καταλαβαίνει τίποτα. Πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από τον Έβρο, συνεχίζει τις υπερπτήσεις με σύστημα πάνω από τα νησιά μας ακόμη και όταν η ίδια, η Ελλάδα και ο πλανήτης δοκιμάζονται από μια άνευ προηγουμένου κρίση.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η εμμονή με την Ελλάδα, ο άκρως επιθετικός τόνος ανακοινώσεων από την κορυφή έως τον τελευταίο γραφειοκράτη. Η μανία –γιατί περί μανίας πρόκειται– προφανώς έχει ενταθεί γιατί δεν βγήκε στην Άγκυρα ο «τσαμπουκάς» του Έβρου, καθώς το ελληνικό κράτος απέδειξε ότι με σωστή ηγεσία μπορεί να απαντήσει αποτελεσματικά.

Επόμενο βήμα; Βλέπω διάφορους που θέλουν να εξηγήσουν την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με βάση το τι συνέβαινε επί Οζάλ και Ντεμιρέλ. Θεωρούν ότι πρέπει να ακολουθείται ένα σαβουάρ βιβρ, ακόμη και δημοσιογραφικό. Κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.
Ο Ερντογάν ενδέχεται να δοκιμάσει να εξαγάγει τη δική του κρίση προς τη μεριά μας. Ισως μάλιστα υπολογίζει ότι κανένας Δυτικός δεν θα μπορέσει να ασχοληθεί. Αυτή του η πράξη, όμως, ενδέχεται να αποβεί μοιραία, γιατί μπορεί να επιταχύνει ραγδαία την οικονομική κατάρρευση. Καλό θα ήταν και για την Τουρκία και για την Ελλάδα να αποφευχθεί μια νέα ένταση. Δεν συμφέρει κανέναν. Αν συμβεί, πάντως, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη και ενωμένη.

4. Ο Ερντογάν και το πολιτικό χάος στην Αγκυρα

Αστυνομικοί στη γέφυρα του Γαλατά, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση επιβολής μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας την Παρασκευή, λόγω κορωνοϊού.

Η πανδημία και η καθυστερημένη αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν χάος στη γειτονική χώρα, το οποίο αντανακλάται στη έντονη εσωκομματική κρίση που μαστίζει την κυβέρνηση. Οι αποκαρδιωτικές εικόνες από τους συνωστισμένους δρόμους των τουρκικών πόλεων, έπειτα από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση επιβολής μέτρων πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας την Παρασκευή το βράδυ, με προθεσμία μόνο δύο ωρών, εξώθησαν τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού σε παραίτηση το βράδυ της Κυριακής. «Η ευθύνη για την απότομη εφαρμογή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο πέφτει εξ ολοκλήρου πάνω μου», ανέφερε στο Twitter, ζητώντας συγγνώμη για τις χαοτικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε κοφτά την παραίτησή του.

Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις είναι ασυνήθιστες για τα δεδομένα της Τουρκίας, αφού αποτελούν ουσιαστικά και ενδείξεις αμφισβήτησης του ίδιου του Ερντογάν. Η ανάληψη ευθυνών και η παραίτηση υπουργών είναι εξαιρετικά σπάνια φαινόμενα στη γείτονα. Το AKP, άλλωστε, φημίζεται για τη σθεναρή του αντίσταση απέναντι σε οποιαδήποτε κριτική και αποθαρρύνει συχνά τους υπουργούς από το να ζητούν δημόσια συγγνώμη. Η τελευταία φορά που υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης υπέβαλαν παραίτηση έλαβε χώρα το 2013.

...Ίσως το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παραίτησης του Σοϊλού ήταν ο τρόπος ανακοίνωσής της. Γνωστοποίησε την πρόθεσή του μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Τwitter, όπου κοινοποίησε ένα screenshot με το κείμενο της παραίτησής του από την εφαρμογή σημειώσεων του κινητού. Ο Τούρκος πρόεδρος τον συνεχάρη για την πολυετή του υπηρεσία και δήλωσε πως «η τρέχουσα ώρα δεν είναι κατάλληλη για να εξετάσουμε οποιαδήποτε παραίτηση».

Δεν λείπουν πάντως και επικριτικά άρθρα στον τουρκικό Τύπο για την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, όχι πια μόνο για το Ιντλιμπ της Συρίας και τη Λιβύη, αλλά και έναντι της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ανάλυση του Εμίν Τσολασάν, πρώην αρθρογράφου της «Χουριέτ», ο οποίος αποκάλεσε τη στρατηγική Ερντογάν να πλημμυρίσει την Ελλάδα με μετανάστες «μηδέν εις το πηλίκον». Σε σχόλιό του στη Sözcü, ο δημοσιογράφος αποδομεί πλήρως όσα ισχυρίζεται ότι πέτυχε ο Τούρκος πρόεδρος στον Εβρο. «Είναι κρίμα γι' αυτούς τους ανθρώπους και την αξιοπρέπεια της χώρας», ανέφερε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline