Σάββατο 27 Απριλίου 2024  18:22:02

Από την ερχόμενη Τετάρτη η τελική διανομή των self tests στα φαρμακεία –Προηγούνται οι μαθητές Λυκείου, οι καθηγητές τους και έξι επαγγελματικοί κλάδοι. Ποιοί είναι. Κύριο

Θα δικαιούνται όλοι δωρεάν τέσσερα τεστ τον μήνα, ένα κάθε εβδομάδα. Όμως θα μπορούν έναντι μικρής τιμής να προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενοι περισσότερα τεστ για δική τους χρήση και έλεγχο.

Απόλυτη προτεραιότητα για τα self tests θα δοθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους μαθητές προκειμένου να μπορέσει να αρχίσει η δια ζώσης διδασκαλία από τις 12 Απριλίου σε Λύκεια και πιθανώς Γυμνάσια..

Στην τελική ευθεία, με όριο διάθεσης την ερχόμενη Τετάρτη, έστω Πέμπτη βρίσκεται το σχέδιο για τη διανομή των self tests στα φαρμακεία. Ηδη εγκρίθηκε η ανάθεση της προμήθειας μετά τον σχετικό διαγωνισμό και την έγκριση του ΝΣΚ. Προτεραιότητα θα δοθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους μαθητές των Λυκείων (για να ακολουθήσουν εκείνοι των Γυμνασίων, αν δεν γίνει κοινή έναρξη μαθημάτων στις 12 Απριλίου).

Η επιτροπή των « 33 ειδικών» του υπουργείου Υγείας έδωσε προχθές Τετάρτη σαφές μήνυμα ότι δεν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία (τα Λύκεια στην πρώτη φάση, τα Γυμνάσια σε δεύτερη) χωρίς διεξαγωγή self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Κάθε Δευτέρα, μια φορά την εβδομάδα. Το συνολικό σχέδιο που αφορά το πλαίσιο για τα self tests θα ανακοινωθεί σήμερα Παρασκευή δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Υποχρεωτικό θα είναι το self test για ναυτιλία, εστίαση, τουρισμό, δικαστήρια.
Self Test θα προβλέπεται μια φορά την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

«Η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια, να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού», διευκρίνισε ο αρμόδιος υπουργός αναπληρωτής Υγείας Βασ. Κοντοζαμάνης.
Για την δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

Παράλληλα η κυβέρνηση σκοπεύει να ανακοινώσει το άμεσο άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων βάζοντας στο τραπέζι την χρήση της διπλής μάσκα για κλειστούν χώρους (πχ σούπερ μάρκετ) και self τεστ για εργαζόμενους σε καταστήματα, για τους οποίους δεν θα είναι υποχρεωτικό αλλά και για τους μαθητές και τους καθηγητές για θα είναι υποχρεωτικό.

Παράλληλα, αναμένεται να διανεμηθεί και οπτικοακουστικό υλικό με οδηγίες για τη σωστή και ασφαλή χρήση για τους πολίτες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η πρώτη παρτίδα των self tests να βρίσκεται από την επόμενη εβδομάδα στα ράφια των φαρμακείων, οπού οι πολίτες με το ΑΜΚΑ τους θα μπορούν να μεταβούν για να λάβουν δωρεάν το self tests που δικαιούνται (τέσσερα μηνιαίως συνολικά).

Ερωτηθείς για τα self tests και αν θα γίνουν υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις όπως του λιανικού εμπορίου, ο ΓΓ. Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχουν εισηγήσεις των ειδικών, και θα αποτυπωθεί τις επόμενες μέρες, ίσως και σήμερα, με ποιο τρόπο θα αξιοποιούν οι επιχειρήσεις τη δυνατότητα αυτή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline