Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  17:11:00

Η υπουργός Παιδείας κ.Κεραμέως ζήτησε να μην προηγηθεί το λιανεμπόριο αλλά το άνοιγμα Γυμνασίων- Λυκείων από τις 5 Απριλίου. Οι καθηγητές διστάζουν και μελετούν όρους. Κύριο

Θεωρούν ως βασικές προϋποθέσεις το εβδομαδιαίο rapid test, κάθε Δευτέρα, για όλους τους μαθητές και καθηγητές επί δύο μήνες, την ιατρική και διπλή μάσκα, εάν θα υπάρξουν και ποιές εξαιρέσεις στις περιοχές με «βαθύ κόκκινο» και με εξάρσεις μολύνσεων κ.α.

Η υπουργός Παιδείας τους εδήλωσε ότι δεν επείγει το άνοιγμα των δημοτικών, νηπιαγωγείων και πανεπιστημίων , ενώ το υπουργείο δεν έχει ακόμα αποφασίσει ποιά θα είναι και πόσο θα διαρκέσει η παράταση του εκπαιδευτικού έτους. Το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε πρόταση στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ως αναγκαίο για «λόγους παιδαγωγικούς και κοινωνικούς » το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων στις 5 Απριλίου. Κλειστών από τον περασμένο Νοέμβριο, με εξαίρεση ένα δεκαήμερο λειτουργίας των γυμνασίων.

Οι λοιμωξιολόγοι δεν κατέληξαν σε εισήγηση,ούτε καν σε αναλυτική συζήτηση της πρότασης-επιθυμίας του υπουργείου Παιδείας. Συμφώνησαν ότι θα συνεδριάσουν εκ νέου στις αρχές της εβδομάδας να συζητήσουν τα σχετικά θέματα , δηλαδή το άνοιγμα που αφορά σε σχολεία, λιανεμπόριο. Εστίαση, βιβλιοπωλεία και σε κάποιες ή όχι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Το υπουργείο Παιδείας αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών και δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσουν τα δια ζώσης μαθήματα, όποτε αυτό καταστεί δυνατό.

Ωστόσο, χωρίς να ληφθούν αποφάσεις ολοκληρώθηκε η σημερινή, τακτική συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού και το lockdown. Σοβαρό και κρίσιμο θέμα ότι τα αναγκαία self-test όχι μόνο δεν τα έχουν προμηθευτεί οι υπηρεσίες υγείας για να τα διανείμει σ αλλά τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρος αλλά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός ούτε καν ακόμα η επιλογή του προμηθευτή. Καθώς απομένουν λιγότερες από 10 ημέρες..

Εισηγήσεις και αποφάσεις ωστόσο δεν υπήρξαν, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε νέα σύσκεψη, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Και αυτό, καθώς τα αιτήματα των υπουργείων για σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων της ευθύνης τους, υπήρξαν πολλά κι έτσι θα συζητηθούν εκ νέου. Μια σκέψη, πάντως, που έπεσε στο τραπέζι, είναι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων στις 5 Απριλίου, με την προϋπόθεση μαθητές και καθηγητές να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ κατά του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει το σενάριο τα self rapid test να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως η εστίαση και ο τουρισμός. Ενδεχομένως, δε, να καταστεί υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους σε τομείς που θα ανοίξουν, ωστόσο κυβερνητικές πηγές δηλώνουν πως είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση.

Το «ορόσημο» του Απριλίου για νοσοκομεία και οικονομία

Οι ειδικοί μιλούν για ένα δύσκολο δεκαπενθήμερο για το σύστημα υγείας μέχρι και τα μέσα του επόμενου μήνα, εκφράζοντας εκτιμήσεις για σταδιακή άμβλυνση της επιδημιολογικής εικόνας μετά τις 15 Απριλίου, αλλά και προειδοποιώντας ότι η κατάσταση στο ΕΣΥ θα παραμείνει ιδιαίτερα δύσκολη τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τα σχολεία αφορά καθηγητές και μαθητές με διενέργεια rapid test κάθε εβδομάδα, μάλλον κάθε Δευτέρα.. Η πρόταση βασίζεται σε τεχνική που ακολουθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτή ήταν η βάση συζήτησης για την επιτροπή. Πλέον, το υπουργείο περιμένει τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων και αυτό αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, όχι σήμερα.

Η σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθούν αποφάσεις για τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.

Τι συζητήθηκε για εστίαση, λιανεμπόριο, τουρισμό

Παράλληλα, προτείνεται πλέον και η ανάπτυξη ειδικών γραμμών εμβολιασμού, όπως αποκαλούνται, με προτεραιότητα κατά σειρά τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τα καταλύματα, στην εστίαση, στο λιανικό εμπόριο, στην εκπαίδευση, στις μεταφορές και στην παροχή υπηρεσιών.

Στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου από εκθέσεις ειδικών δείχνουν ότι, μετά τις ευπαθείς ομάδες, ο στοχευμένος εμβολιασμός, ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγελματικών ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο λόγω της φύσης της δουλειάς τους να μολυνθούν από τον SARS-COV-2, θα μπορούσε να μειώσει σε σημαντικό βαθμό, έως και 70.000, τα ενεργά κρούσματα μέχρι το τέλος Ιουνίου. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού που υιοθέτησε η Κομισιόν μετά από πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τη νέα στρατηγική για τα τεστ στον πληθυσμό. Η προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, μέσα στον Απρίλιο.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι ασφαλής εν όψει 14 Μαΐου

Στελέχη του υπουργείου Τουρισμού κάνουν ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ασφαλής για τους πολίτες της αλλά και για τους ταξιδιώτες εν όψει της έναρξης της καλοκαιρινής σεζόν, που έχει οριστεί επισήμως ότι ξεκινά στις 14 Μαΐου. Μαζί τους συστρατεύονται και μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, που αναφέρουν χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr ότι «πρέπει να εμβολιαστούν όλοι στον τουρισμό. Δεν μπορεί να ζητάμε πιστοποιητικά εμβολιασμού από τους τουρίστες και εμείς (σ.σ.: εννοώντας τους εργαζόμενους στον τουρισμό) να είμαστε ανεμβολίαστοι».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline