Τρίτη 7 Μαϊου 2024  04:48:54

Με πλειοψηφία 18-12 άνοιξαν τελικά τα Γυμνάσια στην Αττική οι επιδημιολόγοι. Γιατί ήταν απόλυτα αρνητικοί για το άνοιγμα των Λυκείων. Δεν πέρασε ούτε το αίτημα για την Γ' τάξη του Λυκείου εν όψει Πανελλαδικών. Κύριο

Σε κάθε περίπτωση τα Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, θα παραμείνουν κλειστά στις «κόκκινες» περιοχές και την Αττική τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Tην επαναλειτουργία των γυμνασίων εισηγήθηκε τελικά στη Κυβέρνηση η επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, αφότου έλαβε γνώση την εισήγηση της υποεπιτροπής που συνεδρίασε την Πέμπτη.

Σύμφωνα, πάντα με τις ίδιες πληροφορίες 18 μέλη της επιτροπής ψηφίσαν υπέρ του ανοίγματος των γυμνασίων ενώ 12 κατά, θεωρώντας το θέμα του ανοίγματος πρόωρο και προβληματικό, παρότι είχε υπάρξει (προκαταβολικά) εξαγγελία την περασμένη Παρασκευή ότι θα επαναλειτουργήσει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπως επιθυμούσε η Κυβέρνηση. Με το επιχείρημα ότι έχουν «αγριέψει» με την αποχή τους από τις σχολικές αίθουσες και το περιβάλλον του σχολείου από τις αρχές Νοεμβρίου.

Ωστόσο, ο αντίλογος ήταν ότι η μεταδοτικότητα στους μαθητές του Λυκείου είναι μεγάλη και λόγω της απειθαρχίας τους γενικώς λόγω εφηβείας. Επιπλέον οι 12 επέμειναν στη άρνηση τους εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων όλες τις προηγούμενες ημέρες σε πάνω από 600 και 700 κρούσματα κάθε φορά. Και ιδιαίτερα μετά τα 941 κρούσματα χθες Παρασκευή, από τα οποία ...565 αφορούσαν σε περιοχές της Αττικής. Με έμφαση στο κέντρο της Αθήνας , τα ανατολικά και τα βόρεια προάστια και τον Πειραιά.( Τελικά εξαιρέθηκαν τα Λύκεια και θα ανοίξουν μαζί με τα Γυμνάσια , εκείνα στα νησιά του Αργοσαρωνικού-Ύδρα Σπέτσες και Πόρος).

Πάντως μικρή υποστήριξη συγκέντρωσε, κάτω των 10 ψήφων, και τελικά δεν πέρασε επίσης η πρόταση να εγκριθεί η έναρξη των μαθημάτων για τους μαθητές της Γ' τάξεως Λυκείου επειδή αυτοί θα δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ.

Για το άνοιγμα των σχολείων μίλησε το πρωί της Παρασκευής και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, μέσα από δηλώσεις του στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV. Ο καθηγητής χαρακτήρισε ως «γκρίζα ζώνη» τα Γυμνάσια, λέγοντας πως υπάρχει ακόμη ερωτηματικό γι' αυτά και είπε πως «επιδημιολογικά πιο επικίνδυνα είναι τα Λύκεια», επιβεβαιώνοντας έτσι πλήρως το ρεπορτάζ του ethnos.gr. Παράλληλα, ο καθηγητής σημείωσε πως όποια μέτρα παρθούν σήμερα για την Αττική και συνολικά για τις «κόκκινες» περιοχές, αρχικά θα διαρκέσουν για δύο εβδομάδες και θα επανεξεταστούν στη συνέχεια.

«Κλειδί» τα όρια του «κόκκινου» συναγερμού

Το «κλειδί» στην υπόθεση είναι ότι η Αττική θα χαρακτηριστεί «κόκκινη» στο σύνολό της. Μέχρι σήμερα, όποια περιοχή χαρακτηριζόταν «κόκκινη», έμπαινε σε πολύ αυστηρό lockdown, με μέτρα όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και η αναστολή του λιανεμπορίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, στην προκειμένη περίπτωση επειδή δεν μιλάμε για περιοχή, αλλά για ολόκληρο νομό, πιθανότατα θα οδηγηθούμε στο σενάριο του click away για το λιανεμπόριο, ενώ είναι ερωτηματικό το τι θα γίνει με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline