Σάββατο 4 Μαϊου 2024  07:42:30

Τσελέντης-Παπαζάχος: Θα έχουμε, επί ένα-δύο μήνες ισχυρούς μετασεισμούς στη Σάμο, 5,5 μέχρι 6 Ρίχτερ, οι οποίοι θα καταπονήσουν τα κτίρια και κρύβουν κινδύνους για τους κατοίκους. Κύριο

Παράλληλα θα υπάρξουν και ορισμένα μικρά όχι επικίνδυνα τσουνάμι στην ευρύτερη περιοχή μέχρι και τη Σμύρνη.

Παπαζάχος και Τσελέντης την αναφέρουν ως σεισμογενή περιοχή, με θετικό το γεγονός ότι τα περισσότερα κτίρια του νησιού, ιδιαίτερα τα κατασκευασμένα τις τελευταίες δεκαετίες με αντισεισμικές προδιαγραφές , άντεξαν στη μεγάλη δοκιμασία. Μια δοκιμασία όμως που θα συνεχισθεί από το πλήθος των ισχυρών μετασεισμών, ισχύος ακόμα και μέχρι 5,5-6 Ρίχτερ. Ο κ.Παπαζάχος επεσήμανε ότι ανάλογα φαινόμενα στην περιοχή της Σάμου σημειώθηκαν και με τον μεγάλο σεισμό του 1904 και άλλους αργότερα. Παράλληλα ο επίσης καθηγητής Ακης Τσελέντης επεσήμανε πως ο κόσμος πρέπει να αποφεύγει για αρκετές ημέρες κατασκευές που ήδη έχουν υποστεί ζημιές καθώς και τις παραλίες από το φόβο για, μικρά έστω, τσουνάμι.

Έχει καταγραφεί ήδη ένα μικρό τσουνάμι στην Σάμο σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος γεωδυναμικού ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, ενοχλητικό , με μικροζημιές όχι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Όπως ο ίδιος ανέφερε «πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Έγινε σε ένα πολύ γνωστό ρήγμα βορειοδυτικά της Σάμου. Δυστυχώς είχε μικρό εστιακό βάθος και λέω δυστυχώς γιατί ένας τόσο μεγάλος σεισμός σε μικρό εστιακό βάθος θα μας δώσει για πολλές μέρες ίσως και εβδομάδες και μήνες ισχυρούς μετασεισμούς της τάξεως 6,3 – 6,4 και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Για ήδη επιβαρυμένες κατασκευές μπορεί να έχουμε πολύ άσχημες εξελίξεις».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline