Παρασκευή 10 Μαϊου 2024  09:45:35

Δημαγωγικοί ελιγμοί Ερντογάν για δήθεν αναδίπλωση: Αποσύρει το Oruc Reis από κοντά στο Καστελόριζο, αλλά στέλνει το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν λήγει η επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων. Κύριο

Δένδιας για απόσυρση Oruc Reis: Θετική εξέλιξη - Ναι σε διάλογο με την Τουρκία αλλά μόνο για υφαλοκρηπίδα, θαλάσσιες ζώνες.

Ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε την Τρίτη το μεσημέρι νέα παράτυπη Navtex για σεισμογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους «Barbaros Hayrettin Pasa» σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Αμμοχώστου και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τίποοτα ξεκάθαρο και ειλικρινές από τν Αγκυρα.Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) λίγες μόνο ημέρες μετά την ένταση που δημιούργησε με την Ελλάδα και λίγες μόλις ώρες μετά την «αναδίπλωση» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ζήτησε να τεθούν σε αναστολή οι τουρκικές επιχειρήσεις «σαν εποικοδομητική προσέγγιση για διαπραγματεύσεις» με την Αθήνα.

Ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε την Τρίτη το μεσημέρι νέα παράτυπη Navtex για σεισμογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους «Barbaros Hayrettin Pasa» σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Αμμοχώστου και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
θαλασσοτεμαχίων «2» και «3», καθώς και μια μικρή περιοχή του τεμαχίου «13».

Αυτήν τη στιγμή, το «Barbaros» βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι των Όλμων, Σελεύκειας, στην επαρχία της Μερσίνας, βόρεια της Κύπρου. Να σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή που δέσμευσε σήμερα με την παράτυπη Navtex η Τουρκία, είχε διεξάγει παράνομες έρευνες το «Barbaros Hayrettin Pasa»και πριν από περίπου έναν χρόνο.

Η Τουρκία δήθεν "παγώνει" τις έρευνες και αποσύρει το Oruc Reis

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία "παγώνει προς το παρόν" τις έρευνες στο Αιγαίο καθώς η Άγκυρα θέλει να ακολουθήσει μια πιο "εποικοδομητική προσέγγιση".

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε πως η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει τις ερευνητικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το CNN Turk, ο Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε τη διακοπή των επιχειρήσεων ως εποικοδομητική προσέγγιση των διαπραγματεύσεων.

Το πως ορίζει η Αγκυρα την "εποικοδομητική προσέγγιση" είναι κάτι που θα φανεί στο άμεσο μέλλον, ωστόσο η ουσία της είδησης δεν αλλάζει. Ο Καλίν πάντως, σύμφωνα με το Reuters, έκανε λόγο για συνομιλίες με την Ελλάδα.
Πρακτικά η αλλαγή στάσης από την πλευρά της Τουρκίας σημαίνει ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο το οποίο αναμένεται να πάρει φωτιά.

O Kαλίν τόνισε επίσης ότι "δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να επιτύχει τα αποτελέσματα που θέλει χρησιμοποιώντας την παρουσία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέσο πίεσης προς την Τουρκία".
"Δεν φτάσαμε στο χείλος του πολέμου, ο γερμανικός τύπος υπερέβαλλε σ' αυτό. Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μαζί της χωρίς προϋποθέσεις. Και τα δύο μέρη της Κύπρου θα πρέπει να αρχίσουν τις δικές τους διαπραγματεύσεις".

Κατά το CNN Τurk πάντως, η Τουρκία περιμένει μέσα στον επόμενο μήνα να οριστούν συγκεκριμένα πεδία διαλόγου με την Αθήνα σε θέματα που θα αφορούν, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, "τη δίκαιη κατανομή των πόρων" στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, είπε ότι είναι «θετική ενέργεια από την Τουρκία η απόσυρση του Oruc Reis» για να συμπληρώσει όμως ότι με απειλές διάλογος δεν μπορεί να γίνει.

Δένδιας για απόσυρση Oruc Reis: Θετική εξέλιξη - Ναι σε διάλογο με την Τουρκία αλλά μόνο για υφαλοκρηπίδα, θαλάσσιες ζώνες

Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο υπήρξε σαφής, διαμηνύοντας πως η μόνη διαφορά με την Τουρκία «αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών».
Θετικά αποτιμά η Αθήνα την ανακοίνωση της Τουρκίας για απόσυρση του Oruc Reis, με τον υπουργός Εξωτερικών Νίκο Δένδια να κάνει λόγο σε δηλώσεις του ότι πρόκειται για «θετική εξέλιξη». Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο υπήρξε σαφής, διαμηνύοντας πως η μόνη διαφορά με την Τουρκία «αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών».

Αναλυτικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά τη συνάντηση με την ισπανίδα ομόλογό του, ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως «η τοποθέτηση του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας, για μας, είναι μια θετική εξέλιξη. Η ελληνική Κυβέρνηση έλεγε, και συνεχίζει να λέει, διαμηνύει πάντοτε, ότι η απαραίτητη προϋπόθεση για το διάλογο -ελέχθη πριν και από την Ισπανίδα συνάδελφό μου αν το παρατηρήσατε- είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Δεν μπορούμε να συζητάμε όταν η μια πλευρά προβαίνει σε ενέργειες που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και με το Δίκαιο της Θάλασσας. Κατά συνέπεια, εμείς το θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό, όταν η γενική, η παγκόσμια, αυτή θέση γίνεται αντιληπτή και από την τουρκική πλευρά. θεωρούμε ότι αυτό είναι το συμφέρον και της Τουρκίας και της τουρκικής κοινωνίας. Επειδή, όμως, η λέξη «διάλογος» είναι βεβαρημένη, με ό,τι ο καθένας θέλει να προσθέσει σ' αυτήν, θέλω να σας είμαι και σ' αυτό απολύτως σαφής. Εμείς, θεωρούμε ότι η διαφορά μας με την Τουρκία αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών».

Ο κ. Δένδιας άφησε επίσης αιχμές για τα όσα είπε ο κ. Τσαβούσογλου χτες μετά τη συνάντησή του με την ισπανίδα ΥΠΕΞ: «Όπως ξέρετε, κυρίες και κύριοι, η συνάδελφός μου ήρθε σήμερα εδώ στην Αθήνα προερχόμενη από την Τουρκία, όπου είχε χθες συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό μας. Θα ήθελα κατ' αρχήν να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θα χρησιμοποιήσω τη συνάντηση αυτή για να ακολουθήσω την τουρκική πλευρά στον κατήφορο των προσβολών σε βάρος ενός έθνους.

Εμείς, σεβόμαστε το τουρκικό έθνος, όπως σεβόμαστε και όλα τα έθνη της γης».
«Καταδικάζουμε όμως απερίφραστα τις πολιτικές της τουρκικής Κυβέρνησης, όπως άλλωστε τις καταδικάζει και όλη η Ευρώπη. Η Ευρώπη, που άφωνη βλέπει ένα θρησκευτικό λειτουργό να ανακαταλαμβάνει με μια νέο-οθωμανική σπάθα, ένα μουσείο, την Αγία Σοφία, το οποίο έχει ιδρύσει ο ίδιος ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας», είπε στη συνέχεια ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

«Παραβιάζει, έτσι, η Τουρκία ένα σύγχρονο σύμβολο διαπολιτισμικού διαλόγου για να το μετατρέψει, αχρείαστα, σε τέμενος. Μας δίνει την εντύπωση ότι επιστρέφει στο 15ο ή στον 16ο αιώνα. Η Ευρώπη, η οποία καταδικάζει τις νέο-επεκτατικές πολιτικές της Τουρκίας σε βάρος όλων των γειτόνων της, καταδικάζει επίσης όλες τις ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Ελλάδα και Ισπανία βρισκόμαστε, η κάθε μια, σε άλλη άκρη της Μεσογείου, αλλά έχουμε παρόμοια αντίληψη: αυτή του σεβασμού των διεθνών κανόνων, του σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και της ετοιμότητας να επιλύσουμε τις διαφορές μας με διάλογο και καλή πίστη. Γιατί, όλα αυτά αποτελούν κομμάτι του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Επανέλαβε δε ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία. Για διάλογο, όμως, όχι υπό το κράτος απειλών, όχι υπό το κράτος προσβολών, όχι υπό το κράτος απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων. Στο τελευταίο Συμβούλιο, οι Υπουργοί Εξωτερικών ζητήσαμε από τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την εκπόνηση ενός κειμένου επιλογών, που θα περιλαμβάνει αυστηρές κυρώσεις, στην περίπτωση που η Τουρκία εμείνει στην παράνομη και επικίνδυνη για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή συμπεριφορά της. Είναι μια επιλογή, που πρέπει να υπάρχει στο ευρωπαϊκό τραπέζι, ακριβώς με την ελπίδα να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί.

Όμως, η Τουρκία, εάν επιλέγει να αγνοεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, πρέπει να αποκτήσει σαφή αίσθηση των ορίων της και η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη όταν παραβιάζεται η κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα οποιουδήποτε κράτους – μέλους της όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Όταν, τελικά, απειλείται η ειρήνη στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Γιατί, κυρίες και κύριοι, η Ευρωπαϊκή Ένωση σε τελική ανάλυση, δημιουργήθηκε ακριβώς γι' αυτό: για να διασφαλίσει την ειρήνη στην Ευρώπη. Η διασφάλιση, δε, της ειρήνης για τα ¾ ενός αιώνα, 75 και πλέον χρόνια, είναι το μεγάλο ιστορικό επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα πάψουμε να καλούμε την Τουρκία και την τουρκική κοινωνία να συμμετάσχει σε αυτό το επίτευγμα, αφήνοντας αποφασιστικά πίσω τις οθωμανικές σπάθες και τα νεo-οθωμανικά παραληρήματα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline