Πέμπτη 9 Μαϊου 2024  06:25:48

Οι αμαρτωλές πλατείες της Αττικής

Οι γεμάτες πλατείες της Αθήνας παραμένουν ένα σημαντικό πρόβλημα στη «μάχη» για τον περιορισμό του κορονοϊού, αφού παρά το γεγονός ότι έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα μέτρα για την πανδημία και η ΕΛΑΣ πραγματοποιεί περιπολίες για να «αναχαιτίσει» τους συγκεντρωμένους μετά τα μεσάνυχτα, οι εικόνες συνωστισμού δεν έλειψαν από το Μοναστηράκι, την πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, την πλατεία Νέας Σμύρνης, αλλά και στη Βικτώρια και στον Άγιο Παντελεήμονα.


Το βράδυ της Κυριακής γέμισε και πάλι από κόσμο το Μοναστηράκι, παρά την έντονη παρουσία της αστυνομίας γύρω από την πλατεία, ενώ την ίδια εικόνα παρουσίασε η πλατεία Βαρναβά και μπαρ στο Παγκράτι, με τον κόσμο να μην τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Παράλληλα, στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, όπου την Κυριακή καταγράφηκαν 20 κρούσματα από τα rapid test, μετανάστες είναι ξαπλωμένοι στα παγκάκια, γυναίκες με τα μωρά στα καρότσια περιφέρονται γύρω από την εκκλησία ενώ κάποιοι άλλοι κάθονται στο σιντριβάνι, χωρίς και πάλι να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

Ανάλογες εικόνες και στην πλατεία Βικτωρίας με γυναίκες με μωρά στα χέρια να κοιμούνται στα στρώματα που έχουν τοποθετήσει στην πλατεία.

Όλα αυτά, ενώ τα μισά θετικά κρούσματα του Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν στην Αττική. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 8.158 κρουσμάτων που καταγράφηκαν τον περασμένο μήνα, τα 4.221 εντοπίστηκαν στην Αττική, αντιπροσωπεύοντας το 52% των συνολικών μολύνσεων από covid-19.
Επίσης τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 125 θάνατοι, περίπου το 1/3 του συνόλου των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας, τον περασμένο Φεβρουάριο. Στα νοσοκομεία εισάγονταν κάθε μέρα 60-80 ασθενείς με σοβαρή μορφή της λοίμωξης COVID-19 και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) οι διασωληνωμένοι αυξάνονταν σταθερά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για υπεράνθρωπη προσπάθεια της αστυνομίας να εφαρμοστούν τα μέτρα με ήπιο τρόπο.

«Αυτό που μπορεί να κάνει ένας αστυνομικός είναι να κόψει πρόστιμα. Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα πια η ευθύνη του καθενός. Αυτή τη στιγμή περνάμε μια δοκιμασία» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα είναι στις πλατείες. Συσσωρεύονται μαζικά σε πλατείες».

Έκκληση στους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού, απηύθυνε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας, Μάριος Λαζανάς, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε συναυλίες, σε πλατείες, καφενεία ή λαθραίες συγκεντρώσεις μπορεί να είναι εστία υπερμετάδοσης.

Ο κ. Λαζανάς τόνισε ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να είναι καθολική και σε εξωτερικούς χώρους και πως πρόκειται για μέτρο που έχουν συζητηθεί στην επιτροπή αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Επίσης πρότεινε αύξηση του αριθμού των τεστ σε περιοχές επιβαρυμένες με κατοίκους μη Έλληνες σε κακές συνθήκες και με πολλά άτομα, όπου είναι εύκολο να μεταδοθεί ο ιός.

Ο λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι προφανώς τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει, συγκεκριμένα στην Αττική καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός. Στόχος σύμφωνα με τον κ. Λαζανά είναι να μειωθούν δραστικά τα κρούσματα, 10 με 20 την ημέρα θα ήταν πολύ ικανοποιητικό, αλλά να μηδενιστούν αποκλείεται.

Οι ειδικοί επισημαίνουν δύο καθοριστικούς παράγοντες: εξαιτίας των οποίων η Αττική παρουσιάζει χειρότερη εικόνα από τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη: κατ' αρχάς το πιο πυκνό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς, και δεύτερον τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. Στις ευάλωτες ομάδες οι ειδικοί περιλαμβάνουν τους αλλοδαπούς, τους μετανάστες, τους άστεγους, τους χρήστες ουσιών.
Αντίστοιχα η Αττική έχει μεγαλύτερο αριθμό γηροκομείων και άλλων κλειστών δομών, οι οποίες μπορούν να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline