Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  21:31:59

Συνάντηση «συνεννόησης για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα» Μητσοτάκη-Ιερώνυμου. Δεν ανακοινώθηκε ότι θα επιτραπούν οι εκδηλώσεις συνάξεις πιστών στην ύπαιθρο (με μάσκα και αποστάσεις), για τον Επιτάφιο και την Ανάσταση. Κύριο

Κατά τη συνήθεια συνεννόησης-συνδιαλλαγής θα ανακοινωθούν κάποια γενικά μέτρα από τον υφυπουργό Ν. Χαρδαλιά, με την εφαρμογή τους να επαφίεται στην Ιερά Σύνοδο και τους κατά τόπους Μητροπολίτες.

Όπως ανακοινώθηκε, κάπως πρόωρα αλλά για τον αναγκαίο κοινό προγραμματισμό-συντονισμό δράσεων Πολιτείας- Εκκλησίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Κατά τη γενικόλογη, κλειστή ανακοίνωση η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η εξέλιξη της πανδημίας και η υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της. Ασφαλώς κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, το Μεγάλο Σάββατο και κατά τις ημέρες του Πάσχα. Με έμφαση στο άνοιγμα των εκκλησιών και τον επιτρεπόμενο αριθμό των πιστών.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συζήτησαν ,και για το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα, χωρίς να γνωστοποιηθούν λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, πολλά και όχι όλα , όπως συνέβη πέρυσι θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα τη συγκεκριμένη στιγμή. Μάλιστα, από την πλευρά της Εκκλησίας τονίζεται πως η απόφαση για το πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί το Πάσχα «θα καθοριστεί εν πολλοίς από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα ισχύουν εκείνη την περίοδο, καθώς και από τις συστάσεις των λοιμωξιολόγων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα καλό και σε κατεύθυνση συνεννόησης., Διαπιστώθηκε συναντίληψη σε διάφορα θέματα, οικονομικά και διοικητικά της Εκκλησίας, του προσωπικού της , των ιερών ναών και του κοινωνικού τους έργου , ενώ στη συζήτηση τέθηκε-χωρίς να ανακοινωθεί- και το θέμα του εορτασμού του Πάσχα. Συμφωνήθηκε πως πολλά άλλα όχι όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων εβδομάδων, ωστόσο ο προσανατολισμός είναι να ακολουθηθεί καταρχήν «μοντέλο Χριστουγέννων»: Λειτουργίες με περιορισμένο αριθμό πιστών και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Διευρυμένο όμως λχ, για τον Επιτάφιο και την Ανάσταση, λόγω ανοιξιάτικης περιόδου, επειδή θα έχουν γίνει πολλοί εμβολιασμοί έως τότε, επειδή οι θρησκευτικές αυτές συνάξεις και εκδηλώσεις μπορεί να είναι υπαίθριες σε πόλεις και χωριά, γιατί φέτος το Ορθόδοξο Πάσχα γίνεται αρχές Μαΐου κα..

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline