Τρίτη 30 Απριλίου 2024  20:12:16

«... Δεν φτάνει η μάσκα. Ανάγκη για ελάχιστες μετακινήσεις. Ανάγκη για περιορισμό στο σπίτι. Η κατάσταση είναι οριακή». Οι τελευταίες συστάσεις για τις επόμενες δέκα ημέρες. Κύριο

Σε κατάσταση απόγνωσης γιατροί και νοσηλευτές σε «Ευαγγελισμό». «Αλεξάνδρα» «Σωτηρία», ΑΧΕΠΑ, «Ιπποκράτειο», «Παπανικολάου» κ.α. νοσοκομεία πρώτης γραμμής.

Στα όριά τους έφτασαν τα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, στον Ευαγγελισμό, η πληρότητα των ΜΕΘ για κορωνοϊό πλησιάζει το 100%.

Πάνω από 80% η πληρότητα στις τέσσερις κλινικές για κορωνοϊό, με το νοσοκομείο να δίνει συνεχώς νέες ΜΕΘ για κορωνοϊό, αφαιρώντας έτσι ΜΕΘ για ασθενείς άλλων νοσημάτων.

Παράλληλα, ο κορωνοϊός "θερίζει" το προσωπικό του νοσοκομείου, καθώς 27 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ 73 είναι σε προληπτική καραντίνα.
Διαμαρτυρίες σε δημόσια νοσοκομεία πραγματοποιήθηκαν σήμερα από υγειονομικούς εργαζόμενους.

Στην Αθήνα, γιατροί και νοσηλευτές συγκεντρώθηκαν έξω το ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» το ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» και το ΓΝΑ «Σωτηρία».
Αρκετοί ήταν και εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν και έξω από το «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης εξ ονόματος των άλλων νοσοκομείων και συναδέλφων τους,που δοκιμάζονται σκληρά.

Mε 50 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, εκτός αυτών που ήδη ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη ενισχύονται τα νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα. Επίσης ιδιωτικές κλινικές θα συνδράμουν τα δημόσια νοσοκομεία στις εφημερίες τους. Η αρχή γίνεται από την αυριανή εφημερία του Ιπποκράτειου νοσοκομείου που θα καλύπτεται επικουρικά από το Διαβαλκανικό Κέντρο. Την ίδια ώρα όλη η χώρα ορίζεται πλέον ως μια υγειονομική περιφέρεια δίνοντας τη δυνατότητα για μεταφορά ασθενών σε όμορες περιφέρειες.

Στα όριά τους έχουν φτάσει τα νοσοκομεία της Λάρισας την ώρα που η πόλη βρίσκεται στην τρίτη θέση πανελλαδικά σε αριθμό κρουσμάτων -μόλις χθες ανακοινώθηκαν 164 νέα κρούσματα. Ήδη έχουν ξεκινήσει διακομιδές ασθενών από τις ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού και Γενικού Νοσοκομείου σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών. Συγκεκριμένα, χθες μετακινήθηκαν 8 ασθενείς.
Τα μέλη της ΕΙΝΚΥΛ (Νοσοκομειακοί γιατροί και Κ.Υ.) εμφανίζονται επικριτικά απέναντι στην κυβέρνηση «γιατί δεν φρόντισε έγκαιρα μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας να θωρακίσει το σύστημα υγείας».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, υπέδειξε τις εγκαταστάσεις της πρώην ΑΡΩΓΗΣ για νοσηλεία ασθενών με ήπια συμπτώματα, ενώ ζήτησε επίσπευση διαδικασιών από την 5η ΥΠΕ για αξιοποίηση πρόσθετων πόρων για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και ιατρικού εξοπλισμού.
Μέχρι τώρα, στα πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλίας έχουν αναλάβει υπηρεσία, εκτός των παραπάνω, 269 άτομα επικουρικό προσωπικό -246 άτομα λοιπό (νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό) και 23 γιατροί- από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Αξίζει να αναφερθεί πως στον ηλεκτρονικό κατάλογο επικουρικών ιατρών που τηρείται στην 5η Υ.ΠΕ. δεν υπάρχουν υποψήφιοι προς πρόσληψη επικουρικοί ιατροί για να καλύψουν άλλες 15 θέσεις οι οποίες είναι εγκεκριμένες από το Υπουργείο Υγείας. Τέλος, επισημαίνεται πως συνεχίζεται η διαδικασία των εγκρίσεων για άλλες 51 θέσεις λοιπού επικουρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ

Προειδοποίηση για τις επόμενες δέκα ημέρες και την κρισιμότητά τους εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνοντας την Ολομέλεια της Βουλής για την κατάσταση με την πανδημία στη χώρα μας. Στη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης, κατηγορώντας την αντιπολίτευση και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σπεκουλάρει πάνω σε αριθμούς και εις βάρος της εικόνας της χώρας μας.

«Η χωρά πέτυχε ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Kαι το έκανε γιατί ειδικοί, πολιτικοί και πρωτίστως πολίτες συστρατευτήκαμε. Ουδέποτε η κυβέρνηση διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας. Σε κάθε παρέμβασή μου ευχαριστούσα τους πολίτες», υπογράμμισε στην πρωτολογία του ο Πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ο ίδιος προειδοποιούσε να μην εφησυχάσουμε. Και συνέχισε: «Το τι έγινε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι γνωστό. Να συμφωνήσουμε στους αριθμούς. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία δεν είναι ακριβή, ότι είναι λιγότερα τα κρεβάτια, οι προσλήψεις. Κουβέντα την οποία δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες».

«Αντί να παραθέσω όλα τα στοιχεία, θα αρκεστώ στο να διαβάσω αυτό το οποίο είπε η καθηγήτρια Εντατικολογίας και Πνευμονολογίας κυρία Κοτανίδου», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, η οποία αναφέρει ότι για πρώτη φορά, εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης γίνονται βήματα άριστα στον τομέα της εντατικής θεραπείας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline